Vålerenga-sjef Svein Graff mener det er «ulogisk og prinsipielt feil» at fotballtinget skal stemme over VAR-ordningen.
Publisert: 23.01.2025 10:43
Spørsmålet om videodømming i norsk fotball har skapt massive diskusjoner. Nå tar Vålerengas daglige leder til orde for at spørsmålet ikke bør behandles på fotballtinget i det hele tatt.
– Vi mener det er ulogisk og prinsipielt feil at fotballtinget skal stemme over VAR. Spørsmålet angår kun toppfotballen, og ordningen var aldri en sak for tinget da VAR ble innført. Nå har NFF på mange måter satt seg selv i offside, sier Graff til VG.
Svein Graff
Han mener Norges Fotballforbund (NFF) har skapt en vanskelig situasjon ved å legge VAR-spørsmålet til tingettingetPå Fotballtinget 1.–2. mars stemmer alle deltagende klubber rundt VAR-spørsmålet. .
– Nå har demokratiet i toppfotballen talt og vi må respektere årsmøtevedtakene. NFF har selv uttalt at dette vil veie tungt når de skal levere sin innstilling til forbundstinget, sier Graff.
- Les mer om årsmøtevedtakene her.
Onsdag gikk et flertall av toppklubbene som utgjør Norsk Toppfotball (NTF) inn for å avvikle VAR-ordningen i Norge, men avstemningen er riktignok ikke ensbetydende med at VAR forsvinner fra norsk fotball kommende sesong.
Den betente saken avgjøres først tidlig i mars.
Her er oversikten over hvilke klubber som er for og imot videodømming:
Graff forteller at flere klubber etterlyste en tydeligere innstilling fra NTF i tråd med klubbenes årsmøtevedtak.
– Derfor presenterte vi et tillegg som det ble votert over, og flertallet samlet seg til slutt om et justert forslag der det heter at NTF skal innstille overfor NFF at VAR blir avviklet så snart som mulig, påpeker han.
Cato Haug, styreleder i NTF, fremmet innstillingen fra NTF om å fjerne videodømming fra Eliteserien onsdag:
Vålerenga-lederen trekker frem at VAR-debatten reiser viktige spørsmål om fotballdemokratiet. Han etterlyser en diskusjon om hvilke saker som bør behandles hvor.
– Alle i norsk fotball er tjent med en debatt om hvilke saker som hører hjemme på et årsmøte eller tinget i framtiden, og i hvilken grad NIFs lover og regler er tilpasset toppfotballen og klubbene som er store bedrifter med mange hundre millioner i omsetning, sier Graff.
Han peker på at toppklubbene skiller seg fra vanlige idrettslag.
– Det er noe annet enn idrettslag i breddeidretten, og da handler det om å finne en god balanse der klubbene anerkjenner og respekterer medlemsdemokratiet og vi i fellesskap utvikler klubbdemokratiet uten at klubbledelsen skal detaljstyres av medlemmene, mener Graff.