Utførte sin borgerplikt. Tapte 12.000 kroner

1 month ago 17



Arbeidsledige Eivind Haugen (62) møtte opp som meddommer i syv dager i august. For det mister han alle dagpenger for en periode på 14 dager.

Eivind Haugen oppga at han var meddommer i syv dager i august. Dermed mistet han dagpenger for hele perioden på to uker. Foto: Diego Muñoz-Zamora

Publisert: 05.09.2024 05:59

Kortversjonen

– Jeg var klar over at jeg ikke ville få dagpenger for de syv dagene jeg møtte som meddommer, men visste ikke at dette også skulle gjelde for de andre dagene, sier Eivind Haugen.

Oslo-mannen ble arbeidsledig i sommer og dermed innvilget dagpenger. I august ble han kalt inn til å være meddommer i Borgarting lagmannsrett.

– Jeg får 750 kroner pr. dag fra retten. Jeg spurte Nav om hvordan jeg skal forholde meg til det, sier Haugen.

Ifølge svaret han fikk fra Nav, skal tid brukt i tjeneste som meddommer føres som arbeid på meldekortet.

Og siden han hadde «jobbet» over 50 prosent i den aktuelle perioden på to uker, mister han dagpenger for hele perioden.

Det betyr at han har mistet 17.860 kroner i dagpenger. Han får 750 kroner fra retten pr. dag. Dermed har han tapt over 12.000 kroner.

Eivind Haugen mener det er viktig å møte opp når man blir kalt inn som meddommer, men synes det er synd at man skal tape penger på det når man er arbeidsledig. Her står han utenfor Borgarting lagmannsrett i Oslo sentrum. Foto: Diego Muñoz-Zamora

– Å være meddommer er en borgerplikt. Jeg forstår ikke hvorfor jeg skal tape så mye penger på å utføre min borgerplikt. Jeg regner med at det er flere som synes det er urimelig, sukker 62-åringen.

Nav: Du har jobbet i mer enn 50 prosent

Haugen har sendt Aftenposten svaret fra Nav som er datert 26. august. Der skriver Nav at «årsaken til at du ikke har fått utbetalt dagpenger er at du har jobbet mer enn 50 prosent av din vanlige arbeidstid».

Haugen presiserer at han har oppsparte midler som han kan bruke i disse dager. Han starter i ny jobb 1. oktober.

– Det er ikke på grunn av pengene at jeg tar opp denne saken. Det er en prinsipiell viktig sak. Hvis det er slik at arbeidsledige skal tape så mye på å bli meddommer, så vil mange kvie seg for det.

«Meddommarane har ei sentral rolle i rettssystemet vårt. Vervet er ei borgarplikt», står det på nettsidene til domstol.no. For Eivind Haugen ble borgerplikten et tapsprosjekt. Foto: Diego Muñoz-Zamora

På nettsidene til domstol.no heter det at «Rettssikkerheten i Norge er en av de høyeste i verden, men vi tar den ikke for gitt. En viktig grunnpilar er at “vi skal dømmes av våre likemenn”».

– Jeg tror ikke at det er fristende for arbeidsløse å stille opp som meddommer når man taper så mye penger. Som arbeidsledig er man allerede i en vanskelig situasjon. Jeg tror ikke at politikerne visste dette da regelverket ble godkjent.

Derfor mister man penger for to uker

Seksjonssjef Bente Thori-Aamot i Nav skriver i en e-post at alle arbeidstimer skal føres på meldekort. Dette gjelder uavhengig av hvor mye man får betalt.

– Eksempler på hva Nav anser som arbeid er frilansarbeid og arbeid i forbindelse med lønnede verv. Rollen som meddommer er en aktivitet som kompenseres med en godtgjørelse, og Nav har på denne bakgrunnen vurdert at det skal anses som arbeid, skriver Thori-Aamot.

Hun svarer på spørsmålene på generelt grunnlag.

Bente Thori-Aamot er seksjonssjef i Nav. Foto: Nav

– Hvorfor mister man dagpenger for to hele uker?

– Et vilkår for å ha rett til dagpenger er at arbeidstiden som hovedregel må være redusert med minst 50 prosent. Hvis man jobber 50 prosent eller mindre av den vanlige arbeidstiden, vil dagpengene bli redusert for hver time man fører på meldekortet. Hvis man jobber mer enn 50 prosent av den vanlige arbeidstiden får man ikke utbetalt dagpenger.

– Retten gir 750 kroner pr. dag for å være meddommer. Kan ikke Nav trekke fra dette beløpet og utbetale resten?

– Regelverk gir ikke hjemmel for dette. Dagpenger reduseres som hovedregel på bakgrunn av arbeidede timer, ikke lønn.

Vil ikke svare på spørsmål

Aftenposten har også vært i kontakt med Justisdepartementet. Departementet skriver at standard godtgjørelse for meddommere er 750 kroner. Beløpet er i utgangspunktet likt for alle (arbeidstagere, studenter, pensjonister og arbeidsledige). Godtgjørelsessatsen ble sist hevet 1. juli 2023.

Det er Arbeids- og inkluderingsdepartementet som har det overordnede ansvaret for dagpenger. Aftenposten har sendt departementet flere spørsmål. Blant annet følgende:

– Bør ikke Nav dekke beløpet over 750 kroner pr. dag som de arbeidsledige taper når de er meddommere?

– Vervet som meddommer er en borgerplikt. Hvorfor skal man tape på å gjøre denne plikten?

Departementet har ikke svart på disse spørsmålene. Etter nesten to arbeidsdager skriver departementet følgende i en e-post: «Arbeids- og inkluderingsdepartementet vurderer dagpengeregelverket fortløpende, og det er viktig med innspill. Det er ikke planlagte endringer på dette området nå».

Read Entire Article