Utdatert kalori-propaganda

2 hours ago 5



LINNÉA MYHRE

Forfatter og programleder i VGTV

Jeg bruker mye tid på Internett, og de siste månedene har jeg observert et usunt og skummelt skifte. På TikTok og Instagram florerer det av glossy kalorivideoer.

Kreatører som avslører «skjulte» kaloribomber, og viser deg hvor mange kalorier ulike matvarer egentlig inneholder.

Forkledd som folkeopplysning og inspirasjon til folk som vil gå ned i vekt, spres det vi på 2000-tallet pleide å kalle pro-ana seg som ild i tørt gress.

Senest ute er fruen over alle fruer, tidligere Fotballfrue, Caroline Berg Eriksen.

Influenceren som siden den spede bloggbegynnelse på 2010-tallet har fått mye oppmerksomhet for sitt engasjement innenfor trening, lavkarbo og flat mage fire dager etter fødselen, og som fortsatt lever av å vise fram deler av livet sitt på sosiale medier.

Denne uken la hun ut en video hvor hun én gang for alle skulle vise oss hvor forferdelig galt såkalt «snacking» i hverdagen kan gå.

 Skjermdump, InstagramTELLER KALORIER: Caroline Berg Eriksen publiserte en video som fikk kommentarfeltet til å koke. I videoen snakker hun om «ubevisst snacking» og hvor mange ekstra kalorier det kan tilføre. Foto: Skjermdump, Instagram

I ført åletrangt treningsantrekk med bar six-pack, står hun ved kjøkkenbenken og aggressivt illustrerer hvor mange kalorier ting vi «ubevisst» putter i oss har.

«Tirsdag, en liten neve nøtter på jobb - 150 kalorier!
På onsdag vil du kanskje ha et lite glass vin - BOOM - X antall kalorier!!
Og på fredag, da skal vi ha taco, og da skal du selvfølgelig ha tortillaships. Dette er to hundre kalorier!! Veldig fort gjort å smacke nedpå!»

En i utgangspunktet ufarlig video, tenker du kanskje. Det er da mange overvektige som bare har godt av litt kunnskap om hva ulike matvarer inneholder, og når ble kunnskap farlig?

Verken kunnskap eller kalorier er farlig. Det som imidlertid kan være farlig, er å redusere mat og helse til et regnestykke om kalorier. Vi vet jo at det er så mye mer.

Mat er følelser, og vi bruker mat til alt fra feiring til trøst, samt til demping av stress og negative følelser. Og det er kanskje derfor denne typen innhold vekker så sterke følelser i mange av oss.

Når en influencer med six-pack aggressivt skal forklare oss hva en kalori er, og hvor enkelt det er å gå ned i vekt. Hvem skal det liksom hjelpe?

Tror de ikke at en som er overvektig ikke har prøvd å slanke seg, eller satt seg inn i hva en kalori er? Hadde kalori-maset fra influencere og internett generelt fungert, hadde vi jo vært «normalvektige» alle sammen.

 Skjermdump, InstagramSVARTE DETTE: Caroline Berg Eriksen la ut denne storyen hvor hun svarer på reaksjonene som har kommet. VG har kontaktet Caroline Berg Eriksens manager og tilbudt henne å svare på kritikken. Foto: Skjermdump, Instagram

Disse influencerne er jo tross alt ikke de første til å være obsessed med kalorier, og jeg er neppe den eneste millennialen som fortsatt er skadet av kaloripropagandaen vi ble servert i barndommen via slankeguru Grete Roede, eller som har det dumme bildet av et eple med målebånd på netthinna.

Det florerer av denne typen innhold på Internett. Ser du på en slik video litt for lenge, vil algoritmene sende deg enda flere. Til slutt vil feeden din være en evig strøm av slanketips, som til enhver tid minner deg på hvor mange kalorier det er i absolutt alt du spiser.

