USA har mobilisert styrker i Midtøsten: – Det hele blir litt mye for Iran akkurat nå

1 month ago 62



USA har mobilisert styrker i Midtøsten. Iran frykter særlig ett scenario, ifølge ekspert.

Hamas’ politiske leder ble drept da han var på besøk i Iran. Landet mener Israel står bak attentatet og sverger hevn. Foto: Vahid Salemi, AP/NTB

Publisert: 15.08.2024 16:18

Kortversjonen

Irans øverste leder, Ali Khamenei, har nok ganske vondt i hodet. Det tror Jo Jakobsen, professor i geopolitikk ved NTNU.

For omtrent tre uker siden ble Hamas’ politiske leder Ismail Haniyeh drept på iransk jord. Israel har ikke tatt på seg ansvaret for attentatet, men Iran har likevel sverget hevn.

USA har sendt krigsskip til Midtøsten for å støtte Israel. For nå venter verden på et angrep som kan utløse storkrig.

– Det hele blir litt mye for Iran akkurat nå, sier professoren.

Iran svare for å vise styrke. Samtidig risikerer landet å gå i Benjamin Netanyahus felle, mener Jakobsen.

Håper Israel på hevn?

Han argumenterer slik: For at Benjamin Netanyahu skal få fortsette som Israels statsminister, må krigen fortsette. Og da kan den like godt eskalere.

Det kan være bra for statsministeren av flere grunner:

  • Han får verdens oppmerksomhet vekk fra krigen på Gazastripen.
  • Han kan øke sin popularitet i Israel ved å relansere seg som landets forsvarer.
  • Israel vil sannsynligvis få solid støtte fra USA etter et iransk angrep. Forholdet mellom USA og Israel har surnet i det siste, så mer støtte vil komme godt med.

Det finnes også krefter i den israelske regjeringen som mener at en storkrig med Iran kan være en smart strategi. Den ytterliggående finansministeren, Bezalel Smotrich, har foreslått krig og israelsk okkupasjon av det sørlige Libanon.

Alt dette ønsker Iran å unngå, ifølge Jakobsen.

Det tror også Reza Talebi. Han er forsker på internasjonal rett ved Leipzig Universitet og har tidligere tjenestegjort i det iranske luftforsvaret.

Han sier at USA vil slite med å kontrollere Netanyahu hvis Iran angriper.

Selv et begrenset iransk angrep kan føre til et kraftig israelsk svar, noe som øker faren for storkrig i regionen.

Det passer dårlig for Iran.

Israels antimissilsystem skyter ned iranske droner og missiler som ble avfyrt mot landet den 14. april 2024. Foto: Amir Cohen, Reuters

Iran kan bli «alles helt»

Irans økonomi er elendig, og det er politisk uro. President Masoud Pezeshkian gikk til valg med løfter om en moderat politikk og økonomisk forbedring. Nå har han satt sammen en svært konservativ regjering. Dette har ført til store splittelser. Visepresidenten har trukket seg.

Derfor er det sannsynlig at iranske myndigheter nå vurderer diplomatiske løsninger, tror Jakobsen.

– På den måten kan Iran fremstille seg selv som en rasjonell aktør og bli «alles helt» som unngår storkrig.

Og nå kan det dukke opp en mulighet for Iran.

Våpenhvile kan hindre hevn

For torsdag setter USA, Qatar, Egypt og Israel seg ved forhandlingsbordet i Doha. Dersom de oppnår en våpenhvile i Gaza, antyder iranske tjenestemenn at hevnen blir avlyst, sier den tidligere forsvarsmannen Talebi.

En anonym kilde bekrefter til Reuters at Iran, sammen med allierte som Hizbollah, vil angripe dersom det ikke blir våpenhvile. Det er ikke oppgitt hvor lang tid forhandlingene får før et mulig angrep.

Men forhandlingene kan bli kompliserte. For Hamas har ingen planer om å dukke opp, og Iran vil kun godta en avtale hvis Hamas gjør det.

I tillegg har Netanyahu lagt til nye krav for en avtale. De nye kravene inkluderer at israelske styrker skal beholde kontrollen over Gazas sørlige grense og at palestinske flyktninger som returnerer til Nord-Gaza, må gjennomgå strengere sikkerhetskontroller.

– Det er tydelig at hverken Hamas eller Netanyahu ønsker en våpenhvile. Hamas prøver å legge press på Iran for å svare på attentatet på deres leder, hevder Talebi.

Verste scenario for Iran

Men drapet på Hamas-lederen på iransk jord er en ydmykelse Khamenei ikke kan leve med. Det skaper et dilemma. Ifølge direktør ved Midtøsten-instituttet i Washington, Bilal Y. Saab, må Iran svare for å opprettholde en avskrekkende effekt. Da kreves mer enn diplomati.

– Hevnen mot Israel vil komme uavhengig om det blir våpenhvile, sier Saab.

Han er derimot enig med NTNU-professoren Jakobsen om at forventningen om å ta hevn fører til flere bekymringer for Iran. Det er spesielt ett scenario de frykter:

Et kraftig israelsk angrep mot steder der Vesten tror Iran prøver å utvikle atomvåpen, som gjør at USA blir direkte involvert i en krig.

Read Entire Article