USA-boikotten tar av

1 month ago 41



Kortversjonen

  • Forbrukere i stadig flere land velger nå bort amerikanske varer for å vise sin motstand mot Trump-regimet, mener VGs kommentator.
  • Nordmenn dropper USA-ferien og boikottgrupper vokser i sosiale medier.
  • Selv om endringene er markante, er det usikkert om boikotten vil føre til at Trump endrer kurs.

Denne uken satte Donald Trump seg i en nykjøpt rød Tesla foran Det hvite hus. Det var ren reklame for bilen.

Men kan presidentens uetiske salgsannonse redde businessen til regjeringskameraten Elon Musk?

Det gjenstår å se.

Det som er sikkert er at stadig flere nå ønsker å bruke sin forbrukermakt til å yte motstand mot Trump-regimets politikk og retorikk.

Vanlige folk både i inn- og utlandet velger nå bort amerikanskproduserte varer der de kan. Men lett er det ikke. Amerikanske produkter gjennomsyrer alle sider av våre liv.

Alt fra appelsinjuice til sosiale medier og hvordan vi inntar musikk og underholdning.

Det sitter langt inne å slutte å bruke amerikanskeide Google, si opp Netflix og Disney+, og å slette Facebook, Instagram og Snapchat.

Da er det lettere å aksjonere mot symboltunge produkter som Tesla, McDonald’s, Coca-Cola og Starbucks.

Enda lettere er det å mobilisere til kjøp av lokale og europeiske produkter.

 LEONARDO MUNOZ / AFP / NTBPROTESTER: En gruppe demonstranter har barrikadert inngangen til en Tesla-forhandler i New York 1. mars. Foto: LEONARDO MUNOZ / AFP / NTB

I Norge er det opprettet Facebook-grupper for å hjelpe til med arbeidet. Den største, «Boikott varer fra USA» har fått over 11 000 medlemmer på drøye to uker. Den svenske søstergruppen har 78 000 medlemmer. Det finnes nå tilsvarende grupper over hele Europa.

Dansker går lenger enn mobilisering gjennom Facebookgrupper. I Danmark har dagligvaregiganten Salling Group begynt å merke varer som er produsert i Europa med en sort stjerne.

Dette etter ønske fra kunder som vil unngå å kjøpe amerikanske varer.

Her hjemme velger nå et stort antall nordmenn å legge ferien andre steder enn til USA, skriver Nettavisen.

Det er registrert nærmere 15 prosent færre søk etter USA-reiser sammenlignet med samme tid i fjor, viser tall fra Finn Reise. Folk ringer også inn for å avbestille reiser.

Også Ticket, Nordens største feriereisebyrå-kjede, bekrefter trenden. De har sett en 25 prosent nedgang i bestillinger til USA i januar og februar. Nordmenn er nå mer interessert i å feriere i Europa.

 Faksimile, Facebookgruppen «Boikott varer fra USA»LANG LISTE: Dette bildet sirkulerer nå i sosiale medier og viser produkter og selskaper som er eid av amerikanere og som man anmodes å unngå. Foto: Faksimile, Facebookgruppen «Boikott varer fra USA»

Dette er markante endringer. Dette kan svi.

Men da må endringene vare.

Boikott fungerer ikke så sant ikke mange nok deltar i den over lang nok tid.

Poenget er å legge økonomisk press på amerikanske selskaper og derigjennom Trump. Og å yte motstand og vise avsky.

Den som merker mest avsky for tiden er Elon Musk og Tesla. Det er kanskje ikke rart. Musk står i spissen for demonteringen av den offentlige forvaltningen i USA.

I tillegg har han i lang tid leflet med høyreekstreme holdninger.

Tesla-salget har stupt globalt, tusenvis av milliarder i aksjeverdier er borte. Årsakene er sammensatte. Men det er ingen tvil om at omdømmet er mer eller mindre ruinert. I USA, som er Teslaens største marked, blir både bilene og Tesla-forhandlere utsatt for vandalisme og voldelige protester.

Hvilken amerikansk vare dropper du først? aTeslabBig MaccCoca-ColadNetflix-maraton

Et annet selskap som får merke forbrukervrede er den amerikanske dagligvaregiganten Target. Target har profilert seg som en inkluderende bedrift. Men 24. januar, dager etter at Trump ble tatt i ed som president, skrotet selskapet de fleste inkluderings- og likestillingstiltak.

Det er blitt sett på som et svik særlig av afroamerikanere som utgjør en viktig kundegruppe. Nå er en 40 dager lang «Target-faste» satt i gang.

Det er dårlig nytt for selskapet, som allerede sliter tungt med Trumps straffetoll.

Verdien på Target-aksjer har rast med 12 prosent hittil i år.

 Jennifer Gauthier / Reuters / NTBKJØP KANADISK: Amerikansk whisky er fjernet fra kanadiske hyller. Med beskjed om å kjøpe kanadiske alternativer. Foto: Jennifer Gauthier / Reuters / NTB

Best på boikott og økonomisk nasjonalisme er likevel kanadiere. De er hardt rammet av amerikansk straffetoll, og ikke minst eitrende forbannet over Trumps absurde utspill om å gjøre Canada om til USAs 51. delstat.

De slår hardt tilbake ved å kjøpe kanadisk.

Reiser til USA er ned med 20 prosent. Lokale produsenter opplever eventyrlige salgstall. Varer med påskriften «Made in Canada» forsvinner fra salgshyllene.

Apper som «Buy beaver», «Maple scan» og «Is this Canadian» hjelper kanadiere med å skanne varer og forsikre seg om at de ikke er amerikanskproduserte.

Amerikanske viner og whisky er fjernet fra kanadiske hyller. Det smerter produsentene, men det vil smerte langt mer når EU nå innfører straffetoll på bourbon whisky fra USA.

Handelskrigen er i full gang. Den inkluderer forbrukerboikott, og sistnevnte ser ut til å bre om seg, også her hjemme.

Det fører neppe til at Trump, eller Musk legger om kursen.

Men en viss alvor er det nok. For amerikanere generelt og Elon Musk spesielt.

Såpass alvor at landets president har rykket ut for å reklamere for en Tesla.

 TIMOTHY A. CLARY / AFP / NTBAKSJONERER: En uskyldig Cyber Truck eier ble omringet av Tesla-demonstranter og måtte geleides ut av politiet i New York 10 mars. Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / NTB

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article