Giga-anlegget i Trondheim står fortsatt tomt

3 hours ago 4



En ny måned har gått, og fortsatt kan ikke Granåsen skytehall tas i bruk. 80 millioners-investeringen har stått tom i over åtte måneder.

Karl-Henrik Brinch og Knut Styve Hornes i Granåsen skytehall AS venter stadig på at hallen skal bli lovlig å ta i bruk. Foto: Fanny Feragen Solheim
  • Johannes Strand

    Johannes Strand

Publisert: 09.10.2024 08:09

– Vi vil jo inn i hallen så fort som mulig. Per nå kan vi ikke planlegge for noe som helst, ettersom situasjonen er altfor usikker. Vi vet ikke hva som faktisk vil skje og når hallene vil være i forskriftsmessig stand.

Karl-Henrik Brinch fortviler. Over åtte måneder har gått siden Granåsen skytehallGranåsen skytehallbestår av to skytehaller ble åpnet med brask og bram. «Norges beste» var stempelet den nye storstua til skyttermiljøet fikk.

Så dukket problemene opp. Utfordringer knyttet til ventilasjonen skapte trøbbel – og hallen til 80 millioner kroner, som er integrert i det svære hoppanlegget, er per definisjon ulovlig å ta i bruk.

Slik så det ut da Granåsen skytehall ble åpnet den 4. februar i år. Foto: Frøy E. Hamstad

Det er gått over en måned siden Brinch og styreleder Knut Styve Hornnes i Granåsen skytehall ASGranåsen skytehall ASselskapet eies av tolv ulike aktører i skyttermiljøet fortalte om det som har utviklet seg til å bli et mareritt for skytterne.

– Ligger hos entreprenøren

Byråd Trond Åm (V) sier i dag at saken og ansvaret ligger hos entreprenøren.

– Det har vært møter om saken, og nå jobber entreprenøren med utbedringer.

I september sa Åm at han ikke visste hvorfor ventilasjonen ikke var god nok. De offentlige forskriftene for sivile skytebaner sier at luften i Granåsen skal skiftes ut tre ganger i timen. Det må også være tilstrekkelig lufthastighet til at kruttrøyken forsvinner og går forbi skytterne.

– Vet du nå hva som har skjedd?

– Nei, jeg har ikke begynt å nøste opp i det. Først og fremst er jeg opptatt av at vi får landet en god løsning så raskt som mulig.

Venstre-politiker Trond Åm vet fortsatt ikke hva som har gått galt i arbeidet med hallen. Foto: Christine Schefte

– Hvor plasseres ansvaret?

– Akkurat nå ligger det hos entreprenøren. Det er noen forhold som ikke er levert i henhold til leverandørbeskrivelsen.

– Hvem tar kostnadene?

– Så lenge det ligger hos entreprenøren, er det utbedringer de må ta kostnadene for.

– Vet du hva som blir løsningen?

– Nei, det ligger hos entreprenøren. I leverandørbeskrivelsen står det at luftkvaliteten skal være av en bestemt kvalitet. Hvordan entreprenøren velger å løse det, får være opp til dem.

– Hvor lang tid vil dette ta?

– Det vet jeg ikke. Det har tatt ganske lang tid. Jeg vet at det jobbes med saken og jeg håper på en snarlig løsning.

Varsler testskyting

Adresseavisen har vært i kontakt med NCC om saken. Kommunikasjonssjef Tor Heimdahl uttaler seg på vegne av entreprenøren.

– Det har pågått et utbedringsarbeid etter at dette ble kjent. Sammen med vår leverandør av ventilasjon har vi fått flyttet på og justert ventilasjonsanlegget. Det er blitt gjort noen røykprøver for å registrere hvor røyken går, og slik jeg forstår det skal skytterne nå inviteres til å gjennomføre en testskyting, sier Heimdahl.

– Og da vil dere få et svar på om det er i orden?

– Da får vi svaret.

Siden februar har skytterne blitt tvunget til å holde seg unna skytehallene. Det er per definisjon ulovlig å ta i bruk anlegget. Foto: Frøy E. Hamstad

– Vet du hva som har gått galt?

– Det må utbyggingsleder Mona Åsgård svare på.

– Tar dere kostnadene?

– Det må også Mona Åsgård svare på.

– Har arbeidet med flere utbedringer

Heimdahl anslår at testskytingen vil finne sted i løpet av et par uker.

Tidligere utbyggingsleder Mona Åsgård i Trondheim kommune svarer på spørsmålene om årsaken til trøbbelet og kostnadene i en e-post.

– Granåsen skytehall ble tatt i bruk i forbindelse med et skytestevne i regi av Granåsen skytehall AS i februar. Under skytestevnet opplevde skytterne at ventilasjonen ikke fungerte slik det burde. Entreprenør ble gjort oppmerksom på dette, og har siden da arbeidet med flere utbedringer, suppleringer og tilpasninger av ventilasjonsanleggets kanalnett og luftdyser.

Tidligere utbyggingsleder Mona Åsgård sier at det er entreprenøren som skal ta regningen for utbedringene i skytehallene. Foto: Morten Antonsen

– Dette arbeidet utføres for entreprenørens regning.

Onsdag er det 248 dager siden åpninga – og skyttermiljøet venter fortsatt på å ta i bruk «Norges beste innendørshall».

Read Entire Article