Kristiansand Havn IKS, altså det interkommunale selskapet av havnene i Kristiansand og Lindesnes, har kalt inn til styremøte tirsdag 12. november.
Først litt om organiseringen av våre havnevirksomheter. I såvel Lindesnes som Kristiansand er der egne kommunale foretak, heretter kalt KF. I Kristiansand består styret i KF blant annet av fem politisk valgte representanter, undertegnede er en av disse. I det interkommunale selskapet der Kristiansand har en eierandel på 80% og Lindesnes de resterende 20% er vår kommune representert med fire styremedlemmer, mens Lindesnes har sine tre (!), altså en forfordeling av våre naboer i vest etter min mening. Denne fordelingen skal med tiden evalueres. Fire av de fem medlemmene av styret i Kristiansand Havn KF er også medlem av styret i det interkommunale selskapet. Jeg er da den eneste som ikke har plass der.
Spørsmålet om utbytte til eierkommunene har vært et gjennomgangstema i styremøtene det siste året i såvel KF som IKS. Men nå har altså omsider havneadministrasjonen kommet med sin innstilling til det interkommunale selskapet til nevnte møte. Denne saken skal altså IKKE diskuteres i KF. Det er da jeg undres over forslaget til vedtak i denne saken, saksnr. 28/24. Der foreslår havneadministrasjonen blant annet : «Havnestyret ber representantskapet (som blant annet består av ordførerne i Lindesnes og Kristiansand) behandle saken om utbetaling av utbytte med grunnlag i tilskudd gitt fra Lindesnes Havn KF og Kristiansand Havn KF på henholdsvis 4,5 og 18 mill.kr.».
Denne saken har IKKE vært behandlet i KF i Kristiansand, og som det fremgår av saksutredningen til møtet står det blant annet å lese : Fra behandling i KF , sak 8/23 den 10.10.23: «Det er ikke rom for å utbetale utbytte». Og under eventuelt fra møtet i KF den 5.12.23 leser vi : «Havnestyret ber om en utredning/avklaring på hvordan eierinteresser i form av avkastning/utbytte kan ivaretas». Kristiansand Havn IKS bad i møtet 14.5.24 om det samme.
Utbetaling av utbytte må kunne legitimeres i henhold til IKS-loven og havne-og farvannsloven. Spørsmålet er da om kapitalgrunnlaget er tilstede for å betale utbytte, ikke minst på grunnlag av forestående investeringer i havna, jfr. strategiplanen ?
Avslutningsvis stiller jeg et lite spørsmål vedrørende organiseringen av havna vår. De avgjørende sakene skjer i IKS og altså ikke i KF der jeg har plass. Møtene i KF der jeg har deltatt siste året har ofte en varighet på maks en halv time, og jeg har faktisk dårlig samvittighet for å heve mitt beskjedne styrehonorar her. Kanskje kunne en del tusen i styrehonorar vært spart? Så etter min mening bør det nå foretas en evaluering av hvordan havna organiseres!
Men det som er viktig fra min side å understreke før møtet 12.11 er altså: Det foreligger IKKE noe vedtak i Kristiansand Havn KF om tilskudd på 18 millioner til utbytte!