Max Verstappen (26) ble parkert av Lando Norris (24) hjemme i Nederland.

• Ole Kristian Strøm, VG

Ole Kristian Strøm, VG

Publisert: 25.08.2024 16:35 | Oppdatert: 25.08.2024 16:46

McLaren-føreren vant med 22,8 sekunders forsprang til Red Bull-profilen og ødela festen for de oransjekledde på tribunen.

– Vi må langt tilbake i tid for at noen har slått Verstappen så klart, sier Viaplay-kommentator Atle Gulbrandsen.

– Dette er kanskje noe Red Bull bør være bekymret for, fortsetter Gulbrandsen.

Norris hadde bare én seier fra før - Miami Grand Prix i begynnelsen av mai i år.

Han er også den som er nærmest Verstappen i VM-sammendraget, men det er foreløpig langt opp til den regjerende verdensmesteren - 70 poeng.

Dette er det femte Formel 1-løpet på rad uten at Verstappen har stått øverst på pallen. Han vant sist i Spania i slutten av juni. Men heldigvis for Verstappen har disse fem løpene hatt fire ulike vinnere, slik at han beholder den store ledelsen i totalt i VM.

Med i konstruktørmesterskapet blir det stadig tettere mellom Red Bull og McLaren om gullet.

Lando Norris er den første McLaren-fører som vinner fra pole position siden Lewis Hamilton i Italia i 2012.

VG fulgte løpet direkte

105.000 Verstappen-fans jublet over at hjemmehåpet tok starten. Igjen slet Lando Norris med å ha beste startspor.

– Det ser ut som om han får hjulspinn, sier Thomas Schie som ekspertkommentator på Viaplay.

De gangene Norris har hatt pole position, så har han aldri ledet etter en runde, ifølge Autosport - med lederen etter en runde:

• Sotsji 2021 - Sainz.
  • Brasil 2023 (sprint) - Verstappen.
  • Kina 2024 (sprint) - Hamilton.
  • Spania 2024 - Russell.
  • Ungarn 2024 - Piastri.
  • Nederland 2024 - Verstappen.

Men etter 18 runder kjørte Lando Norris forbi Verstappen og i ledelsen.

– Mye tyder på at McLaren har den raskeste bilen i Formel 1 nå, sier Atle Gulbrandsen på Viaplay.

Etter at samtlige førere hadde vært inne til sitt ene planlagte pitstop, var Lando Norris fortsatt i teten - og bare økte ledelsen ned til Max Verstappen.

– Jeg prøvde bare å kjøre mitt eget løp, sier Verstappen i arenaintervjuet vist på Viaplay.

Verstappen kjørte søndag sitt 200. Grand Prix-løp. På torsdagens pressekonferanse sa han et klart «nei» til om han så for seg å kjøre 200 Formel 1-løp til.

– Selv om jeg misset i starten, så klarte Max aldri å skaffe seg noe forsprang, og etter at jeg hadde kjørt forbi ham, kunne jeg bare fortsette, sier Lando Norris.

Charles Leclerc sørget for at dagen ble brukbar for Ferrari med 3. plass, og Oscar Piastri (McLaren) ble nummer fire.

– Vanligvis er jeg ikke så fornøyd med 3. plass, men denne gang er det all grunn til det, sier Leclerc.

Det ble en tung dag for Mercedes. George Russell og Lewis Hamilton endte henholdsvis som nummer syv og åtte. De tre andre toppteamene hadde alle sine førere foran disse to.

Pierre Gasly i Alpine ble nummer ni og Fernando Alonso i Aston Martin nummer ti. Dermed ble Nico Hülkenberg i Haas stående uten poeng på 11. plass.