Tydelig endring i gatevold?

7 hours ago 6



Foto: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Publisert: 04.11.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Fagfolk og forskere skriver i en kronikk i Aftenposten at det ikke er organiserte kriminelle som står bak gatevolden i Oslo. De beskriver i stedet en «kaotisk voldskultur som oppstår ungdom imellom, uten direkte linjer til kriminelle organisasjoner». Ungdommene er som regel ikke del av en organisert kriminell gjeng og selger i liten grad for bakmenn. Volden de blir involvert i, er et «resultat av personlige konflikter og lojalitetsbånd mellom jevnaldrende» og ikke konflikter om andeler eller dominans i et narkotikamarked.

Hovedpoenget deres er at dette representerer en betydelig endring fra tidlig 2000-tallet. Stemmer det?

Tidligere leder av B-gjengen Ghulam Abbas beskriver i boken «Gudfaren» hvordan både politiet og mediene overdrev hvor organiserte de egentlig var.

Min egen forskning viser at det uorganiserte og kaotiske er et vedvarende trekk ved vold og narkosalg nederst i salgsleddene i Oslo.

Varianter av organisert kriminalitet er ofte involvert i smugling og større salg. Men det illegale rusmarkedet har aldri vært fullstendig kontrollert av bestemte gjenger eller organiserte kriminelle, slik vi kjenner det fra mange andre land.

Volden i disse markedene varierer. Fraværet av formelle sanksjonsformer gjør likevel at vold ofte er en integrert del av både organisert og mindre organisert narkotikaomsetning.

Så forfatterne har rett i beskrivelsen av at ungdom ofte selger som «enkeltpersonforetak», og at mye vold er resultat av andre ting enn gjenger, organisert kriminalitet og kamp om dominans i et narkotikamarked. Men jeg tror de tar feil når de hevder at dette er en viktig historisk endring.

Sveinung Sandberg

Professor i kriminologi, Universitetet i Oslo

Read Entire Article