UD i Kamerun: – Vil samarbeide med norske myndigheter

1 week ago 5



I årevis har vold, grusomme overgrep og sammenstøt mellom opprørere og sikkerhetsstyrker preget Kamerun.

I Norge har en mann i 50-årene, opprinnelig selv fra Kamerun, vært involvert i konflikten. Ikke fysisk, men ved å oppfordret til drap og overgrep, særlig på sosiale medier, mener Kripos.

Selv nekter mannen straffskyld.

Tirsdag ble mannen pågrepet og siktet for forbrytelser mot menneskeheten. Nå sier Kamerun at de ønsker å samarbeide med Norge om etterforskningen.

– Vi er fleksible, men innstilt på å samarbeide med norske myndigheter, sier Jean Patrice Koe Jr, talsperson for Kameruns utenriksdepartement, til NRK.

NRK møter Koe i New York i forbindelser med møter i FN.

Så langt har ikke Kamerun bestemt seg for om de vil be om å få mannen utlevert.

– Hvis vi gjør det, så vil Kamerun sikre at han får en rettferdig rettsprosess, sier Koe.

– Men hvis Norge straffeforfølger ham, så er vi klare til å jobbe med norske myndigheter for å gjennomføre etterforskningen, understreker han.

Han inviterer deretter norske etterforskere til Kamerun for å samle bevis og intervjue vitner og berørte.

Nyheter og rapporter

NRK intervjuet i onsdag påtaleansvarlig i saken, politiadvokat Anette Berger.

Hun fortalte at mye av informasjonen som saken så langt er bygd på, kommer fra rapporter fra ikke-statlige organisasjoner og nyhetsartikler i pressen.

– På dette tidspunktet og stadiet i saken har vi også basert oss på mye fra disse, sa Berger til NRK.

Anette Berger, politiadvokat i Kripos.

Politiadvokat i Kripos Anette Berger sier at mye av etterforskningen baserer seg på informasjon fra nyhetsmedier og ikke-statlige organisasjoner.

Foto: Lokman Ghorani / NRK

Når det gjaldt spørsmål om utlevering, sa Berger at det ikke er aktuelt. Heller ikke hvis forespørselen skulle komme fra Kamerun.

– Det kan jeg ikke kommentere, for per i dag så er det uansett ikke aktuelt, fordi vi har en egen straffesak mot ham, sa Berger.

Hadde dialog med Norge

Jean Patrice Koe Jr i Kameruns UD bekrefter også at landets myndighetene hatt dialog med norske myndigheter om mannen som er pågrepet.

– Vi visste at han bodde et eller annet sted i Europa, og samarbeid og samtaler med norske myndigheter har pågått, sier han.

Han understreker også at han er glad for at mannen er pågrepet i Norge, selv om Kamerun ville ha «foretrukket at det skjedde raskere».

Mann sikta for alvorlege lovbrot

Denne veka aksjonerte politiet mot mannen som nå er siktet for grove lovbrot i Kamerun.

Foto: Christian Ziegler Remme / NRK

I likhet med Kripos mener Koe at mannen som er pågrepet, har stått bak alvorlige lovbrudd og er skyld i grusomme overgrep i Kamerun.

Dette er første gang en person i Norge blir siktet for å oppfordre til forbrytelser mot menneskeheten, ifølge Anette Berger i Kripos.

Hundretusener på flukt

Samtidig har mannen som er pågrepet i Norge, anklaget myndighetene og sikkerhetsstyrkene i Kamerun for å stå bak angrep og overgrep mot sivile. Det avviser Koe.

– Anklagene er politiske. De skjer i alle land i verden. Når slike hendelser skjer, blir styresmaktene alltid anklaget for grusomheter mot sivile, sier Koe.

– Men jeg vil tilføye at vi anerkjenner at det har vært isolerte hendelser der forsvar- og sikkerhetsstyrkene har brutt reglene og ikke fulgt ordrer og brukt for mye vold.

Han hevder at de skyldige er blitt straffeforfulgt.

Flere enn 600.000 mennesker drevet på flukt i Kamerun, ifølge Human Rights Watch.

Mens opprørsgrupper og islamistiske grupper anklages for grove overgrep, påpeker menneskerettighetsorganisasjonen at regjeringsstyrker også står bak en rekke angrep rettet mot sivile, eller som fører til store sivile tap.

Nekter straffskyld

Torsdag ble mannen i 50-årene varetekstfengslet i fire uker. Morten Engesbak er advokaten til den siktede. Han sier mannen ikke erkjenner straffskyld.

– Han erkjenner ikke straffskyld og mener at siktelsen baserer seg på en uriktig forståelse av situasjonen i Kamerun og hans rolle.

– Hvordan forklarer han det han er sikta for?

– Jeg vil ikke gå inn i detaljer om det han forklarer, men han samarbeider med politiet og har gitt en lang forklaring.

Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:

Publisert 26.09.2024, kl. 09.03 Oppdatert 26.09.2024, kl. 11.07

Read Entire Article