Vestlig våpenindustri er avhengig av råvarer fra Putin og Xi

3 hours ago 7



Vesten ruster opp forsvaret med råvarer fra Russland, Kina og Nord-Korea.

I Ukraina-krigen har begge sider våpendeler som stammer fra motparten. Her er rester av russiske missiler, inkludert klasevåpen, brukt i angrep mot Kharkiv i desember 2022. Foto: Libkos / AP
  • Gunnar Johnsen

Publisert: 19.10.2024 22:02

Kortversjonen

Russland er en stormakt i markedet for metaller. Først og fremst aluminium, kobber og titan. Og titan er viktig når man lager lette, men sterke deler til for eksempel kampfly og ubåter.

I februar 2022 gikk Russland til storinvasjon av Ukraina. Samme år eksporterte det russiske selskapet VSMPO 15.000 tonn titan for ca. 3,7 milliarder kroner, ifølge Washington Post. Og det til tross for at VSMPO eies av forsvarsgiganten Rostec, som er underlagt vestlige sanksjoner. Selskapet ledes av Sergeij Chemezov, støttespiller av president Putin og selv underlagt sanksjoner etter invasjonen av Krym i 2014. Og de største kjøpere av dette titanet? Tyskland, USA, Frankrike og Storbritannia.

Mellom mars 2022 og juli 2023 importerte Europa «kritiske råvarer» til en verdi av ca. 160 milliarder kroner fra Russland. Det rapporterer Eurostat og EUs Joint Research Centre.

Så hvorfor er det ikke importforbud mot råvarer av kritisk betydning? Svaret fra EUs leder for arbeidet med sanksjoner, David O’Sullivan, er enkelt:

- Fordi de er kritiske.

Supermakten på mineraler

Materialer og råvarer for å lage våpensystemer, missiler og ammunisjon blir bare dyrere. Etterspørselen har skutt i været, og de samme råmaterialene trengs til all teknologi som trengs for verdens grønne omstilling.

Men bare ett land er supermakt på metaller og mineraler. Det er Kina. Alle som vil lage datamaskiner, moderne biler eller høyteknologiske produkter, må handle med Kina.

USA importerer mellom 80 og 90 prosent av sine sjeldne jordmetaller fra Kina. De trengs for å lage militært utstyr som satellitter og kampfly. Og brukes i batterier, magneter, elmotorer og vindmøller. Kina er også storleverandør av raffinert magnesium og grafitt. Det brukes bl.a. i ammunisjon og våpensystemer.

Men amerikanerne er avhengig av langt mer enn det.

«Kritisk sårbarhet» for USA

Tenketanken SilveradoSilveradoEn geopolitisk tenketank basert i Washington DC, USA. har laget en oversikt over de 12 viktigste mineralene som forsvarsindustrien er avhengig av. Det er materialer som også sivil industri trenger mer av.

En stor andel av råvarene kommer fra land som blir ansett som trusler, viser oversikten. Det gjelder land som Kina, Russland, Nord-Korea og Iran.

USA er helt avhengig av import for 9 av mineralene. Hvis tilgangen kuttes, kan det utgjøre «en kritisk sårbarhet» for amerikanske nøkkelindustrier.

Kina bruker sin makt

Begrepet «råmaterialer» er nevnt 139 ganger i en fersk rapport om EUs skrantende konkurransekraft. Den er ført i pennen av italieneren Mario DraghiMario DraghiItaliensk økonom. Italias statsminister fra februar 2021 til oktober 2022. Fra 2006 til 2011 leder for Italias sentralbank. President i Den europeiske sentralbank fra 2011 til 2019. Kilde: Wikipedia.

Han vil ha radikale endringer som svar på konkurransen fra Kina og USA. Kinas markedsmakt på råmaterialer av kritisk betydning er ett tema. Rapporten viser at Kina de siste årene har strammet inn på eksporten av råvarer med flere restriksjoner. Det kan potensielt bremse vestlig våpenproduksjon.

Rasjonering kan bli nødvendig

Europeiske våpenprodusenter har advart om den store avhengigheten av import fra land som Kina.

Tyske Rheinmetalls toppsjef, Armin Papperger, sa til Financial Times i april at Europa er avhengig av Kina for 70 prosent av såkalt skytebomull (nitrocellulose). Det brukes bl.a. i produksjon av artillerigranater, som vestlige land forsyner Ukraina med.

– Det er en risiko for at Kina kan holde tilbake dette av geopolitiske årsaker, sa han.

En katt går forbi artillerigranater ved fronten i Donetsk i Ukraina 27. september. Foto: Evgeniy Maloletka, AP/NTB

Eksperter har antydet at rasjonering bør vurderes for å lette presset på produksjon av visse mineraler.

Det er særlig aktuelt hvis det bryter ut åpen konflikt mellom Kina og USA. Det er det mange amerikanere som frykter.

Nord-Korea på banen

Eksport fra Nord-Korea er kraftig sanksjonert. FN har bannlyst salg av kull, jern, bly og alle typer krigsmateriell. Det samme gjelder gull og sølv, sjeldne jordarter (metaller), titan, kobber, sink og nikkel.

Landet er rikt på mineraler og andre råvare. Og det rapporteres om fortsatt eksport til både Kina og Russland, ifølge ulike kilder. Disse råvarene vil så kunne eksporteres videre til Vesten.

Russiske våpen med vestlige deler

Vestens problem er mangel på egenproduserte råstoffer etter den kalde krigen. Men de er ikke alene om å måtte importere for å lage våpen.

Russland må ha vestlige komponenter og teknologi for sine missiler og droner.

Og det klarer de. Til tross for sanksjoner.

Landet har tre strategier:

  • Kjøpe komponenter som brukes i vanlig forbrukerelektronikk og som ikke er sanksjonert.
  • Skaffer seg deler gjennom nettverk av forhandlere i tredjeland.
  • Får hjelp gjennom land som Kina, India, Tyrkia og De forente arabiske emirater som har beholdt handelsforbindelser med Russland.

Resultatet av alt dette er at krigen i Ukraina på begge sider føres med våpen som inneholder deler fra motparten.

Read Entire Article