Utlånsforskriften: Foreslår å senke lånekrav

2 days ago 6



Sentralbanken mener man bør vurdere en justering av utlånsforskriften. Egenkapitalkravet har vært «en stor hindring for mange» som vil kjøpe bolig, ifølge Eiendom Norge.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Kortversjonen

«Forutsatt at de andre kravene er som nå, mener Norges Bank det bør vurderes å endre kravet til maksimal belåningsgrad fra 85 prosent til 90 prosent», skriver Norges Bank i en pressemelding om sitt høringssvar til Finansdepartementet.

Utlånsforskriften stiller i dag krav om at de som kjøper bolig i utgangspunktet må ha 15 prosent egenkapital, altså at man kan låne inntil 85 prosent av summen.

Norges Bank ber altså regjeringen vurdere å senke dette egenkapitalkravet til 10 prosent.

Les på E24+

Slik blir bolighøsten: – Det har absolutt bremset opp

Utover dette skriver sentralbanken at de «støtter i hovedsak Finanstilsynets forslag om videreføring av forskriften og mener at alle hovedelementene bør videreføres».

– Viktig

Finanstilsynet anbefalte i august at forskriften med boliglånskrav ikke skulle lettes på.

Utlånsforskriften, som strekker seg tilbake til 2015, er igjen til vurdering hos Finansdepartementet. Dagens forskrift gjelder til og med nyttår.

De omstridte reglene stiller blant annet krav til evne til å betjene lån, hvor stor gjelden kan være i forhold til inntekt, hvor høye rentehevinger som skal kunne tåles og lånets størrelse i forhold til verdien på boligen.

– Utlånsforskriften bør videreføres uten opphørsdato. Forskriften setter rammer for bankenes utlånspraksis og bidrar til å hindre for stor gjeldsoppbygging i husholdningene. Det er viktig for finansiell stabilitet, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache i pressemeldingen.

Eiendom Norge: – Strider imot enhver logikk

Bransjeorganisasjon Eiendom Norge og leder Henning Lauridsen er en av flere som lenge har ønsket at utlånsforskriften skal skrotes.

– Vi forventer vi at Finansdepartementet og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ser bort ifra Finanstilsynets råd, da det strider imot enhver logikk å beholde reguleringer som har store skadevirkninger og ikke virker etter hensikten, uttalte Lauridsen i en pressemelding om boligtallene torsdag formiddag.

Han mener blant annet at fjerning av forskriften vil bidra til å stimulere boligbyggingen her til lands, som er på et lavt nivå.

Men signalene fra Norges Bank om at det bør vurderes lettelse på et punkt er han positiv til.

– Det er veldig positivt, for egenkapitalkravet har vært en stor hindring for mange som har god betjeningsevne og sikre jobbutsikter, men likevel er blitt hindret til å kjøpe bolig, sier Eiendom Norge-sjefen til E24.

– Tror du regjeringen vil lytte til dette?

– Jeg er ganske sikker på at regjeringen kommer til å gå for lettelser av noe slag. De mest sannsynlige lettelsene er en utvidelse av fleksibilitetskvoten fleksibilitetskvoten Bankenes mulighet til å gi en viss mengde lån som ikke er i tråd med kravene i forskriften. I dag er fleksibilitetskvoten 10 prosent av bankenes utlån i det meste av landet, og 8 prosent i Oslo.og en reduksjon av egenkapitalkravet. Det er ting som er så generelle at det ikke gir forskyvninger i markedet eller mellom grupper som blir veldig store.

Les også

«Alle» er kritiske til utlånsforskrift: – Flere unge blir stengt ute

Read Entire Article