Unik jobb i England

6 days ago 10



Hvorfor ikke bare bli med og kjøpe en engelsk fotballklubb? Det gjorde norske Bendik Hareide.

 Bendik Hareide tar med VG rundt i Burton Albion. Her fra spillertunellen, som er rustet opp etter at de tok over. Foto: Jens Friberg / VG
  • Jens Friberg, VG

    Jens Friberg, VG

Publisert: 30.09.2024 20:08

– Det riktige ordet er interessant. Det har jo vært intenst. Jeg må si at av og til har det vært litt surrealistisk, sier Bendik Hareide – og ja, han er sønn av Åge, mangeårig fotballtrener og tidligere landslagssjef for Norge.

Hareide junior er sportssjef i Nordic Football Group.Nordic Football Group.Et nordisk konsortium. Styreleder Ole Jakob Strandhagen, grunnlegger Tom Davidson, sportsdirektør Bendik Hareide og kommersiell direktør Kevin Skabo har alle roller i Burton. I sommer fullførte de oppkjøpet av den tradisjonsrike klubben Burton Albion på nivå tre i engelsk fotball etter et år på leting. Ishockey-stjernen Mats Zuccarello er blant dem som er med på eiersiden.

Hareide har fått det sportslige ansvaret i klubben. Det betyr at han har ansvaret for kjøp, salg og ivaretakelse av spillere, for akademiet og for kvinnelaget – en rolle svært få, om noen, nordmenn har hatt i engelsk fotball før.

Og det altså uten en håndbok for hvordan dette kan gjøres.

– Du må våge å ta spranget, våge å stole på deg selv, ta deg selv litt ut av komfortsonen. Det føles uoversiktlig når du skal kjøpe en fotballklubb. Det finnes ingen ABC. Hvor begynner du? Det føles stort i omfang, reflekterer Hareide.

Han tar VG med på en real omvisning i klubben han nå er med på å styre.

 I landlige omgivelser trener Burton Albion på landets trolig aller beste treningsanlegg. Det tilhører nemlig det engelske fotballandslaget her på St. George’s Park. Foto: Jens Friberg / VG

«We’re getting there»

Det virker å ha blitt et slags motto i klubben.

Det har gått åtte-ni uker siden oppkjøpet ble gjennomført da VG er på besøk og Hareide har ikke kastet bort tiden.

20 nye spillere er hentet inn. Ny trener, og klubbsekretæren har vært Englands travleste. Fire av de opprinnelige spillerne i troppen Hareide overtok er fortsatt i klubben.

Og kanskje viktigst av alt, en ny kultur, en ny måte å tenke fotball på. Selv om Hareide er opptatt av å bevare det som har gjort Burton til en velfungerende og bærekraftig klubb frem til nå.

– Du må prestere i en klubb for å overleve. Sånn er det bare. Vi identifiserte en spillestil som vi var krystallklare på: Sånn vi spille.

– Det er basert på data igjen. Alle sier de bruker data. Vi bruker data. Uten å gå for mye i detaljer, har vi utviklet egne parametere for hvordan vi vil ha det hos oss, sier Hareide.

 Hver trening filmes, kodes og lagres for å kunne brukes til å formidle budskap til spillerne. Foto: Jens Friberg / VG

Målet er å hente unge spillere med videresalgspotensial. Det er slik klubben skal bli bærekraftig – og det er derfor klubben vil spille en offensiv fotball. For å lokke til seg kjøpere fra over dem i hierarkiet.

Et annet motto: «High performance.» Det betyr, i Hareides bilde, en tankegang om hva som legges til rette for prestasjon både på og utenfor banen.

Tunnelen spillerne går ut gjennom er pusset opp. Garderoben det samme. Treningsanlegget er topp moderne, og støtteapparatet rundt spillerne er rustet opp.

