Usikkerhetene i verden kan gå ut over årets rentekutt. Nå spår eksperter at vi må venne oss til en høyere rente fremover.
Publisert 20.01.2025 11:37
Saken oppsummert
- Sentralbanksjef Ida Wolden Bache antyder at renten sannsynligvis vil bli satt ned i mars, til tross for økende global usikkerhet og innsetting av ny USA-president, Donald Trump.
- Sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen, mener at selv om kronen har svekket seg, er det fortsatt sannsynlig med et rentekutt i mars, men åpner for færre kutt fremover.
- Olav Chen i Storebrand tror på to rentekutt i år, ned fra tidligere anslag om tre, og forventer en høyere normalrente i tiden fremover.
- Sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken er optimistisk og tror fortsatt på muligheten for tre rentekutt i år, med det første i mars.
Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.
Usikkerheten i verden har blitt høyere siden sentralbanksjef Ida Wolden Bache sa at renten sannsynligvis settes ned i mars.
Blant annet venter innsettingen av den nye presidenten i USA, Donald Trump.
Ekspertene TV 2 har snakket med er splittet i hvor mange kutt de tror vi får i år. Likevel er alle enige i hva som kommer til å skje på rentemøtet om to måneder.
Spår høyere normalrente
En som ikke har stor tro på at dette vil påvirke det spådde rentekuttet i mars, er sjeføkonom i Nordea, Kjetil Olsen.
– Kronen har svekket seg litt siden Norges Bank var ute med sine prognoser i desember, men ikke veldig mye. Så den må nok svekke seg mye mer hvis det skal bli aktuelt å avlyse det. Det virker fortsatt ganske trygt, sier Olsen til TV 2.
Likevel åpner han for at det kan komme færre rentekutt fremover.
– Det er stor usikkerhet her, markedene vet ikke noe mer enn du og jeg, men de prøver å ta høyde for det som skal komme.
Han trekker frem at det blir spennende å se hva Trump til syvende og sist gjør.
Olsen ser for seg at vi må bli mer vant med en høyere normalrente fremover. Det begrunner han med at vi lenge har hatt lave rentenivåer preget av finanskrisen og pandemien.
– Det var masse husholdninger med altfor mye gjeld og boligpriser som falt. Da bidro det til å bremse økonomien. Vi har vasket ut det nå. Da er vi der at normalrenten kanskje skal opp til mer normale nivåer.
Tror ikke på tre rentekutt
I desember anslo NHO at det ville bli tre rentekutt i år. Det har ikke Olav Chen i Storebrand lenger noe tro på.
– Det skal mye til for å endre at det blir rentekutt i mars. Jeg holder på to rentekutt i år istedenfor tre, sier Chen til TV 2.
Også Chen tror at normalrenten vil være høyere i tiden fremover.
– Perioden med nullrenter og negative renter er lagt bak oss. Styringsrenten skal ned, men den skal nok mindre ned enn hva man tidligere har tenkt.
Mener mye skal til for at det ikke skjer
En som er litt mer optimistisk med tanke på rentekutt i år, er sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov.
Han har enda tro på at det kan komme tre kutt, og at det første skjer i mars.
Årets første rentemøtet er neste uke.
– Jeg tror de vil gjenta budskapet om at renten går ned i mars. Det må skje noe oppsiktsvekkende for at det ikke skal skje.
Han mener at veksten i norsk økonomi er god etter forholdene.
Til tross for at kronen er svak mot den amerikanske dollaren, har den styrket seg noe mot euroen og den svenske kronen sammenliknet med oktober i fjor, opplyser han.
– Det bidrar til at renteforventningene holder seg oppe.