Unyansert om villrein og friluftsliv

1 month ago 25



Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens innlegg. Foto: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Publisert: 23.08.2024 01:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Den Norske Turistforening (DNT) jobber hver dag med å finne løsninger som ivaretar både villrein og friluftsliv. Bjarte Hestdalen tar feil om DNT og viser liten forståelse for de sammensatte utfordringene i villreinfjellet (Aftenposten 14. august).

DNT deler bekymringen for villreinen. Basert på kunnskap har vi redusert åpningstider og flyttet stier og hytter for å gi mer plass til villreinen. Gjennom Ut.no informerer vi turgåere om hvordan de kan ta hensyn. Fremover er vi innstilt på å gjøre mer.

Målet vårt om et bærekraftig friluftsliv som tar vare på natur og dyreliv, er ikke bare ord. Det er en forutsetning for at DNT skal eksistere.

Det stemmer ikke at DNT er en kommersiell reiselivsaktør. Vi er en medlemsorganisasjon. I 2023 jobbet våre frivillige nesten én million dugnadstimer for et enkelt og naturvennlig friluftsliv.

Å finne gode løsninger for villreinen krever en helhetlig tilnærming og politisk vilje. Politikerne må tørre å si nei til flere private hytter, restaurere natur ved å legge veistrekninger i tunnel og stanse gondolplaner i villreinens leveområder.
Vi skal ta vår del av ansvaret. Men å kreve at DNT trekker seg helt ut av villreinfjellet er ikke quick fix-en det fremstilles som.

Med merkede stier, god informasjon og tilpassede åpningstider kan vi styre turgåere bort fra sårbare områder og tider, som kalvingsperioden. Uten slike tiltak vil ferdsel fort bli mer spredt og bidra til større forstyrrelser for villreinen.

Både villreinen og det enkle friluftslivet er verdt å bevare. Det er mulig å finne løsninger som ivaretar begge. På Ringebufjellet har vi for eksempel flyttet to hytter og tilhørende rutenett ut mot randsonen, slik at villreinen kan gjenoppta gamle beiteområder.

Muligheten til å oppleve store sammenhengende naturområder som i villreinfjellet er en unik verdi – og det er inngangsporten til å forstå hvorfor fjellnaturen er verdt å bevare. For det vi er glad i, det vil vi også ta vare på.

Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær, DNT

Jan Erik Reiten, avdelingsleder, DNT Oslo og Omegn

Read Entire Article