Sjokoladefabrikkens maskiner gikk natten gjennom med feil innstilling. Dermed ble Crispo-platene for lette – og da kan de ikke selges i vanlig dagligvarebutikk. Men kastet ble de ikke.
Publisert: 16.01.2025 22:31
Kortversjonen
- Sjokoladeprodusenten Nidar stilte inn maskinene feil og endte opp med for små sjokoladeplater.
- Crispo-sjokoladen kan derfor ikke selges i vanlige dagligvarebutikker.
- Havaristen kjøpte opp det feilaktige partiet og tilbyr nå sjokoladen til en lav pris.
- Havaristen og lignende aktører som Holdbart og TooGoodToGo, spiller en viktig rolle i å redusere matsvinn ved å selge varer som ellers ville bli kastet.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
– Gjennomsnittsvekten på produktene kontrolleres hver time, og det er derfor sjelden at dette skjer med store volumer, sier kommunikasjonssjef Trude Løw Hansen i Orkla Snacks.
De eier Nidar, som produserer Crispo. I tillegg lager de Stratos, Laban og andre kjente merkevarer.
I høst skjedde en feilinnstilling på maskinen som produserer Crispo. Siden dette skjedde på kvelden, ble det ingen timekontroll utover natten, og et stort parti sjokolade ble produsert.
Problemet var bare at sjokoladeplatene veide for lite.
Det er ikke tillatt å selge varen når det er et avvik fra vekten som oppgis, uansett hvor stort det er, sier Hansen.
– Det er Justervesenet som forvalter dette regelverket, som er til for å beskytte forbrukeren.
Men feilproduksjonen endte ikke i søppelet.
Du kan kjøpe de noen gram for lette Crispo-platene for under 10 kroner.
Men ikke i en vanlig dagligvarebutikk – istedet finner du «feilproduksjonen» på superbillig-salg hos spesialbutikken Havaristen.
– Alle gjør feil
Den annerledes butikken har fått kjøpe hele partiet.
Havaristen ble startet i 1971, basert på et parti appelsiner som gikk ned med en lastebåt. Disse ble solgt til et saftpresseri, og gründeren Fredrik Michelsen fikk ideen om å selge skadede varer.
I dag har de nettbutikk og fysisk utsalg. De kjøper opp konkursbo, overskuddspartier, varer som er utsatt for produksjonsfeil og det de kaller skadepartier. Dette kan være varer som er utsatt for brannskader, røykskader, vannskader, trailervelt osv.
Dette er ikke bare matvarer, men også klær og andre varer.
– Før jul hadde vi også en marsipangris som ikke var fet nok, sier Kurt Wian, prosjektleder i Havaristen.
– Alle gjør feil en gang iblant, og vi har avtaler med de fleste store produsentene. Tine og Orkla er blant de største, sier Wian.
Lastebilvelt og ketchupsøl
Han reiser rundt og kjøper inn partier som ikke kan selges i vanlige butikker.
– Det kan for eksempel være vogntog som har veltet eller bråbremset på glattisen. Da kan ketchupen knuses over en pall, og det blir forsikringssak. Det er jo noe vi kan kjøpe, vaske og så selge, forklarer han.
Butikken ligger i Ytre Enebakk, utenfor vanlige butikkstrøk. Likevel drar de jevnlig rundt 2000 kunder pr. dag innom sine 3000 kvadratmeter. I 2024 omsatte selskapet for nær 200 millioner.
– Vi selger er alt mulig, fra klær, sko, mat, øl og elektronikk. Vi kjøpte to Elkjøp-butikker som hadde hatt en liten brann, der var det kommet litt sot på produktene, sier Wian.
Ofte kan emballasjen være ødelagt, men produktene like gode.
– Det er jo litt gøy når hageslangene var vannskadet, ler han og avslører at det bare var emballasjen som ikke tålte vann.
Nesten gått ut på dato
Havaristen er ikke den eneste som jobber på siden av dagligvarekjedene. Holdbart har spesialisert seg på varer som dagligvarekjedene ikke får solgt – eller ikke kan selge.
De har 20 butikker rundt om i landet nå og håper å åpne 3–5 nye i år.
– Vi reddet 15.100 tonn mat i fjor, sier daglig leder Terje Laeng i Holdbart.
Ofte har varen fått en ny design, det er forsvunnet ut av sortimentet til de store dagligvarekjedene, eller det er produsert for mye av varen.
I tillegg er det sesongvarer som blir liggende igjen, etter jul, påske og sommeren. Og så er det varer som nærmer seg holdbarhetsdatoen.
Ifølge nettsiden slår de av rundt 90 prosent av vanlig pris.
Også tjenesten Toogoodtogo har satset på å redde mat. Gjennom en app kan du kjøpe en pose med mat fra kiosker, bakerier, restauranter og dagligvarebutikker som ellers ville bli kastet.
Til en billig penge, selvfølgelig.