Filosofistudenten mener rommet for hva det er lov å si er blitt for smalt. Subjekt-redaktør Danby Choi kaller Donald Trump for kul.
Publisert: 02.11.2024 17:20
Kortversjonen
- Filosofistudent Herman Tinius Lauenborg Winther mener at rommet for ytringer er blitt for smalt, og støtter Donald Trump som et alternativ til det han kaller «woke»-idealisme.
- Subjekt-redaktør Danby Choi beskriver Trump som en sterk lederfigur og kritiserer medienes skjeve fremstilling av Trump og Kamala Harris.
- Winther peker på hvordan venstresiden distanserer seg fra interesser unge menn verdsetter, noe som fører til økt støtte til høyresiden.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Da Donald Trump stilte til valg for første gang i 2016, orket ikke Herman Tinius Lauenborg Winther å høre på ham.
– Ting han hadde sagt og gjort var nok til at jeg ikke orket fyren, sier Winther til Aftenposten.
Åtte år senere har ting snudd. Hvis 23 år gamle Winther kunne stemt i det amerikanske valget, ville stemmen gått til Trump – og ikke til Kamala Harris.
Hva har endret seg?
En meningsmåling Ipsos nylig gjorde for NRK, viser at Winther på ingen måte er alene. 47 prosent av mennene i aldersgruppen 18–29 åraldersgruppen 18–29 årDet var 110 respondenter i den gruppen, så feilmarginen er stor. Tendensen er likevel klar. Kun 9 prosent av kvinnene i samme aldersgruppe ville stemt på Trump. sa at de ville stemt på Trump.
Unge menn i Norge har tatt en politisk høyresving.
Les også
Følg valgnatten fra minutt til minutt. Klokken 02.00 onsdag skjer det alle venter på.
Winther er leder i Foreningen for alle konservative studenter. Han ble med der etter flere opplevelser på Universitetet i Oslo som gikk inn på ham.
– Det var visse samtaler jeg ikke kunne ha med mine medstudenter, hvis vi var uenige. Det handlet om helt grunnleggende ting om virkeligheten, som hvor mange kjønn det er og om det finnes forskjeller mellom menn og kvinner. Folk opplevde synspunktene mine som personlige angrep, sier Winther.
Han mener støtten til Trump blant annet handler om støtte til det han kaller en konservativ realismekonservativ realismeEn ideologisk vektlegging av tradisjonelle verdier og pragmatiske løsninger, i motsetning til idealistiske eller radikale endringer.. Det står i kontrast til det han kaller wokewokeEn bevegelse som fokuserer på sosial rettferdighet og bevissthet om ulike former for diskriminering og urettferdighet, ofte kritisert for å være for politisk korrekt.-idealisme hos Harris.
– Det handler ikke bare om hva Trump er, men også hva han ikke er, sier Winther og forklarer:
– Han er ikke en politiker som demoniserer menn og tradisjonelle verdier. Mye av det Trump-supporterne står for, var ikke kontroversielt for 10 år siden, mener han.
Reiste seg etter å ha blitt skutt
Danby Choi er sjefredaktør i Subjekt. Han mener norsk presse får det til å virke som det ikke finnes grunner til å stemme på Trump.
– Selvsagt gjør det det. Det kan være økonomi, innvandring eller internasjonale relasjonerinternasjonale relasjonerForholdet mellom ulike land og hvordan de samhandler politisk, økonomisk og militært.. For unge menn kan han fremstå som en sterk leder, noe man trenger i møte med land som Kina og Russland, sier Choi.
Han mener pressen kanskje er for god til å skrive kritisk om Trump. Skremmebildet kan bli oppløst når folk leser om Trump andre steder.
– Det er mye å kritisere Trump for, men nå fremstår fortellingen så skeiv. Bildet av Harris fremstår tvert om glorifiserende, og da fremstår pressen partisk, mener Choi.
Han sier at på internett florerer en empatisk Trump.
– Han snakker med barn og står sammen med minoriteter i deres kampsaker. Det er et motstridende til den veldig uempatiske Trump som blir tegnet i mediene. Det blir ikke Trumps problem, men medienes, mener Choi.
Han har omtalt Trump som kul.
– Jeg står ved at Donald Trump er kul. Så du hvordan han reagerte på å bli skutt, eller? Han valgte det som kunne bli hans siste budskap: «Kjemp videre!» Det overrasker meg lite at det etterlatte inntrykket blant unge menn er at dette er en mann å stole på, sier Choi.
Han mener Trump også fremstår som sterk og lojal, og en som har egenskapene mange romantiserer ved menn, en som beskytter og ikke knekker.
Choi viser til at Trump bokstavelig talt reiste seg etter å ha blitt skutt.
– Og så er han frittalende og anti-woke. Et friskt og herlig alternativ til en elitistisk, akademisk og identitetspolitiskidentitetspolitiskPolitikk som fokuserer på interessene og perspektivene til spesifikke grupper basert på deres identitet, som kjønn, rase, seksualitet, etc. venstreside mange vanlige folk får emmen smak i munnen av.
Manneting blir mislikt
Winther mener venstresiden har tatt avstand fra en del ting unge menn liker, og at mange dermed føler at det ikke er plass for dem der.
– Mange menn er opptatt av å trene på gymmen, komme hjem til en saftig biff og så gå ut og kjøre en fet bil som pumper diesel. Når de tingene blir verdsatt av høyresiden og snakket negativt om av venstresiden, så går mange over til den andre siden, mener Winther.
Studenten tror støtten til Trump ville vært mindre om det ikke var for personer som psykologen Jordan Peterson.
– Han har prøvd å tale guttas sak. Jeg tror mange som liker Peterson opplever at han får ufortjent mye kritikk av de liberale mediene. Hvis de samme mediene hater Trump, så tenker de at kanskje også Trump er fornuftig, mener Winther.
Winther vil ikke kalle seg en Trump-supporter, men mener svartmalingen av ekspresidenten er gått for langt.
En sak som derimot får ham til å holde seg for nesen i støtten, er stormingen av Kongressen etter at Trump tapte forrige valg.
– Det er en veldig ekkel sak. Det er ikke mulig å si at det er en bra ting.
Winther mener imidlertid det blir for drøyt å si at det var et kuppforsøk fra Trump. Han mener mange av dem som var der var fredelige demonstranter.
– Så var det absolutt noen voldelige der som ikke burde vært der, men det var et fåtall, mener Winther.