Utpeker Harris som suveren vinner: – Vippet Trump av pinnen

1 month ago 12



Etter 90 minutter med anklager og personangrep er ekspertene samstemte om hvem som kom best ut av nattens debatt.

 Saul Loeb/AFP
KONTRASTER: Kamala Harris klarte å vippe Trump av pinnen. Foto: Saul Loeb/AFP

Publisert 11.09.2024 05:35 Sist oppdatert nå

– Klar seier til Harris, svarer professor Hilmar Mjelde på spørsmål om hvem som kom best ut av nattens debatt. 

Han får støtte fra Sigrid Rege Gårdsvoll, kommentator for Vårt Land og AmerikanskPolitikk.no.

– Harris var definitivt vinneren her, suverent. 

For 75 dager siden førte Joe Bidens katastrofale opptreden til at han omsider trakk seg som demokratenes presidentkandidat.  Mye sto på spill da hans etterfølger entret debattscenen i Philadelphia natt til tirsdag, og  demokraten fikk en vaklende start.

 Martin Fønnebø / TV 2
VINNER: Sigrid Rege Gårdsvoll, kommentator i Vårt land og for Amerikanskpolitikk.no, mener Kamala Harris stakk av med en suveren seier. Foto: Martin Fønnebø / TV 2

– Trump var periodevis svært god under de første to temaene, om økonomi og abort. Han fikk lagt litt press på Harris under abortdebatten, sier Rege Gårdsvoll. 

Her presset Trump motstanderen blant annet på om hun ønsket noen restriksjoner på abort overhodet, uten at Harris svarte på dette. 

Trump på kroken

Det tok derimot ikke lang tid før Harris fikk overtaket: Gang på gang gikk hun bevisst inn for å tirre Trump, og gang på gang bet republikaneren på. 

– Hun lyktes bedre enn hun burde fått lov til – en kandidat med mer disiplin enn Trump ville ikke latt seg lure utpå, mener Rege Gårdsvoll. 

Også Eirik Løkke, rådgiver i tenketanken Civita, mener Harris langt på vei lyktes med strategien om å irritere Trump. Blant annet trakk republikaneren frem en konspirasjonsteori om hvordan ulovlige innvandrere spiser kjæledyr, som fikk Harris til å trekke på smilebåndet. 

–  Dette var en god kveld for Harris. Hun greide å tirre Trump, slik at han demonstrerte sitt problematiske forhold til virkeligheten i beste sendetid. Hun var godt forberedt. Hun svarte bra, og fremsto «presidential», mener Løkke.

 Adam Gray/Reuters
INGEN SVAR: Professor Hilmar Mjelde mener Trump ikke hadde en god respons på anklagene fra Harris. Foto: Adam Gray/Reuters

Hyller strategien

Han mener demokraten valgte rett strategi i møte med en dårlig disiplinert Trump. 

– Det var en veldig god strategi. Og hun lyktes bra. Det gjorde Trump mindre disiplinert, og det greide å skape en klar kontrast mellom henne og Trump, sier Løkke.

Mens debatten mellom Kamala Harris og Donald Trump begynte med et dannet håndtrykk og lykkeønskninger, utviklet den seg raskt til en skitten affære. Harris gjorde blant annet narr av Trumps valgmøter, noe som fikk republikaneren til å tenne på alle plugger. 

–  Harris vippet av Trump pinnen. Trump kom på defensiven på punkt etter punkt på en måte vi ikke har sett før, både i de politiske sakene og på hans ekstreme oppførsel. Han evnet ikke å parere effektivt eller angripe hennes for hennes vage politiske profil, mener professor Hilmar Mjelde ved Høgskulen i Vestlandet.

Siden hun vant nominasjonen i sommer, har Harris hatt entusiastiske velgere i ryggen. Ferske meningsmålinger tyder derimot på at hvetebrødsdagene er over, og debatten ble på forhånd sett på som avgjørende for demokraten. 

 Saul Loeb/AFP
DANNET: For første gang siden 2016 håndhilste kandidatene før debatten. Deretter kastet både Trump og Harris silkehanskene. Foto: Saul Loeb/AFP

Besto testen

I en meningsmåling utført av New York Times/Siena sier 31 prosent av velgerne at de trenger mer informasjon om Harris. Ekspertene mener Harris klarte å gi velgerne det de ønsket under nattens debatt. 

– Hennes store test var om velgerne kan se henne for seg som president, og den testen bestod hun. Husk at disse debattene handler om hva folk ser mer enn det som sies, og Harris var selvsikker, på hugget og så inn i kameraet og utfylte bildet av hva hun står for og programmet hennes, mener Mjelde. 

 Jenny Eidesvik / TV 2
BESTO TESTEN: Hilmar Mjelde, professor ved Høgskulen på Vestlandet, mener Harris klarte å fremstå troverdig for velgerne. Foto: Jenny Eidesvik / TV 2

Også Eirik Løkke trekker frem hvordan Harris gang på gang ignorerte sidemannen Trump, og heller henvendte seg direkte til kamera og velgerne hjemme i stua. Oppe i alt det personlige fokuset ble det derimot mindre fokus på hva Harris faktisk ønsker å gjøre om hun vinner valget, påpeker Rege Gårdsvoll. 

– Hun fikk presentert seg og sin personlige historie, men det ble forutsigbart nok lite snakk om konkret politikk – hun må i løpet av ikke lenge vise fram politikken hun har tenkt å gjennomføre. Hun sa flere ganger i kveld at hun har en plan – de må finne måter å vise disse planene fram til velgerne, mener USA-kommentatoren.

Stang ut

Trump forsøkte å angripe Harris fra flere ulike vinkler, og anklaget henne både for å være marxist så vel som å ha kopiert republikanerens egne ståsted. Han gikk etter hennes tidligere historikk som presidentkandidat i 2020, samtidig som han forsøkte å sette likhetstegn mellom Harris og Biden. Det ble passe vellykket, skal vi tro ekspertene. 

– Et stykke på vei. Men han lyktes ikke helt. Og Harris fikk sagt tydelig at hun verken er Trump eller Biden. Jeg tror mange velgere oppfattet at det var en tydelig forskjell på Harris og Biden, påpeker Løkke. 

Heller ikke Rege Gårsvoll mener Trump traff helt med strategien. 

– Han hadde mange muligheter til å hamre løs på den sittende administrasjonen og «ta» Harris på at hun tross alt sitter ved makten nå, men klarte ikke ta det store flertallet av disse mulighetene.

Hilmar Mjelde mener Harris sin innsats trolig vil få utslag på meningsmålingene. 

– I den grad debatter har noen effekt, så gjorde Harris omtrent en så god debatt som Demokratene kunne håpe på. Jeg blir ikke overrasket om hun nå øker på meningsmålingene igjen, etter å ha stagnert litt, konkluderer professoren. 

Read Entire Article