Välbe-uttalelse vekker oppsikt: – Hvis vi slipper en bombe over London

1 week ago 11



Skipresident Jelena Välbe kritiseres etter et svar på hvordan Russland skal komme inn i internasjonal idrett igjen.

Jelena Välbe er skipresident i Russland. Her under VG-intervju med nasjonens president Vladimir Putin på t-skjorten i 2017. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG
  • Herman Folvik, VG

    Herman Folvik, VG

Publisert: 30.09.2024 14:27

– Jeg skal si ting som ikke bør sies i det hele tatt: Hvis vi hadde sluppet en stor bombe over London sentrum, ville alt vært over og vi hadde fått slippe inn overalt.

Det svarte Välbe på et spørsmål fra nettavisen News.ru om hva som må gjøres for at Russland får returnere til OL og andre internasjonale idrettskonkurranser under eget flagg igjen.

Det er blitt tolket som en syrlig melding med henvisning til at Israel fremdeles deltar i store deler av idretten, tross krigen mot Palestina og bombingen i Libanon.

Mens Russland ble utestengt fra det meste av internasjonal idrett etter krigen mot Ukraina startet rett etter vinter-OL 2022. Under OL i Paris deltok 15 russere som innfylte visse krav under nøytralt flagg.

Jelena Välbe og Aleksandr Bolsjunov på en pressekonferanse i 2019. Han ble OL-konge i 2022. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Ifølge nettavisen Championat har flere russiske sportsjournalister reagert «ekstremt negativt» på meldingen til Välbe på Telegram, et slags sosialt medium.

– Den gamle kvinnen har blitt gal, uttalte Dmitry Guberniev. Han er kanskje den mest kjente sportskommentatoren på russisk TV og stadig på kant med Välbe.

Burde Russland få delta i internasjonal idrett?

Svetlana Zhurova vant OL-gull på 500 meter skøyter i 2006. Nå er hun statsduma,statsduma,Statsdumaen er det russiske parlamentets underhus, som er en del av landets lovgivende makt. og kaller det en farlig vits.

– Jeg ville vært mer forsiktig med slike vitser. Slike ord gjør at folk i Vesten vender seg mot henne om det sprer seg. Hun tullet, men de tror alltid at vi ikke tuller. Av en eller annen grunn forstår de ikke slike vitser, sier Zhurova ifølge News.ru.

Tidligere har hun blitt omtalt som en av «Putins mektige babes».

Välbe karaktiserer IOCIOCDet internasjonale olympiske komité (IOC) er organisasjonen som organiserer de olympiske leker. for «en søppelhaug».

– Russlands kamp med resten av verden har alltid pågått i århundrer. Vi ble aldri elsket, selv når vi lot som vi var elsket. De står alltid med et skarpt punkt. Jeg elsker når landet vårt er sterkt, styrken vår irriterer hele verden, sier Välbe i intervjuet.

Välbe vant alle fire øvelsene i langrenn under VM i Trondheim i 1997. Men når Trondheim på ny skal arrangere ski-VM til vinteren, er Russland fortsatt utestengt fra FISFISDet internasjonale snøbrett- og skiforbundet.. Det ble bestemt sist uke.

– Før eller siden slipper de oss inn likevel. De har heller ingen steder å gå, dette kan ikke fortsette for alltid, sier Välbe.

Hun omtaler fortsatt krigen i Ukraina som en «spesialoperasjonspesialoperasjonDette er et uttrykk som brukes av Russland for å beskrive deres militære handlinger i Ukraina, i stedet for å kalle det en krig.». Välbe anslår at det vil ta tid for russere å komme tilbake i internasjonal idrett den dagen krigen tar slutt.

På spørsmål om hvem som er de beste skiløperne i verden svarer hun ikke Johannes Høsflot Klæbo, Harald Østberg Amundsen, Jessie Diggins eller Therese Johaug.

– For kvinnene, Natalya Nepryaeva, og for mennene, selvfølgelig, Aleksandr Bolsjunov, til tross for at han ikke har konkurrert de siste to årene, sier Välbe, som selv har far fra Ukraina.

Russerne har arrangert nasjonale konkurranser de to siste årene.

Read Entire Article