Velkommen til middelalderen!

1 month ago 15



Publisert: 10.09.2024 06:15

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Professor Stein Ringen tolker i Aftenposten 4. september min kritikk som at han «har tråkket i historikernes bed», og at jeg har gått i skyttergravene. Han misforstår kritikken. Tverrfaglighet er bra. Jeg har i mellomtiden lest første del av Ringens bok om vikingtiden og opprettholder min kritikk.

Ringen legger for lite vekt på vikingenes handel og bosetting og undervurderer hvor ufredelige samfunnene vikingene dro til var. Aller viktigst er det imidlertid at han ikke refererer de siste 30 års middelalderforskning, som har betont hvor smidig og ofte relativt fredelig folk løste sine konflikter. Det er ikke rart at Ringen ikke gjengir disse synspunktene, for han kan ikke ha satt seg inn i forskningen.

Hans litteraturliste består for det meste av eldre oversiktsverker, med ett og annet nyere verk. Jeg vil gjerne snakke med Ringen og andre ikke-historikere om middelalder og gjør det støtt, men dialogen må være basert på at man forsøker å forstå fortiden, ikke dømmer den ut fra dagens standarder.

Hans Jacob Orning

Professor i historie

Read Entire Article