I september kostet strømmen 8 prosent mer enn for ett år siden. Prisen vil øke de neste ukene og ender trolig på 1,7 kroner pr. kWh i vinter.
Publisert: 11.10.2024 13:50
Kortversjonen
- Strømprisene steg 8 prosent i september sammenlignet med året før, og forventes å nå 1,7 kroner pr. kWh i vinter, ifølge analyser fra Volue Insight.
- Det er blant annet faktorer som fyllingsgraden i magasinene i Norge, gass- og kraftpriser i Europa og den pågående konflikten i Midtøsten som påvirker strømprisen.
- Strømprisene på Østlandet anslås å være 13 prosent lavere i vinter sammenlignet med samme periode i fjor.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
– I månedene frem til august i år var strømprisene lavere enn på samme tid i fjor. I september var de derimot nesten 8 prosent høyere enn for ett år siden, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå (SSB).
Prisene øker gradvis de neste ukene. Prognoser for kjøp og salg av strøm på kraftbørsen gjør at Tor Lilleholt, analysesjef i Volue Insight, anslår at spotprisenspotprisenMarkedspris strømleverandørene betaler for strømmen på kraftbørsen. på det sentrale Østlandet i snitt vil være på 75 og 80 øre fra januar til mars.
På toppen kommer moms og andre avgifter som nettleie. Dermed må forbrukerne betale nesten 1,7 kroner pr. kWh.
Til sammenligning var strømprisen medregnet avgifter og nettleie på nesten 2,4 kroner i 2022.
Det er flere faktorer som avgjør hvor høy prisen blir. Blant annet fyllingsgraden i magasinene og tilgang til gass i Europa. Siden strømnettet i Norge er koblet til Danmark, Tyskland, England og Nederland, vil prisene i Europa også påvirke prisene her. Dette gjelder særlig for den sørligste regionen.
– Akkurat nå er fyllingsgraden i magasinene ganske normal totalt sett. Prisene vil øke gradvis og nå toppen i første kvartal neste år, sier Lilleholt.
Strømanalytiker Tor Reier Lilleholt. FOTO: Sondre Transeth / Wattsight
– Hvordan vil konflikten i Midtøsten påvirke strømprisene?
– Gassprisen har steget litt på grunn konflikten i Midtøsten. Derfor forventes kraftprisen på en kWh ca. fem øre høyere enn for en måned siden, svarer Lilleholt.
Han tror ikke at prisene vil bli så høye som i kriseåret 2021/2022.
– Den gang kom 50 prosent av gass til Europa fra Russland. De leveransen fra Russland ble stengt, økte prisen kraftig. Nå får Europa gass fra andre land, blant annet via rørledninger fra Norge og flytende gass, såkalt LNG fra USA, sier Lilleholt.
13 prosent lavere enn i fjor
Olav Botnen er senioranalytiker i Volt Power Analytics. Han har kommet til samme resultat som Lilleholt: Spotprisen blir 75–80 øre pr. kWh på Østlandet. Hans beregninger viser at strømmen på Østlandet blir 13 prosent lavere i perioden november til mars sammenlignet med for ett år siden.
– Kan man koble ut ledninger til Europa hvis prisen blir høyere enn anslått?
– Da bryter man de avtalene som Norge har inngått. Disse kablene er for øvrig ikke heleid av Norge (Statnett). De andre landenes nettoperatører har betalt 50 prosent av kostnadene, sier Botnen.
– Hvilke faktorer kan gjøre strømmen like dyr som for tre år siden?
– Hvis det inntreffer krigstilstander som gjør gassen mindre tilgjengelig i Europa kombinert med kaldt og tørt vær. Men det skal mye til for at vi får de samme høye prisene som vi så for et par år siden, svarer Botnen.