Valgobservatør til VG: – De stjeler valget

3 hours ago 5



 DAVID MDZINARISHVILI / EPA / NTBVelgere fra regjeringspartiet «Georgisk drøm» jubler over resultatene av valget lørdag. Foto: DAVID MDZINARISHVILI / EPA / NTB

Opposisjonslederen nekter å godkjenne valgresultatet. En valgobservatør beskriver til VG hvordan hun mener det russisk-vennlige regjeringspartiet «stjeler» valget i Georgia.

Lørdag 26. oktober kl. 22:43

Det kan se ut som som Vladimir Putin får det som han vil om de foreløpige tallene fra Georgias valgkommisjon blir stående som endelige.

Opposisjonen hevder imidlertid at det er de som har fått flest stemmer. Det sier også to valgdagsmålinger.

Ifølge det statsstyrterussiske Tass sier opposisjonslederen Tina Bokuchava lørdag kveld:

– Vi erklærer at vi ikke aksepterer resultatet av dette stjålne, kuppede valget. Vi har ingen intensjon om å anerkjenne resultatene av dette stjålne valget.

Partiet bekrefter dette også på sin X-konto.

– Vi vil kjempe til det er slutt på dette regimet, heter det.

– Den russiske involveringen har vært sterk, ikke bare i forbindelse med valget, men gjennom mange år, sier Aage Borchgrevink i Helsingforskomiteen på telefonen til VG fra Georgia.

– Den russiske propaganda er mye kraftigere og tydeligvere her enn i Vesten. Myndighetene har truet med at hvis de ikke vinner valget, kan det bli krig. De har tatt en tydelig stilling på Russlands side, fortsetter Borchgrevink.

Av tre valgdagsmålinger ga to seier til opposisjonen.

Men så gikk valgkommisjonen ut med tallene 53 prosent mot 38 prosent fordel regjeringspartiet «Georgisk drøm» etter at 70 prosent av valgkretsene var telt opp.

Lana Ghvinjilia, en ivrig demokratiforkjemper og grunnlegger/direktør for Populus Rei, forteller til VG at hun har vært observatør øst i Georgia lørdag.

 VANO SHLAMOV / AFP / NTBOpposisjonslederen Tina Bokuchava i en tale lørdag kveld. Foto: VANO SHLAMOV / AFP / NTB

– Opposisjonen har vunnet, men «Georgisk drøm» stjeler valget, sier hun.

– Det er innført elektroniske stemmeurner, og de har faktisk gjort situasjonen enda verre. Stemmesedlene er så tynne og også opp-ned, sånn at alle kan se hvem du har stemt for. Det har vært et helt vilt valgjuks, hevder Ghvinjilia.

– Selv ble jeg som valgobservatør kastet ut av lokale to ganger.

 PrivatLana Ghvinjilia i folkehavet i Tbilisi lørdag kveld. Foto: Privat

Hun sender oss et bilde fra situasjonen lørdag kveld der store menneskemengder har samlet seg på gatene i Tbilisi for å følge opptellingen av valget sammen.

– Det er fortsatt mulig at store deler av samfunnet ikke vil godkjenne resultatet av valget, sier Aage Borchgrevink.

Om sin egen jobb som valgobservatør «langt ute på landet» sier han:

– Det var grupper av folk, til dels uidentifiserte, som hadde kontroll over alle inngangene til valglokalet og kunne bestemme hvem som fikk lov til å gå inn og ut, sier Borchgrevink til VG.

– Det har vært en vanskelig oppkjøring til dette valget, med mye press på opposisjonen og uavhengige folk i hele Georgia. Jeg vil likevel ikke konkludere med noe akkurat nå, det er for tidlig.

– Men valget har ikke vært så brutalt som vi fryktet med tanke på hvor hett det gikk for seg i sommer.

 DAVID MDZINARISHVILI / EPA / NTBOligarken Bidzina Ivanishvili har grunnlagt regjeringspartiet «Georgisk drøm». Her holder han tale i hovedstaden Tbilisi lørdag kveld. Foto: DAVID MDZINARISHVILI / EPA / NTB

Det er oligarken Bidzina Ivanisjvili – som har lagt grunnlaget for sin rikdom i Russland og som startet regjeringspartiet «Georgisk drøm» - som i praksis styrer Georgia. Til tross for at Russland har okkupert deler av Georgia, er han en trofast Moskva-venn.

Read Entire Article