Ut mot klasseskille blant syke barn: – Det er sårt

1 week ago 11



Årets TV-aksjon skal gå til Barnekreftforeningen. Pengene skal brukes til å bygge familiehus, slik at kreftsyke barn kan bo med familien mens de får behandling.

I Norge er det rundt 150 barn som får kreft hvert år. Overlevelsesraten har økt fra 10 prosent i 1970 til 80 prosent i dag, ifølge Helsenorge.

Det har blant annet skjedd på grunn av massiv forskning på behandling av sykdommen. Samtidig har Kreftforeningen og Barnekreftforeningen bygget opp tilbud til syke og pårørende.

– Enormt klasseskille

Nå mener mediekritiker Anki Gerhardsen og organisasjonen Løvemammaene at det er barn med andre diagnoser som kanskje hadde trengt TV-aksjonen mer enn Barnekreftforeningen.

 Håkon Mosvold Larsen / NTB
REAGERER: Bettina Lindgren i Løvemammaene sier det er sårt å se det hun beskriver som et klasseskille blant syke barn. Her i diskusjon med daværende statsminister Erna Solberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Det er et enormt klasseskille blant barn og ungdommer, avhengig av hva slags diagnoser de har. Det klasseskillet går mellom barnekreft og barn med hjertesykdom, og dem med andre sykdommer på den andre siden.

Det sier Bettina Lindgren, styreleder i Løvemammaene, som er en organisasjon for syke barn helt uavhengig av hva slags diagnose de har.

Barnekreftforeningen opplyser til TV 2 at de beklager sterkt hvis det har vært forskjellsbehandling på sykehus. Les mer om hva de sier lenger ned i saken. 

Gerhardsen tok opp temaet i en kronikk i Aftenposten: Er det virkelig en kreftforening som trenger NRKs drahjelp aller mest? 

– Vi er ikke enige i at tildelingen skaper et hierarki, sier Olav Nyhus, direktør for juridisk avdeling i NRK, til TV 2. Han viser til at Familiehusene skal være tilgjengelig for alle alvorlig syke barn.

– Vondt å se

I kronikken siterer Gerhardsen en sykepleier som synes det er vondt å se at barn forskjellsbehandles.

Det er følelser Løvemammaene også kjenner på. De slår alarm om et klasseskille blant våre syke barn.

Lindgren sier at de ser klasseskillet både ved at barnekreftavdelingene ofte er flottere enn de andre avdelingene, at barna der får finere leker og tilgang på opplevelser og turer som de andre syke barna ikke får.

 Gorm Kallestad / NTB
BEHANDLING: Hvert år legges cirka 46.000 barn inn på norske sykehus, ifølge Helseatlas. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Barnekreftforeningen bruker blant annet innsamlede midler til gaver til barn på sykehus, og til turer barna og familien får dra på.

– Det handler ikke om at vi ikke vil at kreftbarn skal få et godt tilbud eller et dårligere tilbud, men at vi skulle ønske at andre alvorlig syke barn og unge – som det finnes mange flere av – og kunne ha fått det samme, sier Lindgren.

Hun sier at selve formålet med å bygge Familiehus, er noe Løvemammaene synes er veldig prisverdig.

Men Lindgren er likevel bekymret for klasseskillet. Hun viser til at det arrangeres pizzakvelder for kreftsyke barn, at de får turer til for eksempel Dyreparken og andre fine opplevelser.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
BARNEAVDELING: Ifølge Løvemammaene kan man se klasseskillet blant syke barn tydelig på barneavdelingene rundt om i landet. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

– I fare for å høres sjalu og bitter ut, er det klart at det er kjempestore forskjeller, sier Lindgren.

– Blir aldri friske

I tillegg mener Løvemammaene at det er en stor forskjell i oppmerksomheten syke barn får i samfunnet, avhengig av diagnosen.

– Veldig mange av Løvemammaenes medlemmer har barn som skal leve lange liv med mye smerte, stadige sykehusopphold og undersøkelser, og som aldri blir friske, sier Lindgren.

– Disse ungene og familiene får ikke millioner av kroner i forskning for å finne en kur for de sjeldne diagnosene, eller tiltak som kan behandle smerter og plager.

– Sårt for barna

Lindgren sier det er sårt å se på at barn forskjellsbehandles. 

