Varsler «vegg av vann» opp mot fem meter

2 hours ago 4



Det er ventet at de verste herjingene fra orkanen vil komme på morgenen norsk tid torsdag. Lenge før det vil vannet begynne å stige langs den sørlige delen av vestkysten i Florida.

Ekstremværet «Milton» bringer med seg meget kraftige vinder som dytter havet innover mot land. I tillegg er det meget lavt lufttrykk der orkanen oppholder seg. Det vil også bidra til at havet stiger.

Denne veggen av vann kalles stormflo, og er vanligvis det farligste med orkaner.

Stormflo fra orkanen Milton

EKSTREMT: Orkanen «Milton» vil føre til en stormflo som noen steder kan nå fem meter over normalt havnivå.

Foto: CERA

Fem meter over normalen

Varslene tyder på at stormfloen enkelte steder kan bli fem meter høy.

– Den høyeste vannstanden vil komme langs kysten nær der orkanen møter land og sør for dette området, skriver det amerikanske nasjonale orkansenteret.

De legger til at stormfloen vil komme i tillegg til de store bølgene som uværet lager. Akkurat hvor ødeleggende stormfloen kommer til å bli, er også avhengig av om det er høyvann når orkanen når land, advarer senteret.

Kursen til orkanen Milton

TRUENDE: Onsdag ettermiddag kom det amerikanske orkansenteret med den siste oppdateringen av kursen orkanen holder.

Foto: NOAA

– Vil bli ille

Den norske forskeren Eirik Valseth ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet følger utviklingen av orkanen «Milton» tett. Det er verktøyet han og hans kolleger har utviklet som nå er bakgrunn for varslene befolkningen i Florida får.

AquaFence satt opp utenfor et sykehus i Tampa

VERN MOT VANN: På bakgrunn av varslene om stormflo er det satt opp norskutviklede AquaFence utenfor et sykehus i Tampa.

Foto: Reuters

– Dette vil bli ille. Vi lager simuleringer av stormfloen flere ganger i døgnet. De gir vi direkte til amerikanske myndigheter. De bruker dem til å vurdere risikoen for innbyggerne. Alle simuleringene tyder på at det kommer til å bli omfattende oversvømmelser, sier Valseth.

Han håper alle som har fått oppfordring om å evakuere, har gjort det.

– Jeg synes det er veldig bra at arbeidet jeg har gjort bidrar til å holde folk trygge, selv om det er fælt å se at en så stor katastrofe kommer til å skje, sier Valseth.

Forsker Eirik Valseth ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

GIR VARSLER: Forsker Eirik Valseth ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. På skjermen har han resultatet av én av de mange simuleringene.

Foto: Kristian Berland

Sikker på resultatene

Den grafiske fremstillingen av den varslede stormfloen, altså resultatet av simuleringene, er offentlig tilgjengelig gjennom verktøyet Costal Emergency Risk Assessment.

– Vi bruker mange forskjellige data til å få til så nøyaktige simuleringer som mulig, forteller Valseth.

Det er blant annet værdata fra den amerikanske meteorologitjenesten, data fra fly som går inn i orkanen og de mange tidevannsbøyene i området.

Data fra et fly som har vært inne i orkanen Milton

DATA FRA FLY: Dette er datapunkter fra ett av flyene som har vært inne i orkanen onsdag. Fargen på de mange pilene viser vindstyrken da flyet passerte den posisjonen. Dette er data som går rett inn i simuleringene.

Foto: NOAA

De tester også verktøyet ved å sammenligne det simuleringene varslet med det som faktisk skjedde.

– Orkanen Helene for et par uker siden ga oss nok en anledning til å gjøre en sammenligning. Vi var meget nær det som faktisk skjedde, sier Valseth.

National Oceanic and Atmospheric Administration flyr gjennom øyet i orkanen Milton.

Publisert 09.10.2024, kl. 20.41

Read Entire Article