Vaksinekrisen i Oslo er løst: Nå kan eldre ta koronavaksine hos fastlegen.

2 days ago 5



Helsebyråden mener regjeringen satte kjepper i hjulene for hans plan om flere koronavaksinasjoner. Nå har han kommet til enighet med fastlegene slik at innbyggerne kan få vaksinen hos dem.

Helsebyråd Saliba Andreas Korkunc får sin «visjon» oppfylt – nesten. Snart skal de fleste legekontor i hovedstaden tilby gratis koronavaksine til eldre og sårbare. Foto: Thomas Fure / NTB

Publisert: 04.10.2024 05:37

Kortversjonen

Gjennom forrige influensa- og koronasesong hadde Oslo ett vaksinesenter mot korona.

Da viste det seg at vaksinedekningen blant dem FHI anbefaler å ta den, var langt lavere i hovedstaden enn ellers i landet.

Men snart kan eldre og sårbare få koronavaksine på de fleste legekontorene i Oslo.

Over hundre vaksinasjonssteder

Fra og med 7. oktober kan nemlig eldre over 65 år, samt folk i risikogruppene, få satt vaksinen hos fastlegen gratis.

Andre osloborgere må fortsatt betale en egenandel.

Målet ved å gå fra ett til rundt 150 vaksinasjonssteder er å senke terskelen for å vaksinere seg.

Dermed får helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) ønsket sitt oppfylt:

– Min visjon var et stikk i hver arm, én med korona og én med influensa.

Det sa han foran årets sesong.

Ordningen er resultatet av en avtale Oslo kommune nå har inngått med Oslo legeforening.

Helsebyråden lover å ha på plass en oversikt over hvilke fastlegekontorer som tilbyr vaksinen innen utgangen av neste uke.

For de som fortsatt har en fastlege som ikke tilbyr koronavaksine, viser kommunen til Nydalen vaksinesenter.

I år anbefaler FHI for første gang å ta koronavaksine, influensavaksine og pneumokokkvaksine (mot lungebetennelse) samtidig for personer over 65 år. De to sistnevnte må alle betale en egenandel for. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Fra pålegg til forhandlinger

Inntil i sommer hadde ikke Korkunc behov for en avtale med legene. Han hadde nemlig planer om å pålegge Oslos fastleger å sette koronavaksiner. Det åpnet en regel fra pandemiens dager for.

Men 30. juni dukket det opp skjær i sjøen for helsebyråden.

Da endret vaksinasjonsforskriften seg slik at det ikke lenger var mulig å pålegge legene å sette vaksinen. Samtidig forsvant en nasjonal HelfoHelfoEtat under Helsedepartementet som blant annet håndterer refusjoner fra fastleger.-taksttakstPå dagtid fikk legene 220 kroner. På kveldstid var taksten 286 kroner. som fastslo hva legene skulle ha betalt for stikket.

Vaksinering nesten som planlagt

For ham har det vært mye jobb med å forhandle en takst på 262 kroner for Oslo kommune. Han er kritisk til at enhver kommune må jobbe frem egne løsninger og takster.

– Vi går i praksis fra én nasjonal takst for koronavaksinering til opptil 357357Antall kommuner i Norge.. Det er mye unødvendig byråkrati, sier Korkunc.

Han mener regelendringen har ført til merarbeid og større kostnader.

Statssekretær Usman Mushtaq (Ap) påpeker at pandemiforskriftene var fra en krisetid, og at staten bidrar med midler og verktøy til kommunenes vaksinasjonsarbeid.

Han har bedt Helsedirektoratet om løsninger som skal gjøre det lettere for leger å registerte vaksiner de setter. Slik kan de enklere dokumentere overfor kommunene hva de skal få i godtgjørelse.

– Dette skal være klart til 7. oktober, lover Mushtaq.

Usman A. Mushtaq (Ap)

Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).

Som følge av kommunens avtale med Legeforeningen, mener Korkunc at vaksineringen nå nesten kan gå slik han så for seg.

– Oslo kommune har gjort det beste ut av situasjonen. Takket være velvilje fra fastlegene våre og Oslo legeforening, kan vi gjennomføre vaksineplanen vår nesten som planlagt.

Han håper likevel regjeringen «tar til fornuften» og så snart som mulig gjeninnfører forskriften som gjør at kommunene kan pålegge fastleger å sette koronavaksiner.

Mushtaq i Helsedepartementet mener kommunene selv vet best hvordan de når flest folk, og hvem de samarbeider med.

– Jeg regner med at byråden også er enig i at kommunenes selvråderett er viktig på dette området, på likt nivå med andre helsetjenester som kommuner selv velger organisering for, svarer han.

Read Entire Article