I en kronikk 9. oktober forsøker Gaute Tjensvoll fra Fred. Olsen Renewables å vri seg unna kritikk mot vindkraftutbyggere på land, ved å rette skytsene mot vedfyring.
Når Tjensvoll angivelig er så opptatt av etterrettelighet og bruk av riktige fakta i vindkraftdebatten, bør han også oppdatere sine faktakunnskaper før han forsøker å rømme unna kritikk ved å peke på andre.
Tjensvoll har rett i at eldre vedovner fra 1998 og tidligere ikke imponerer med sitt høye partikkel- og gassutslipp. Med nye, rentbrennende ovner er imidlertid utslippene langt mindre. Sammenlignet med eldre ovner produsert før 1998 har moderne ovner 70–77 prosent lavere utslipp av klimagasser, ifølge SINTEF-prosjektet SusWoodStoves. Få andre teknologier har oppnådd like stor utslippsreduksjon som vedovner. Derfor stemmer ikke skremselspropagandaen fra Tjensvoll når det kommer til moderne ovner og ildsteder.
Forbrenning av drivstoff, samt slitasje fra veibaner, dekk og bremser, gjør at veitrafikken fortsatt er den største kilden til svevestøv i Norge. Selv om flere elbiler har gitt mindre utslipp fra veitrafikken, er ikke forbedringene like store som for moderne vedovner. Utslippene av de minste og mest helseskadelige svevestøvpartiklene (PM 2,5) er mer enn halvert i nye vedovner sammenlignet med eldre modeller. I tillegg har nye vedovner en betydelig høyere virkningsgrad slik at du kan bruke mindre ved, og få samme mengde varme. Dette gir mindre utslipp og renere luft.
I Agder, men også i resten av Norge, er det stor tilgang på lokal og bærekraftig ved. I motsetningen til andre teknologier, avhenger ikke vedfyring av utbygging av massiv infrastruktur i dyrebar natur. Svært mange ovner som selges i Norge er Svanemerkede fordi de består av bærekraftige materialer, og ofte støpes gamle ovner om til nye. Dette er ombruk i praksis. Vedovner har også enormt lang levetid.
Ettersom moderne ovner gir langt mer oppvarming per vedkubbe enn eldre ovner, er potensialet i økt energitilførsel ved å bytte ut eldre vedovner enorm. THEMA Consulting har gjort en kartlegging av energipotensialet som ligger i vedfyring. De estimerer at hvis eldre ovner byttes ut med nye, rentbrennende ovner, og nordmenn samtidig fyrer mer, så kan vedovner gi opptil 10 TWh mer energi. Til sammenligning er total energiproduksjon fra all vindkraft i Norge på 14 TWh. Å øke energiproduksjonen ved å bytte ut eldre vedovner er med andre ord både enklere å gjennomføre og mindre inngripende i både natur og folks hverdag. Vi vil også hevde at det er langt hyggeligere å samles i varmen fra en sprakende peis.