– Vesten har lenge hatt en illusjon

2 weeks ago 13



Foto: Evan Vucci / AP

USA valgte Donald Trump til president. Psykologene Peder Kjøs, Line Marie Warholm og Fanny Duckert har råd til engstelige nordmenn.

Publisert: 06.11.2024 15:03

Etter at valgseieren var et faktum onsdag morgen, kom Donald Trump med noen virkelig saftige løfter til det amerikanske folk.

– Jeg skal ikke skuffe dere, sa Trump.

Men både Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Sylvi Listhaug og Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre sier det samme etter valget i USA:

Trump er uforutsigbar.

En allerede uforutsigbar verden har dermed blitt hakket mer uforutsigbar. Dersom det gir deg uro og angst, har noen av Norges mest kjente psykologer flere råd. Slik kan du forholde seg til valgresultatet i verdens mektigste land.

Warholm: – Vi bommer

Line Marie Warholm er psykologspesialist og jevnlig bidragsyter i Aftenposten. Hun er opptatt av at man ikke må sette seg «et mål om ikke å være urolig».

– Hvordan skal vi møte denne nye virkeligheten uten bekymring? Det er der vi bommer. Det kan hende det er grunn til bekymring, sier hun.

Warholm mener det ikke bør være et mål å dempe følelsene. Istedenfor kan man bruke dem som en motivasjon til å dra verden i en annen retning.

– Jeg tenker vi skal bruke dem som en drivkraft. Det er en av utfordringene vi har som samfunn. At vi er opptatt av å ta følelsene ned istedenfor å bruke dem til å endre verden og bidra med noe godt, sier hun

Line Marie Warholm

Warholm presiserer at felles bekymringer kan skape en følelse av fellesskap og samhold. Hun er kritisk til det hun kaller vår tids instrumentelle og individualistiske holdning. Mye av løsningen på angst og uro, sier hun, ligger i å snakke med hverandre og å våge å «lene seg» litt på andre.

– For oss i Norge handler det mye om å ta mer ansvar for fellesskapet, verdier man holder høyt, demokratiet. Der kan vi bidra på mange måter, uansett hva slags posisjon man har i samfunnet, sier hun.

Trump gjør comeback i Det hvite hus. Det har skapt blandet mottagelse i europeiske land. Foto: Alex Brandon / AP

Kjøs: – Det er litt synd at man må si det

Psykologspesialist Peder Kjøs insinuerer at det kan være lurt med selvrefleksjon dersom man kjenner på uro og angst i forbindelse med Trumps valgseier.

– Nå får vi testet hvor godt vi tåler at andre gjør helt andre valg enn vi selv ville gjort, sier han.

– Veldig mange i Norge har en oppfatning av at vår måte å gjøre ting på, vårt system, åpenbart er det beste. Så blir det kjemperart og litt katastrofalt at noen gjør noe annet. Det er ikke et så godt perspektiv.

Peder Kjøs

Han mener nordmenn må gå litt bort fra at amerikanere er så dumme og ikke vet sitt eget beste.

– Det er et selvgodt perspektiv og et som ikke er bra for en selv, for det åpner for katastrofetanker. Vi må fortsette å tro at amerikanere er noenlunde rimelige mennesker.

Selv er Kjøs mest bekymret for hva som skjer med krigen i Ukraina.

– Det er mulig jeg er naiv, men jeg har ganske høy tillit til verdenssamfunnet og at folk er rimelige, selv om de ikke vil det samme som meg. Det er også viktig å huske på at Trump ikke er alene. Det er ikke en keiser USA har valgt, men en president, sier Kjøs.

– Dette er en politisk seier som vårt land aldri har sett før, sa Trump etter at han hadde vunnet den viktige vippestaten Pennsylvania. Foto: Evan Vucci / AP

Ingen Putin eller Mussolini

Kjøs kaller sin måte å tenke på «en strategi for å klamre seg til troen på det gode i mennesket».

Han minner om at det ikke er en Putin eller Mussolini nordmenn nå har å forholde seg til i USA, og mener det er destruktivt å fordype seg i hvor lik situasjonen er andre, forferdelige regimer.

– Det er litt synd at man må si det, men jeg føler at det er litt sånn katastrofestemning. Men vi må ikke glemme at amerikanerne er folk som ikke er så ulike oss, men de har valgt noe annet enn oss, legger han til.

Kjøs sier det er to konkrete råd som kan hjelpe:

– Det ene er å prøve å tenke at USA er et stort land og amerikanere et bra folk, som på veldig mange måter ligner oss. Det er grenser for hvor ille det kan få blitt. Man kan minne seg om det, og på den måten beholde fotfestet, sier han.

– Det andre er å prøve å skaffe seg informasjon fra flere kanaler. Den strategien står litt svakt for tiden. Det er viktig med analyser fra forskjellige kanter, nøkterne ting, ikke bare de som bekrefter dommedagsfantasiene.

Duckert: – Vesten har lenge hatt en illusjon

Professor og psykologspesialist Fanny Duckert synes ikke det er grunn til å frykte at verden blir mer uforutsigbar med Trump.

– Verden har jo alltid vært uforutsigbar. Vi i Vesten har lenge hatt en illusjon om at verden er på riktig kurs med mer frihet, mer demokrati og mer likhet. Vi har levd i en idyllisk boble med vestlige ideologier og vestlig tenkning i sentrum. Nå har denne illusjonen begynt å slå sprekker.

Fanny Duckert

Hun legger til at det er og har vært kriger i Afrika og konflikter i Østen som har berørt Vesten i mindre grad, men som viser at verden ikke er forutsigbar.

– Det er klart at Trump vil ha en effekt. Vi tror kanskje at denne effekten vil være større enn det den faktisk kommer til å bli. Vi må huske at Washington har en administrasjon som vil fungere. Det amerikanske samfunnet vil jo ikke ramle fra hverandre. Administrasjonen har taklet et stort spekter av krevende presidenter, sier Duckert.

Hun mener verden har større utfordringer, som klimaendringer.

– Når det gjelder Vesten, så ser man en endring i verden. Makten flyttes østover der Kina og India er store økonomiske makter. Derfor bør Europa i større grad jobbe for å stå på egne bein, slik at vi er mindre sårbare for endringer utenfra, sier hun.

Read Entire Article