Hun forteller at hun var på Haukeland sykehus med sin sønn for noen år siden. Etter lange dager med prøver, undersøkelser og kjedelig sykehusmat, luktet han duften av pizza.

 For mange barn er det ekstra tungt med lange sykehusopphold. Dette er et illustrasjonsfoto.
TUNGT: For mange barn er det ekstra tungt med lange sykehusopphold. Dette er et illustrasjonsfoto. Foto: Gorm Kallestad / NTB

– Han fikk ikke være med på pizzakvelden, fordi han ikke hadde kreft. Det er ikke bare vi foreldre og pårørende som synes det er sårt. Det tror jeg ungene føler på selv også.

Barnekreftforeningen opplyser til TV 2 at det ikke er sånn det skal være når de har pizzakvelder. Deres frivillige arrangerer et høyt antall aktiviteter på og utenfor sykehus.

– Beklager

– Jeg har hørt at dette skal ha skjedd langt tilbake i tid, men har ingen grunn til å tro at det skjer lenger, sier fagsjef Britt Ingunn Wee Sævig til TV 2.

Hun sier de frivillige nå får kursing og opplæring i hvordan de skal opptre.

– Hvis noen har opplevd det i nyere tid, kan vi ikke annet enn å beklage, legge oss flate og si at vi tar det opp med våre frivillige, sier fagsjef Britt Ingunn Wee Sævig til TV 2.

Hun understreker at de er forpliktet til å gi tilbud til sine medlemmer, men sier at også andre barn som eventuelt er på avdelingene, skal få hvis det er mulig.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i at barn med kreft har finere avdelinger og bedre tilbud. Sykehusene er veldig opptatt av at det ikke skal forskjellsbehandles, sier Sævig.

Hun sier at Barnekreftforeningen heier på Løvemammaene, er imponert over jobben de gjør og at de har flere medlemmer som også er medlemmer der.

 Carina Johansen / NTB
SKAL BEHANDLES LIKT: Barnekreftforeningen understreker at barn på sykehus ikke skal forskjellsbehandles. Foto: Carina Johansen / NTB

Skal komme alle barn til gode

– Det er kanskje sånn at kreft er noe som veldig mange kjenner seg igjen i. At et lite barn får kreft er noe voldsomt som mange blir berørt av, sier Sævig.

Hun legger til at hun skulle ønske at det var egne interesseorganisasjoner for alle diagnosene barn får.

– Barnekreftforeningen er avhengig av innsamlede midler for å gjøre vårt arbeid. Vi får ikke støtte over statsbudsjettet vi heller, sier Sævig.

Hun sier det er flere feil i kritikken fra Anki Gerhardsen. Sævig understreker at Familiehusene skal komme alle barn til gode.

 Heiko Junge / NTB
SAMLER INN: Barnekreftforeningen får årets TV-aksjon. Det er tredje gang TV-aksjonen går til kreftsykdom. Foto: Heiko Junge / NTB

– Familiehusene blir et tilbud til alle barn, uavhengig av diagnose. Vi er fullstendig klar over at det er barn med andre alvorlige sykdommer som trenger disse husene like mye, sier Sævig.

Ifølge Barnekreftforeningen er det sykehusene som skal gjøre prioriteringer av hvem som skal få tilbud om plass i Familiehusene.

– Vi har hatt en drøm om å bygge opp dette som et tilbud alle barn skal få dra nytte av. VI er så takknemlige for at TV-aksjonen nå gir oss denne muligheten, sier Sævig.

– Flere får grusomme beskjeder

Lindgren i Løvemammaene sier at en TV-aksjon ville ha hatt stor betydning for en organisasjon som deres.

– Det ville ha vært helt avgjørende for hva vi kunne ha gjort for våre medlemsfamilier og våre barn, sier hun.

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
FÆLT: Mange foreldre opplever å få grusomme beskjeder på norske sykehus. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

Lindgren mener det først og fremst er Stortingets ansvar å sørge for at alle barn får den hjelpen de trenger, uavhengig av hvilken diagnose de har.

– Kreft er noe alle kjenner til. Det er en kjent og skummel sykdom. I media omtales også kreft hos barn som «det verste en familie kan oppleve», og det er for all del forferdelig, men det er også andre familier som får grusomme beskjeder om at ungen deres har en mer ukjent diagnose.

Read Entire Article