Ukraina inn i Russland: Slik foregikk sjokkangrepet

1 month ago 26



Ukrainske soldater på grensen til Russland. Bildet er tatt fredag. Foto: Viacheslav Ratynskyi / Reuters / NTB

Dyp hemmeligholdelse, erfarne kampherdete spesialstyrker og bruk av raske vestligproduserte pansrede kjøretøy, var nøkkelen til Ukrainas lynangrep på Russland.

mandag 19. august kl. 00:51

Kortversjonen

  • Ukrainas hemmelige angrep på Russland i Kursk-regionen overrasket Moskva totalt.
  • Bruk av erfarne spesialstyrker og vestlige pansrede kjøretøy var nøkkelen til suksess.
  • Kyiv skal ha erobret 1 150 kvadratkilometer, inkludert 82 bosetninger, på under to uker.
  • Russland sliter med å forsterke forsvaret og har rekruttert vernepliktige til frontlinjen.

Ukrainas sjokkstorming av Russland skjedde under dekke av tett sommerløv i skogsbelter og langs landlige veier i Sumy-regionen nordøst i Ukraina, på grensen til Russlands Kursk fylke.

Fremrykkingen så ut om en øvelse og en defensiv forsterkning på eget territorium, men var et svært nøye planlagt angrep på nabolandet.

Planleggingen av bakkeinvasjonen var så hemmelig at selv ikke Kyivs nærmeste allierte, inkludert USA, visste noe om angrepet.

Fredag gikk en kilde nær Vladimir Putin ut og sa at det var Vesten og den «USA-ledede alliansen NATO» som hadde bistått Ukraina i planleggingen av overraskelsesangrepet.

Det har Washington avvist, ifølge Reuters.

Nå er 120 000 russere på flukt fra krigshandlingene i grenseområdene, melder CBS News.

Etter å ha lokalisert svake punkter i de russiske forsvarslinjene, stormet de første ukrainske enhetene inn i Kursk-regionen på ettermiddagen den 6. august.

Nå kan Ukrainas dristige trekk endre dynamikken i den over to år lange krigen, skriver CNN.

Ingen krigstrøtthet

Mindre enn to uker etter angrepet hevder lederen for Ukrainas væpnede styrker, Oleksandr Syrskij, at 1 150 kvadratkilometer land og 82 bosetninger er erobret.

Analysene av hvor langt Ukraina har rykket inn i Russland varierer.

Russland strever fortsatt med å styrke forsvaret i regionen, og Putin skal ha måttet ta i bruk vernepliktige stikk i strid med sitt tidligere løfte om ikke å bruke dem i frontlinjen.

Russland skal også ha omdirigert tusenvis av tropper fra områder de har okkupert i Ukraina, for å stå imot trusselen, ifølge opplysninger gitt til CNN.

Foto: Viacheslav Ratynskyi / Reuters / NTB

Men hvordan klarte ukrainerne å overraske Moskva og lykkes med det første angrepet på Russland siden andre verdenskrig?

Og hvordan kunne invasjonen skje fullstendig under radaren til russisk etterretning?

Ikke før de aller første siste dagene opp mot angrepet ble kommandanter i de enkelte ukrainske militærenhetene orientert om angrepet som skal ha skjedd slik:

  • En unik operasjonssikkerhet ble iverksatt. Ingenting lekket ut.
  • Erfarne kampherdete enheter ble hentet inn eller omdirigert fra andre områder.
  • Enheter som den 82. luftbårne angrepsbrigaden som nylig kjempet i Kharkiv-regionen ble trukket inn.
  • Raske og robuste vestligproduserte pansrede kjøretøyer som Strykers og Marders ble brukt i fremrykkingen.
  • Små mobile grupper av spesialstyrker spredte seg raskt til dusinvis av lokasjoner.
  • Nøkkelen til suksess skal ha vært luftforsvar støttet av artilleri, samt jamming for å hindre det russiske forsvaret å kommunisere.
  • Soldatene var utstyrt med termisk beskyttelse slik at de ikke kunne oppspores via varmesøkende droner.
  • Nøyaktig etterretning kartla russiske enheter, minefelt og stridsvognfeller ved den russiske grensen.

Les også: 11 grunner til at Ukraina gikk inn i Russland

– Ukraina har demonstrert at de fortsatt er svært dedikerte i å kjempe for landet sitt. Det finnes ikke noe som heter krigstretthet. De er villige til å ta ekstreme tiltak for å forsvare landet sitt, sier Natia Seskuria, forsker ved Storbritannias Institutt for forsvars- og sikkerhetsstudier (RUSI) til CNN.

Et ukrainsk militært kjøretøy frakter menn i russiske uniformer med bind for øynene over den russiske grensen til Ukraina, sist tirsdag. Foto: ROMAN PILIPEY / AFP / NTB

Mens den ukrainske operasjonen pågikk inne i Russland, la soldatene ut videoer av seg selv med landsbyenes navn før de forsvant, som en del av en parallell psykologisk krigføringskampanje.

– Press på Putin

Underveis skal det russiske kommandosystemet ha slitt med å finne ut av hvor den ukrainske trusselen kom fra.

Ukrainske enheter gikk til angrep på russiske forsterkninger og utslettet med et rakettangrep blant annet en konvoi med 14 russiske militære kjøretøy.

En video delt på sosiale medier som CNN har geolokalisert til landsbyen Oktyabrskoe i Kursk-regionen viser døde russiske soldater i utbrente lastebiler.

Natia Seksura i RUSI mener Ukrainas angrep er et selvforsvarsangrep, fordi Russland ofte har brukt Kursk-regionen til å avfyre raketter mot ukrainsk territorium.

Fordrevne sivile i Kursk-regionen mottar hjelp fra en russisk Røde Kors-stasjon mens Ukraina hevder at de gjør fremrykkinger i området. Foto: TATYANA MAKEYEVA / AFP / NTB

Forsvarsanalytiker Can Kasapoglu ved Hudson Institute i Washington mener Kursk vil være en «juvel» med tanke på å fremforhandle en slutt på konflikten, om Kyiv klarer å holde på det erobrede territoriet.

– Offensiven kulminerer og slagmarken stabiliseres. Likevel har den ukrainske hæren sikret operasjonell dybde. Klarer de å etablere robuste defensive posisjoner kan de oppholde seg på russisk territorium i lang tid, sier Kasapoglu til CNN.

Søndag ble det kjent at ukrainske styrker har bombardert enda en strategisk viktig russisk bro.

Det for å hindre russiske forsyningslinjer og isolere landområder.

Satelittbildet fra Planet Labs PBC viser flybasen i Borisoglebsk i Russland etter angrep fra ukrainske droner onsdag. Foto: Planet Labs PBC / AP / NTB

Den ukrainske offensiven i Kursk-regionen har lagt et nytt press på Russlands president Vladimir Putin om å forsvare hele den russiske grensen mot Ukraina, sier analytikere i Institute for the Study of war, til Sky News.

Read Entire Article