Velferdstjenestene: Bruker- eller forbrukerperspektiv?

6 days ago 13



Publisert: 30.09.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Civitas kritikere av Støstad-utvalgets rapport synes å ta som utgangspunkt at velferdstjenester ikke skiller seg vesentlig fra andre varer og tjenester. Kristin Clemet skriver 18. september at utvalgsflertallet bygger på et «tvilsomt premiss».

På den ene siden har vi omsorg for barn eller livreddende behandling – på den andre kjøp av tannkrem eller velge verksted til bilen. Mat dekker også basisbehov, men er enklere å vurdere kvaliteten på enn for eksempel eldreomsorg i sykehjem.

Norge har en form for total forsikringsordning fordi vi har bestemt at enkeltindividet skal få hjelp fra fellesskapet hvis livet gjør det nødvendig. Alle har interesse i at barnevernet fungerer, at asylsøkere ikke må sove under broer, og at vi unngår et stadig mer todelt helsevesen.

Utredningen analyserer nyansert fordeler og ulemper ved brukervalg og ulike velferdsleverandører. Brukervalg av skattefinansierte velferdstjenester virker annerledes enn i private markeder. Det offentlige regulerer pris, og budsjettene må begrense det samlede tilbudet. Profesjonelle krav til forsvarlighet avgjør da hva man kan få dekket. Brukerne er lite opptatt av hvem som leverer tjenestene, men dette påvirker kvalitet og kostnader. Brukerundersøkelser har svakheter.

Syv av ti mener at konkurranseutsetting av pleie og omsorg gir økte forskjeller. De med høy inntekt er mest positive til konkurranseutsetting av velferd. Er dette kjernen i uenigheten?

Utvalgsflertallet tar et bruker- og samfunnsperspektiv, mens Civita ser store likheter med vanlige varer og tjenester. Kanskje er det forbrukerperspektivet Clemet etterlyser, ikke brukerperspektivet.


Ingunn Tollisen Ellingsen

Professor, Det samfunnsvitenskapelige fakultet, UiS

Benjamin Endré Larsen

HR-direktør, Diakonhjemmet Omsorg

Karl Henrik Sivesind

Dr.polit. i sosiologi, seniorforsker, Institutt for samfunnsforskning

Jan-Erik Støstad

Utvalgsleder, samfunnsøkonom, tidligere statssekretær (Ap)

Alle del av flertallet i Støstad-utvalget (NOU 2024: 17) (Avkommersialiseringsutvalget).

Read Entire Article