Var hun politiagent? Nye opplysninger om «Den sorte svane» vekker oppsikt.

4 hours ago 7



Hovedpersonen i «Den sorte svane» er et mysterium for mange. Nå kommer påstander om at hun samarbeidet med politiet.

Amira Smajic gikk i dekning etter at dokumentaren «Den sorte svane» ble sendt i vår. Hun mener at serien hun var hovedperson i, ikke ga et riktig bilde av henne. Foto: «Den sorte svane» TV2/NRK
  • Ingeborg Moe

Publisert: 24.10.2024 22:55

Kortversjonen

Over natten ble Amira Smajic kjent både i Danmark og Norge. Det skjedde da dansk TV2 og NRK sendte dokumentaren «Den sorte svane» i vår.

Serien avdekket hvordan den kriminelle underverden får hjelp av blant annet advokater til å begå kriminalitet. Hovedpersonen var skattejuristen Amira Smajic. Hun fungerte som muldvarp muldvarp I overført betydning: en person som kommer tett inn i et miljø for å drive skjult spill, skaffe informasjon og undergrave virksomheten. for dansk TV2. Ved hjelp av skjult kamera får seerne innblikk i hva hardbarkede kriminelle og jurister driver med på bakrommet.

Amira Smajic sa at hun ville vekk fra det kriminelle miljøet. Serien tok en overraskende vending da TV2 oppdaget at hun tilsynelatende hadde ført dem bak lyset. Et båndopptak tydet på at hun fortsatte sin kriminelle virksomhet.

Prøvde å stoppe

Amira Smajic gikk rettens vei for å prøve å stoppe dokumentaren, men nådde ikke frem.

Det har skjedd mye siden dokumentaren ble vist. Avsløringene har fått konsekvenser for flere. Også Amira Smajic.

Blant annet er hun blitt dømt for dokumentfalsk. Dommen på tre måneders fengsel, hvorav en måned ubetinget, er anket. Hun er også tiltalt for flere andre forhold. I tillegg nevnes hun i serien «Underdanmark» på Danmarks Radio. Der kobles hun til en bedrift som beskyldes for fakturasvindel.

Samtidig har en dansk filmprodusent nominert henne til den gjeveste journalistprisen i landet, Cavlingprisen. Årsaken er avsløringene i Den sorte svane.

I sommer fortalte hun til Berlingske at hun levde under strenge sikkerhetstiltak som følge av trusler. Hun sa at det føltes som om hun levde i et åpent fengsel.

I et annet lys?

Hun mente TV2 hadde gitt et feilaktig bilde av henne og nektet for å ha begått kriminalitet under arbeidet med dokumentaren. Hun sa at det fantes opplysninger, som også TV2 skal ha hatt, som ville sette historien i et annet lys.

Nå melder Berlingske at Amira Smajic samarbeidet med politiet.

I en kjennelse fra Københavns byrett i forbindelse med forsøket på å stanse dokumentaren, står det at hun «har samarbeidet med myndighetene og politiet». Dette mente domstolen hadde avgjørende betydning for at dokumentaren kunne sendes.

Ifølge avisen har hun i flere år jobbet som agent for National enhed for Særlig Kriminalitet, et slags dansk Kripos. Hverken politiet, Smajic eller TV2 har kommentert påstandene overfor avisen.

Berlingske skriver at de har fått innsyn i tekstmeldinger som skal ha gått mellom Smajic og en kontakt i politiet.

«Korrespondansen mellom partene er nær, fortrolig og omfattende, og handler om både personlige ting og ting av betydning for politiets etterforskning», skriver Berlingske.

Betyr det noe?

Regnskapseksperten Lars Kiertzner kommenterer ofte saker som gjelder økonomisk kriminalitet i danske medier. Han sier til Berlingske at de nye opplysningene forvirrer.

– Det forvirrer meg, hun forvirrer meg, hennes motiver forvirrer meg, men det setter unektelig dokumentaren i et annet lys – og reiser spørsmålet om hvorvidt politiet har hennes rygg?

Tidligere justisminister Søren Pind er kritisk og mener dokumentaren gir et feilaktig bilde av virkeligheten hvis TV2 var klar over dette.

TV2 opplyser overfor avisen at de ikke ser noen grunn til å endre noe i dokumentaren.

Read Entire Article