Ukrainere har lært stressmestring i Norge – nå får norske vernepliktige samme opplæring

2 weeks ago 14



500 ukrainske soldater har gått gjennom stressmestringsprogrammet «Operativ Resilienstrening». 400 gjennom operasjon Gungne i Trøndelag og 100 gjennom EUMAM-trening i Tyskland.

– Det er utviklet med forskningsbasert kunnskap gjennom samarbeid med det amerikanske forsvaret, sier Petter Iversen til NRK.

Han er brigader i Forsvarets sanitet som har hatt ansvaret for opplæringen.

Gjennom Operativ Resilienstrening ivaretar vi soldatene på en enda bedre måte samtidig som Forsvarets operative evne blir enda mer robust, sier Iversen.

Brigader Petter Iversen foran det nye SAS-flyet som skal brukes til evakuering.

Brigader Petter Iversen.

Foto: Kristine Urke Johansen / NRK

Norske soldater får samme program

– Det er veldig interessant og det gir inntrykk av filmblikk fra et dette blir brukt i en reel krigssituasjon i Ukraina. Her har man fått fram verktøy som gjør at man skal håndtere alvorlig stress i en krigssituasjon, sier Gram til NRK.

Operativ Resilienstrening beskrives som et program utviklet for å styrke soldaters mentale robusthet i møte med utfordringene ved moderne krigføring. Programmet er skreddersydd formøte de unike psykiske og fysiske belastningene dagens soldater opplever, spesielt i fronten i Ukraina.

– Ukrainerne er utrolig fornøyd. Vi får meldinger fra fronten om at dette blir satt pris på og at det funker.

Tilbakemeldingene er så gode at det nå også blir en av del av norske opptrening.

– Det er veldig interessant å ta det videre i det norske forsvaret, og vi hører at allierte ønsker å inkludere det i sin aktivitet.

Opptrening av Ukrainske soldater i Norge

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp)

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Har trent tusenvis av norske soldater

Helt siden 2022 har Norge bidratt i å trene ukrainske soldater som skal bidra i kampen mot Russland.

I en pressemelding opplyser forsvaret at Norge har bidratt til utdanning av om lag 7400 ukrainske soldater. Nesten tusen norske instruktører har vært med på opptreningen.

Heimevernet og Forsvarets sanitet har fått tilbakemeldinger på at soldatene som er utdannet på Værnes gjennom operasjon Gungne blir bedre til å hjelpe andre soldater som har vanskeligheter med å fungere på grunn av mental stress

Publisert 19.09.2024, kl. 13.30 Oppdatert 19.09.2024, kl. 13.38

Read Entire Article