Han har lovet å knuse gjengene. Hvorfor var en MC-leder i bryllupet hans?

2 hours ago 5



Jimmie Åkesson har lovet å knuse gjengene. Nå sliter han med å forklare hvorfor en mann som anklages for å ha gjengkoblinger, var gjest i bryllupet hans.

For en drøy uke siden giftet lederen for Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, seg med kjæresten Mathilda Kärnerup. Nå må han forsvare gjestelisten. Foto: Johan Nilsson, TT/NTB
  • Ingeborg Moe

Publisert: 08.10.2024 19:58

Hvetebrødsdagene er over for Jimmie Åkesson.

Lederen for Sverigedemokraterna giftet seg med Matilda Kärnerup for en drøy uke siden. Den storslåtte bryllupsfesten med 500 gjester fant sted i Åkessons hjemby, Sølvesborg. Byen regnes som en av det kontroversielle partiets sterkeste bastioner.

Bryllupet fikk mye oppmerksomhet. I starten var det mest fokus på at Ebba Busch, energiminister og Kristdemokraternas leder, var gjest. Ingen andre fra regjeringen hadde takket ja til invitasjonen.

Søkelyset har imidlertid havnet på en helt annen person. Svenske medier har avdekket at en lokal leder i en MC-gjeng var til stede i bryllupet.

Han skal være med i Comanches, en MC-gjeng som er særlig beryktet i Danmark. Ifølge Dagens Nyheter ser politiet på gjengen som et kriminelt nettverk. Han skal ha vært medlem i andre MC-miljøer tidligere, ifølge Expressen.

Gjest med MC-kobling

Sverigedemokraterna er kjent for sin innvandringsmotstand. Men de har også kamp mot gjengkriminalitet som en av sine viktigste saker. De vil være hardest i klypen.

Derfor blir det stilt spørsmål ved hvordan en mann med denne typen koblinger kan ha vært til stede på partilederens store festdag.

Mannen selv avviser i et facebookinnlegg at han er kriminell eller del av en kriminell organisasjon. Han føler seg urettmessig uthengt.

Men politisjefen Mats Karlsson sier til Expressen at han synes det er bekymringsfullt om en gjengtopp omgås politiske ledere, uavhengig av om det er med vilje eller ikke.

Sier han ikke visste

Den aktuelle gjesten var følget til en mangeårig venn av Åkesson som tidligere var gift med en nær partifelle. Partilederen selv har forsvart seg med at han bare kjente mannen overfladisk. Han sier at han ikke visste hva han drev med «på fritiden».

Det til tross for at mannen har vært på både «glitterfester» og surstrømmingsfester med Åkesson opp gjennom årene, ifølge Aftonbladet.

Alt i sommer tok det svenske antirasistiske nettstedet Expo kontakt med Sverigedemokraterna. De spurte om mulige koblinger mellom mannen og partiet, og om det utgjorde en sikkerhetsrisiko.

Tirsdag ble partilederen grillet om saken på Sveriges Radio og beklaget. Han sto fast at han ikke visste noe om mannen, selv om flere av hans partikolleger kjente til ham og hadde reagert.

– Jeg har ikke hatt noen grunn til å reflektere over personens fritidsinteresser før i forrige uke. Vi har aldri snakket noe dypere, sa Åkesson til Sveriges Radio.

– Kjenner stort ansvar

Åkesson sa at det var feil at han ikke hadde fått informasjonen om ham og sier at kritikken mot ham er relevant.

– Jeg kjenner et stort ansvar for at han var i mitt bryllup. Hadde jeg visst det, ville han ikke vært der, sa Åkesson.

Flere kommentatorer stiller spørsmål ved Åkessons versjon av hva han faktisk visste.

Linda Jerneck i Expressen mener at han måtte forstå at det å ha en MC-leder i bryllupet vil skade bildet av Sverigedemokraterna som de som slår hardest ned på kriminalitet.

Kommentator Oisin Cantwell i Aftonbladet mener saken utgjør et sikkerhetsproblem. Han peker på at kriminelle MC-gjenger har ambisjon om å kunne påvirke politikere. Dette kommer også frem i en fersk rapport om MC-miljøer fra Acta Publica.

– Åkesson fremstår mer og mer som en potensiell sikkerhetsrisiko, skriver Cantwell.

Kommentator Erik Helmerson i Dagens Nyheter tror imidlertid ikke at saken vil bli noe problem for Åkesson innad i partiet. Han sier at så lenge den utpekte ikke tilhører noen «innvandrergjeng», bryr neppe Sverigedemokraternas velgere seg, skriver han.

Read Entire Article