Useriøst utspill om politi med skytevåpen på hofta og senkning av kriminell lavalder på Ruten

2 hours ago 1



AFTENBLADET MENER: Frp-toppenes utspill om politi med skytevåpen på hofta på Ruten i Sandnes og senkning av kriminell lavalder er umulig å ta seriøst.

Pål Morten Borgli og Kristoffer Sivertsen er på Ruten i Sandnes for å selge inn Frp’s budskap om at de vil bevæpne politiet og slå hardt ned på narkotika. Foto: Fredrik Refvem

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Sandnes har brukt store kommunale pengesummer på å ruste opp Ruten. Det som tidligere var en slitt rutebilstasjon, har nå blitt en plass for barn, unge og familier med skatepark, lekeplass, benker, fontene og en stor «glorie».

Men det er én ting som ikke har forsvunnet helt, og det er kriminaliteten området har vært kjent for i flere tiår.

Nå vil Pål Morten Borgli og Kristoffer Sivertsen, som begge prøver å komme seg til Oslo og få seg en stortingsplass for Frp neste år, rydde opp på Ruten. De vil ha slutt på narkotikasalg, og vil at politiet skal slå hardt til mot dette.

Borgli og Sivertsen vil både at politiet skal ha skytevåpen på hofta, at politiet skal gå rundt med narkotikahunder og at den kriminelle lavalderen skal senkes til 14 år, og de vil ha såkalte visitasjonssoner etter dansk modell.

Og alt dette blant lekende barn på Ruten i Sandnes.

Utspillet stammer ganske så sikkert fra at Frp sentralt denne uken har lagt fram forslag til partiprogram for 2025–2029.

I programforslaget heter det at Frp «ønsker å beskytte samfunnet og polititjenestepersoner ved å innføre generell bevæpning av politiet», og at «det er viktig at politiet har verktøy for å kunne ransake og avdekke narkotikakriminalitet».

Begge deler er omstridt. I dag er hovedregelen i Norge at politiet ikke er bevæpnet. Noen partier mener at det bør bli generell bevæpning, men denne saken er ikke behandlet politisk.

I 2021, da debatten om Høyres rusreform sto på for fullt, ble det klart at politiet hadde brukt det Riksadvokaten kalte inngripende tvangsmidler i alle år, uten at det var i samsvar med straffeprosesslovens regler. Noen partier mener at politiet må få flere virkemidler, men heller ikke dette er det konkludert noe om.

Også spørsmålet om å senke den kriminelle lavalderen er et politisk stridsspørsmål. Det er også den danske modellen.

I tillegg har tiltakene de to foreslår ikke hatt noen målbar effekt, ut over å flytte omsetningen fra ett sted til et annet.

Alle disse tingene Borgli og Sivertsen ønsker å innføre på Ruten i Sandnes, er det altså ikke mulig å innføre uten at det først kommer en rekke lovendringer på Stortinget. Hvis de to ikke mener at Sandnes har sin egen jurisdiksjon. Som advokat burde i alle fall Sivertsen vite at det ikke er tilfellet.

Dette utspillet kan derfor ikke tas som noe annet enn et tegn på at Frp’s lange valgkamp har startet.

Publisert:

Publisert: 19. oktober 2024 10:52

Read Entire Article