Umiddelbar fare for sult i Nord-Gaza, advarer eksperter

2 weeks ago 12



Internasjonale eksperter på matsikkerhet sier det er svært sannsynlig at befolkningen nord i Gaza står overfor «umiddelbart forestående» hungersnød.

Barn blir klemt i en kø til matrasjoner i Khan Younis i oktober. Matmangelen har vært prekær på Gazastripen i lang tid. Nå er det blitt enda verre, advarer humanitære organisasjoner. Foto: HATEM KHALED / Reuters / NTB

Publisert: 09.11.2024 09:30

Kortversjonen

Over to millioner mennesker er innesperret på krigsrammede Gazastripen uten muligheter for å flykte.

Humanitære organisasjoner har i høst fremmet stadig sterkere advarsler om en stadig mer prekær situasjon med mangel på mat, vann, medisiner og sikkerhet.

– Det kreves umiddelbar handling – i løpet av dager, ikke uker – fra alle aktører som deltar direkte i konflikten eller kan påvirke dens gang, for å hindre og avhjelpe den katastrofale situasjonen, skriver de uavhengige ekspertene i IPC-initiativet for matkriseanalyse.

Det er et usedvanlig kraftig varsel fra gruppen, som er basert i Roma.

IPC – en engelsk forkortelse for integrert klassifisering av matsikkerhetsfaser – er et standardisert sett av verktøy for å klassifisere hvor alvorlig og omfattende en situasjon med matusikkerhet er.

Sterkere press fra USA

Advarselen kommer kort tid før utløpet av en frist USA satte for Israel 13. oktober for å bedre den humanitære situasjonen på den krigsherjede Gazastripen. Gjør de ikke det innen 30 dager, kan USA innskrenke den militære bistanden til Israel.

Mandag sa talsperson Matthew Miller i det amerikanske utenriksdepartementet at Israel hadde tatt betydelig skritt for å sørge for mer nødhjelp, men at det trengs mer for å redusere lidelsene.

Ifølge det israelske militæret (IDF) er planen å gjenåpne Kissufim-overgangen for å få mer nødhjelp til Sør-Gaza.

De siste ukene har det blitt jobbet med å klargjøre grenseovergangen. Veiene er blitt asfaltert, og det er bygget sjekkpunkter bilene med nødhjelp må gjennom, sier IDF.

1,9 millioner palestinere på Gazastripen er fordrevet. De kan ikke flykte fra det 365 kvadratkilometer store landområdet. Mange bor i provisoriske leire som mangler det meste. Foto: Hatem Khaled / Reuters / NTB

Nye angrep – over 43.500 meldt drept

Samtidig fortsetter Israel med massive angrep på Gazastripen. Minst 19 palestinere, blant dem to journalister, er drept i israelske angrep på Gazastripen i morgentimene lørdag, melder Al Jazeera.

To familier bestående av seks personer ble ifølge TV-stasjonen drept i et angrep mot Fahd al-Sabah-skolen i Gaza by, der internt fordrevne hadde søkt tilflukt.

En skole i Gaza by ble torsdag utsatt for et israelsk angrep. Angrep mot skoler og flyktningleirer har skjedd mange ganger. Israel forklarer dette med at Hamas gjemmer seg blant sivile. Foto: Mahmoud Issa / Reuters / NTB

To av de drepte, søsknene Ahmad Abu Sakhil og Zahra Abu Sakhil, var ifølge palestinske medier journalister. Faren deres ble også drept i angrepet.

Minst ni andre skal også ha blitt drept i et israelsk luftangrep mot en teltleir med internt fordrevne i Al-Mawasi-området utenfor Khan Younis.

Fire andre palestinere skal ha ble drept i to andre angrep i Beit Lahiya nord på Gazastripen.

HamasHamasHamas er en islamistisk bevegelse fra Palestina med en væpnet fløy. Hamas ble grunnlagt i 1987 og er også et politisk parti og en religiøs bevegelse med ulike sosiale tilbud. Hamas er aktiv i de palestinske selvstyreområdene og har styrt Gaza siden 2007. Kilde: SNL-kontrollerte helsemyndigheter opplyste fredag at minst 43.508 mennesker er drept og 102.684 er såret i israelske angrep på Gazastripen siden 7. oktober i fjor.

Aftenposten kan ikke uavhengig verifisere tallene på drepte og sårede, og Hamas skiller ikke mellom sivile og stridende.

FN har påpekt at tallene som palestinske helsemyndighetene har oppgitt i tidligere kriger, senere har vist seg å være troverdige.

Skadeomfanget på Gazastripen er enormt. Det anslås at over 400.000 hjem er ødelagt. Bildet viser den ødelagte Yassin-moskeen. Foto: Adel Hana / AP / NTB
Read Entire Article