– Man blir inspirert av å se hva Wrexham har gjorthva Wrexham har gjortWrexham og Stockport har begge rykket opp fra utenfor toppseriene og til League One de siste årene. Ikke bare det: Sesongstarten deres på Englands tredje nivå har vært over all forventning., Stockport har gjort det samme. Det er et privilegium å være en del av en slik reise, sier Hareide.

De to lagene han nevner, har begge hatt formidable reiser oppover i ligasystemet etter solide investeringer. Begge er nå konkurrenter med Burton i League One.

 Trener Mark Robinson er klar på at hans gutter fortjente mer etter sesongens tre første kamper. Han ble hentet fra jobben som Chelseas U23-trener før sesongen. Foto: Jens Friberg / VG

Hareide har – takket være sin oppvekst som sønn av nettopp Åge - et liv i fotballen bak seg. Fra han var liten har han sett faren i ulike roller både nasjonalt og internasjonalt, og vært en del av garderoben selv.

– Fatter’n var mer involvert da vi ikke hadde klubb, og var en stemme inn i gruppen med tanke på hva som var viktig i fotballstrategien. Men da vi fikk klubb, var han tydelig: Han kunne ikke være involvert i en klubb som landslagssjef. Det gjaldt også for min del å stole på meg selv.

Selv har han vært aktiv del av Molde Fotballklubb en lengre periode, og tok permisjon fra styrevervet for å begi seg ut på eventyret Burton.

– Jeg vet jeg har forutsetningene til å gjøre dette. Og jeg har selvtilliten til det. Men det er noen ganger jeg tenker at det ikke er en dans på roser. Det er et tøft yrke, krevende.

– Jeg så en skrev på et supporterforum: «Enten er jeg rape gal, eller så er jeg genial.»

Så hvordan havnet han egentlig her? For at ikke artikkelen skal bli for lang, skriver vi den delen av historien inn i en faktaboks:

Det var imidlertid en ting som var viktig å avklare med kona og familien før han kunne takke ja til å være halvparten av sin arbeidstid i England.

– Datteren vår har en alvorlig tilstand og trenger hjelp til alt. For oss er det slik at vi har utviklet vår egen normal. Vår normal innebærer at datteren vår har denne tilstanden, som vi må forholde oss til. Innenfor dette har vi satt vår bunnlinje: Dette er vår normal, sier Hareide.

Tidligere har han snakket på TV 2 om hvordan datteren var døden nær i et dramatisk første år i live.

– Ut fra vår normal, er vi på et sted som er relativt stabilt og avklart, som gjorde at jeg kunne ta denne sjansen, sier Hareide nå.

– I det store bildet har fotballen vært og er fortsatt så stor del av familien Hareide, så kona mi har ikke kjent noe annet. 

 Kallenavnet «The Brewers» stammer fra at Burton-upon-Trent regnes som Englands ølhovedstad. Foto: Jens Friberg / VG

Tilbake i Burton gjentar Hareide flere ganger at det viktigste er å få med hele klubben. VG snakker med flere ansatte med lang fartstid i klubben eller som supportere.

De er samstemte i at det nye eierskapet virkelig har ført til en ny gnist i byen.

Endringene i klubben er likevel påfallende, spesielt på spillersiden. Men Hareide er ikke med på at dette er en virkelighetens versjon av PC-spillet Football ManagerFootball ManagerEt managerspill som simulerer det å være manager i en fotballklubb, både med taktikk, spillerlogistikk og så videre. Har en tendens til å oppta litt for mye av spillerens tid..

– Det er som er ekstremt viktig, er å ha den grunnleggende respekten. Det er ekte mennesker man har med å gjøre. Det er ikke et dataspill, selv om vi bruker data til å identifisere spillere. I mange tilfeller er det unge gutter som ønsker å leve av å spille fotball.

– Det er store valg for dem som kommer hit, sier Hareide.

HERE WE GO? Bendik Hareide må plutselig ta telefonen fatt. Her skjer det ting på overgangsmarkedet. Foto: Jens Friberg / VG
Read Entire Article