– Verden kollapset da jeg skjønte det

1 month ago 20



Offeret i den rystende voldtektssaken i Frankrike insisterer på åpen rett når hun skal fortelle sin historie. Torsdag vitnet hun.

 Lewis Joly / AP / NTB
ØNSKER ÅPENHET: Gisele Pelicot ønsker å være åpen om det som skjedde med henne for at skammen skal rettes der den hører hjemme. Foto: Lewis Joly / AP / NTB

Publisert 06.09.2024 10:56

Gisele Pelicot er nå 72 år. For tre år siden fikk hun vite noe som snudde opp ned på hele tilværelsen. 

Politiet kontaktet henne og fortalte at de hadde funnet en mengde overgrepsvideoer på ektemannens datamaskin, følge nyhetsbyrået AP.

Og et enda større sjokk: Det var hun som var blitt filmet.

Ble dopet ned

Pelicot hadde ingen minner om noe av dette. Men over tid hadde hun vært bekymret over svarte hull i hukommelsen og plager i underlivet. Hun oppsøkte både nevrologer og gynekologer, uten å få noen forklaring på hva som feilte henne. 

 Manon Cruz / Reuters / NTB
ÅPEN RETT: Rettssaken pågår i Avignon i Sør-Frankrike. Foto: Manon Cruz / Reuters / NTB

Etterforskningen viste at Pelicot hadde blitt dopet ned av ektemannen gjennom over 50 år. Ifølge tiltalen organiserte han at fremmede kunne komme hjem til dem, og voldta kona. 

På rettssakens fjerde dag vitnet hun. Med fatning fortalte hun om sjokkopplevelsen det var å oppdage hvordan hun var blitt voldtatt systematisk.

Og at det var ektemannen som angivelig hadde gjort det hele mulig. De er nå skilt.

– Trodde vi var nære

– Det er uutholdelig. Jeg har så mye å si at jeg ikke vet hvor jeg skal begynne, fortalte hun retten i den sørfranske byen Avignon.

Eksmannen og 50 andre menn står tiltalt for grov voldtekt og risikerer opptil 20 års fengsel. Rettssaken startet mandag og ventes å vare til desember.

 BENOIT PEYRUCQ /AFP / NTB
TILTALT: Den tiltalte eksmannen til Pelicot regnes som hovedmannen som rekrutterte minst 50 andre menn for å voldta kona. Foto: BENOIT PEYRUCQ /AFP / NTB

Pelicot sier at hun håper vitnemålet hennes kan bidra til å spare andre kvinner for lignende lidelser. 

Hun insisterte på at rettssaken skulle holdes for åpne dører, i solidaritet med andre kvinner som ikke anerkjennes som ofre for seksuelle overgrep.

Paret har tre barn sammen. Da de pensjonerte seg, flyttet de til et hus i den lille byen Mazan i Provence.

– Jeg trodde vi var et nært par, fortalte hun retten.

Tatt på fersken

Sent i 2020 ble den tiltalte eksmannen, Dominique Pelicot, tatt på fersken av en sikkerhetsvakt i å ta bilder opp skjørtene på kvinner på et supermarked. 

Dette ledet etterforskere til å søke gjennom telefonen og datamaskinen hans. Der fant de tusenvis av fotografier og videoer som viser menn som tilsynelatende voldtar kona hans mens hun virker å være bevisstløs.

Da politiet først avhørte henne, sa hun at ektemannen var «en flott fyr». Men etter å ha blitt konfrontert med de ufattelige bevisene, måtte hun se sannheten i øynene. 

– For meg kollapser alt. Dette er scener av barbari, av voldtekt, vitnet hun.

Hun forlot ektemannen. Alle tre barna har også tatt avstand fra ham. Det ble også funnet nakenbilder av datteren på mannens datamaskin. 

Datteren, som bruker aliaset Caroline Darian, har skrevet en bok om saken.

 Lewis Joly / AP / NTB
BARNA: Florian, David, og Caroline Darian følger rettsaken Foto: Lewis Joly / AP / NTB

– Jeg sluttet å kalle deg pappa, skriver hun i boken. Hun er overbevist om at også hun ble dopet. 

Rekrutterte på nett

Ifølge AP fant politietterforskerne kommunikasjon som Dominique Pélicot angivelig sendte på et meldingsnettsted ofte brukt av kriminelle, der han inviterte menn til å misbruke kona seksuelt. 

Franske myndigheter stengte nettstedet tidligere i år.

Etterforskerne mener overgrepene begynte i 2011. 

Eksmannen har erkjent skyld. Han har forklart at mennene som ble invitert hjem til paret måtte følge visse regler. De kunne ikke snakke høyt, måtte kle av seg på kjøkkenet, og kunne ikke bruke parfyme eller lukte tobakk.

Alt for å hindre at den bevisstløse kona skulle våkne under voldtektene, eller mistenke at noen hadde vært der etterpå.

Mennene måtte noen ganger vente opptil halvannen time på en nærliggende parkeringsplass for at narkotikaen skulle få full effekt og gjøre kona bevisstløs.

– Jeg ble ofret på lastens alter. De så på meg som en filledukke, som en søppelsekk, vitnet Pelicot.

Flere titalls mistenkte

Fordi Dominique Pelicot filmet de angivelige voldtektene, klarte politiet å spore opp et flertall av de 72 mistenkte de lette etter i løpet av den to år lange etterforskningen. 

Flere av de tiltalte nekter for noen av anklagene mot dem, og hevder de ble manipulert til å tro at det hele var del av Pelicots sexfantasi, men dette avviser hun på det sterkeste. 

– Disse mennene kom inn i mitt hjem og fulgte reglene eksmannen min laget. De voldtok meg ikke med en pistol mot hodet. De voldtok meg med fullt overlegg, sa Pelicot fra vitneboksen. 

Read Entire Article