Unngå disse miljøblemmene i ferien: – Har en betydning

18 hours ago 2



Gjør du disse grepene i ferien, kan du bidra til mindre CO₂-utslipp, ifølge Framtiden i våre hender og Naturvernforbundet.

HVA NÅ?: En plastflaske på avveie kan ende i havet og skade dyr og miljø, ifølge Framtiden i våre hender. Slik kan du unngå det. Foto: Fred Tanneau / AFP / NTB
HVA NÅ?: En plastflaske på avveie kan ende i havet og skade dyr og miljø, ifølge Framtiden i våre hender. Slik kan du unngå det. Foto: Fred Tanneau / AFP / NTB

Publisert 27.07.2025 08:14

Enten du skal til utlandet, på hytta eller vandre rundt på hjemplassen i ferien, mener flere miljøorganisasjoner TV 2 har snakket med at dine valg kan ha en innvirkning på miljøet. 

Her er ekspertenes klimaråd for sommerferien. 

– Bør være bevisst

Framtiden i våre hender forklarer at hver nordmann i snitt har et klimafotavtrykk på 7,8 tonn CO₂ i året. 

Det er 6,4 tonn CO₂ for mye hvis vi skal lykkes med å nå 1,5-gradersmålet fra Parisavtalen, mener Ingrid Næss-Holm, som er konstituert leder i Framtiden i våre hender. 

Beskjeden fra organisasjonen er klar: 

 Knut Neerland / Framtiden i våre hender
KAN PÅVIRKE: Ingrid Næss-Holm i Framtiden i våre hender mener dine valg i ferien kan ha noe å si for hvordan klimaet på jorda utvikler seg videre. Foto: Knut Neerland / Framtiden i våre hender

– Folk bør være bevisste på at deres valg i hverdagen, og i ferien, har betydning. Å feriere klimasmart kan kutte godt i klimagassutslippene våre, sier Næss-Holm. 

Verstingen

Flyreiser er den enkelthandlingen som har størst påvirkning på klimafotavtrykket vårt, og nordmenn er blant dem som flyr mest, ifølge lederen.

Transport og private reiser utgjør rundt 36 prosent av klimagassutslippene fra det private forbruket til oss nordmenn i snitt, legger hun til.

– Hvis man først skal fly, så anbefaler vi å være lenger på ett sted, fremfor å dra på hyppige helgeturer. Så kan man heller vurdere å reise med tog, buss eller sykkel i nærområdet til neste år, sier lederen.

 Martin Giskegjerde / TV 2
VERSTINGEN: Mange nordmenn reiser med fly i sommerferien. Klimaavtrykket flyreisingen fører med seg gjør at miljøorganisasjonene heller anbefaler tog eller buss. Foto: Martin Giskegjerde / TV 2

I tillegg anbefaler hun togferie eller interrail som et godt alternativ til fly-ferien. 

– Et godt tips er å sjekke ut feriekalkulatoren Klimasmart semester, som gir deg oversikt over fotavtrykket ditt ved ulike transportmetoder, sier lederen.

– Gjør det enkelt

Pernille Bonnieve Hansen, som er nestleder i Naturvernforbundet, mener mange nordmenn reiser relativt kort i ferien, besøker venner og slekt og nyter late dager med folk de er glad i. 

 Sara Johannessen Meek / NTB
NEDPÅ: Late dager i nærområdet er så miljøvennlig som det kan bli, ifølge Pernille Bonnieve Hansen i Naturvernforbundet. Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB

– Mer miljøvennlig blir det neppe, sier hun. 

Men også her er det enkelte bommerter du bør unngå, ifølge lederen. 

– Det er kanskje lettere å kjøre mer. Et råd er å slå flere turer i én smekk, når dere først setter dere i bilen, sier Hansen. 

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
TAKTISK: I stedet for å kjøre mange forskjellige turer, oppfordrer Hansen til å gjøre mest mulig på én biltur. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Hun trekker også frem at det ikke alltid er like lett å ta med seg kildesorteringen på ferie. 

– Et triks er å gjøre det miljøvennlige valget enkelt for seg selv. Hvis du er på hytta, kan du prøve å finne ut av kommunens avfallssystem og rigge opp sortering på kjøkkenet, sier hun.

Velg klimasmart i utlandet

Hvis du skal til utlandet, har Næss-Holm flere miljø-oppfordringer:

– Tenk over hvordan du opptrer på ferie, særlig i områder som er utsatt for masseturisme, sier lederen. 

 Emilio Morenatti / AP / NTB
FÅTT NOK: Ved flere anledninger har lokale demonstrert mot masseturisme. Her fra Barcelona i Spania i 2024 Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB

På steder med mye folk er det mer sannsynlig at plast og annet søppel havner på havet, ifølge Næss-Holm. Det kan være til skade for både dyr og klima, ifølge Naturvernforbundet.

Derfor oppfordrer Næss-Holm til å bruke minst mulig engangsemballasje. 

– Ha med vannflaske, kaffekopp og eget servise, sier lederen.

 Josip Mikacic / Pa Photos / NTB
SPREDT UTOVER: Plastsøppel på bakken i etterkant av en konsert i Zagreb i Kroatia i juli i år. Foto: Josip Mikacic / Pa Photos / NTB

– Og hvis søppelkassene er fulle, ta vare på avfallet ditt til du finner et sted å kaste det. Det går også an å ha med små søppelposer i veska, i tilfelle, sier Næss-Holm.

Read Entire Article