Gyldendal retter bok og beklager. Forfatterne: – Vi har ingenting å beklage.

4 hours ago 3



Den mye omtalte boken «Partiet» skal nå få en overhaling før andreopplaget. Forlaget beklager noe, men det nekter forfatterne bak boken å gjøre.

Dagbladet-journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant har gitt ut en mye omtalt bok om Arbeiderpartiet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: 07.10.2024 15:01 | Oppdatert: 07.10.2024 15:25

Boken «Partiet» om Arbeiderpartiets indre liv har fått sterk kritikk.

Blant dem som har reagert er Karen Marie Berg, enken etter Hans Kristian Amundsen. Det er påpekt flere faktafeil i boken, og den utstrakte bruken av anonyme kilder er kritisert.

Boken er skrevet av Dagbladet-journalistene Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne.

– Gyldendal beklager at vi har kommunisert på en måte som har såret og vært en belastning for personer som ikke har søkt offentlighetens lys eller maktposisjoner, sier direktør for litteratur i Gyldendal, Ingeborg Volan, i en uttalelse mandag ettermiddag.

Ingeborg Vollan

Direktør i Gyldendal

Hun innrømmer at forlaget ikke har møtt en del av kritikken mot dem med et tilstrekkelig alvor.

Forfattere bak flere tidligere Ap-bøker har dessuten anklaget boken for å ha flere likheter med bøkene de selv har skrevet.

Forlaget skriver at det i neste opplag vil være referanser til andre utgivelser der det er relevant. De vil også ha en litteraturliste mot slutten av boken.

Alle feilene Aftenposten poengterte i denne artikkelen, skal endres i det andre oppslaget av boken.

– Vi som forfattere har skrevet vår historie om Arbeiderpartiet de siste ti årene basert på vårt brede og unike kildemateriale. Vi har ingenting å beklage, og vi har ikke endret noe av historien til andre opplag, men rettet faktafeil, gjort noen presiseringer og lagt til noe mer kontekst rundt varslene mot Trond Giske, skriver Gilbrant i en tekstmelding til Aftenposten.

Han understreker at forlaget ikke har beklaget utgivelsen av boken, men at det er kommunikasjonen de har beklaget.

Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne har skrevet bok om Arbeiderpartiet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Her er endringene Gyldendal gjør i andreutgaven:

  • Retting av faktiske feil og presiseringer i teksten. Listen viser over 30 ulike rettelser.
  • Enkelte av passasjene om varslersakene i Arbeiderpartiet er noe utvidet. Forfatterne skriver at de «har lagt til noen avsnitt for å gi bedre kontekst rundt varslene mot Trond Giske. Det er også lagt inn tilføyelser rundt Hans Kristian Amundsens rolle».
  • Metodekapittelet er utvidet for å gi bedre forståelse av arbeidet som ligger bak boken og avsløringene i den, samt for å reflektere noe av debatten etter utgivelse.

− Noen har ment at boken bør trekkes. Det har ikke vært aktuelt. Gyldendal har fått gode og nødvendige forsikringer fra forfatterne om kvaliteten i kildegrunnlaget og hvordan ulike deler av boken kan dokumenteres, sier Volan.

Hun sier det har vært naturlig å gå gjennom boken med forfatterne før andre opplag sendes i trykken.

Andreopplaget av boken skal nå trykkes, melder Gyldendal selv.

Denne boken er blitt mye omtalt den siste måneden. Foto: Gunnar Kagge / Aftenposten
Read Entire Article