Og i stedet for å lytte til kroppen og finne ut hva den trenger, risikerer man å bli fanget i en ond sirkel hvor mat blir redusert til tall. En ond sirkel som kan ta årevis å komme seg ut av, og i verste fall lede til alvorlige spiseforstyrrelser.

Mange synes imidlertid denne typen innhold er helt uproblematisk. Man trykker «ikke interessert» eller scroller forbi. Men bare fordi noe ikke skader deg, betyr det ikke at det ikke kan skade andre. Hvorfor plager ikke dette Caroline Berg Eriksen?

Barn og ungdom bruker timevis på sosiale medier hver eneste dag. Og selv om det er foreldrenes ansvar å sørge for at de ikke er der – eventuelt passe på at de ikke havner i dype hull med destruktivt innhold, så skjer det likevel.

Da holder det ikke å unnskylde seg med at man som influencer lager innhold for voksne, og dytte ansvaret over på foreldrene.

 Hallgeir Vågenes / VGKRITISERES: Caroline Berg Eriksen har fått sterk kritikk etter videoen hun publiserte. Her er hun på lanseringsfest for «Nabostylisten» tidligere i år. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Er man en innholdsskaper i sosiale medier, har man ansvar for å tenke over at alt du publiserer kan bli sett av barn. På samme måte som at en forelder har ansvar for å snakke pent om mat og kropp foran barna.

Sitter du rundt middagsbordet og snakker negativt om kaloriene i maten du spiser og hvilken effekt de har på kroppen, kan du banne på at de vil plukke opp dine usikkerheter eller usunne tanker eller holdninger rundt mat.

Som forelder er man et barns viktigste rollemodell, og alt du sier og gjør påvirker.

Som influencer med flere hundre tusen følgere har du et enda større ansvar.

Ikke bare overfor barna som er uheldige og havner på kaloritellingkjøret lenge før de har kommet i puberteten, men også overfor voksne mennesker som hater kroppen sin. Som får dårlig samvittighet trykket opp i ansiktet til enhver tid.

Kanskje du kan inspirere én med six- packen din, men du tar kanskje motet fra ti andre.

Caroline Berg Eriksen argumenterer med at dette er noe «mange andre» på Internett gjør, og at det dessuten er mange som er «enda verre». Som hun selvfølgelig har helt rett i: Internett er et mørkt hull av mennesker som som både radikalisererer, mobber og ødelegger livene til hverandre.

Men det betyr ikke at man dermed kan gjøre som man vil og komme unna med det.

Det finnes tusen måter å snakke om mat, trening og helse på uten å skade andre.

Vi kan snakke om mat- og treningsglede, dele sunne oppskrifter og treningsøkter. Oppmuntre til fysisk aktivitet og mestring, og ikke minst: spørre folk hvordan de har det. Hvilket forhold de egentlig har til mat, og hvorfor mange synes det er så vanskelig.

Jeg skulle ønske influencere som Caroline Berg Eriksen var like opptatte av psykologien i hvordan mat brukes, som de er i hvor mange kalorier det er i en neve nøtter.

Da kunne de kanskje ha hjulpet noen på ekte.

Dette svarte Caroline Berg Eriksen til TV2

Caroline Berg Eriksen svarte dette til TV2 da de lagde en kritisk sak om videoen tidligere denne uken:

– Budskapet i filmen er på ingen måte at «kalorier må telles» – det er veldig viktig for meg å understreke. Hensikten med å nevne kaloriene, var å forsterke budskapet om at «ubevisst snacking» faktisk til sammen kan utgjøre en del i løpet av en uke. Kunne jeg brukt et annet virkemiddel? Absolutt, men da tror jeg ikke at budskapet hadde kommet like godt frem.

(Kilde: https://www.tv2.no/underholdning/reagerer-vondt-i-magen/17067870/)

Linnéa Myhre er profil i Schibsteds profilbyrå Max Social. VG eies også av Schibsted. VGs redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article