Vekterselskap om Oslo: – Utstrakt bruk av kokain blant gjestene

2 hours ago 5



– Vi opplever at det generelt er mye. Det har nesten blitt normalisert. Det går ikke en kveld uten at narkotika blir brukt.

Det forteller Daniel Myrvoll, administrativ leder i PSS Securitas, til VG.

Selskapet står for vakthold på et stort antall utsteder over hele landet.

Bilde av Daniel MyrvollDaniel Myrvoll

Administrativ leder i PSS Securitas

Kokain er særlig utbredt på Oslo vest, forklarer Myrvoll, men understreker at de ser bruken av det i resten av byen også.

– På de mest populære utestedene i Oslo er det utstrakt bruk av kokain blant gjestene.

Sjekker snusbokser

Narkotikaen oppdager vekterne ved inngangen til utestedene gjennom kontroller av blant annet gjesters vesker, jakker og snusbokser.

– Hos enkelte kan man også se på væremåten deres at de har inntatt narkotika, legger Myrvoll til.

I tillegg blir rusbruken også oppdaget ved bruk i de mørkere delene av utestedene eller gjennom rester på toalettene.

En vekter i Tromsø VG snakket med i fjor, brukte blant annet matolje på overflater som gulv og toalettlokk for å hindre kokainbruk.

Oppdager vekterne narkotika på deg i kø ved inngangen, må du kvitte deg med det, ellers nektes du inngang.

Tall fra PSS Securitas viser at 3582 personer ble nektet adgang til utesteder i Oslo sentrum i perioden 1. oktober 2023 til 1. oktober 2024 på grunn av ulovlige rusmidler.

I samme periode ble 2928 personer bortvist fra skjenkestedene.

Tallene er basert fra de 15 mest sentrale utestedene blant selskapets kunder, hovedsakelig på fredager og lørdager.

I denne perioden tok vekterselskapet imot ca. 483.000 gjester på disse stedene. Myrvoll understreker at det kan finnes mørketall.

 Javad Parsa / NTBPå ett år ble 2928 personer bortvist fra skjenkestedene på grunn av narkotika. Foto: Javad Parsa / NTB

– Opplever dere at det også er salg av narkotika på utestedene i Oslo?

Det foregår salg på utesteder uansett hvor man er i Oslo. De som har store kvanta på seg, tar nok ikke sjansen på å gå inn på utestedene. De lokaliserer seg primært på utsiden, så det foregår nok mest salg på utsiden, sier Myrvoll.

Hva tenker du?Har du blitt tilbudt eller blitt spurt om å kjøpe narkotika på byen?aJa!bNei, aldri.cNei, men jeg har venner som har blitt det.

– Opplever at politiet er interessert

Myrvoll sier at det ikke er én bestemt gruppe som skiller seg ut når det gjelder rusbruk i Oslo, men at det gjelder mennesker fra alle samfunnslag – både unge og gamle.

– Med tanke på alle de vi treffer på i løpet av en vakt, vil vi si at det er større utbredelse av bruken nå enn før pandemien, sier han.

I 2022 bestemte Høyesterett at rusavhengige ikke skal straffes for å ha mindre doser narkotika på seg til eget bruk. Myrvoll påpeker at når politiet ikke følger opp disse små dosene, åpner det for økt bruk uten konsekvenser.

– Hvis vi tar noen med en zip-pose og informerer politiet om det, så er det svært sjelden at de rykker ut på den type henvendelser i og med at de har hele Oslo å passe på og skal sørge for trygghet og trivsel i det offentlige rom, forklarer han.

Myrvoll legger til at større partier med narkotika er en større prioritet for politiet.

– Vi opplever at politiet er interessert i å få informasjon om hvor ulike grupperinger beveger seg, og hva som foregår i utelivet, legger Myrvoll til.

Samarbeider på tvers

Robert Thorsen, leder for patruljeseksjonen i enhet Sentrum i Oslo politidistrikt, skriver i en e-post til VG at politiet jobber opp mot narkotika og uteliv på flere ulike måter.

Politiet gir råd og veiledning til skjenkestedene om tiltak mot narkotikamisbruk de kan gjøre på stedet, og forventer at disse blir fulgt.

Bilde av Robert ThorsenRobert Thorsen

Leder for patruljeseksjonen i enhet Sentrum i Oslo politidistrikt

I tillegg inngikk Oslo-politiet nylig en samarbeidsavtale med Oslo kommune ved Næringsetaten for å gjøre utelivet tryggere.

– Det er særlig utesteder med høy risiko for vold og ordensforstyrrelser i forbindelse med skjenking av alkohol, som vil få veiledning av politiets utelivskontakter og Næringsetatens skjenkekontrollører, skriver han.

 Beate Oma Dahle / NTBIllustrasjonsbilde som skal forestille kokain. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Thorsen forklarer at politiet har god dialog med utelivsbransjen, blant annet gjennom jevnlige samarbeidsmøter med både Oslo kommune og vaktbransjen.

– Vi erfarer at det er en utelivsbransje hvor de aller fleste driver seriøst og har gode hensikter. Dette bidrar til at stedene selv sørger for gode rutiner, har vektere på utestedene som følger med og begrenser uønskede hendelser.

Når folk i bransjen tar ansvar og holder god orden, fører det til færre hendelser politiet må håndtere, påpeker Thorsen.

– Vi stiller krav til driverne, om å gjøre det de kan for å forebygge og ta tak i eventuelle problemer.

Tips meg

Bilde av Nora Viskjer

Journalist

Tips meg gjerne på e-post nv@vg.no, eller så er jeg også tilgjengelig på mobil/Signal: +47 953 64 405

Read Entire Article