TV-bildene fra innsiden: Det ser ikke pent ut

1 week ago 8



Sander Sagosen ble sendt til sykehus med skade etter å ha storspilt i starten av kampen mot Zagreb onsdag kveld. Foto: THERESE ALICE SANNE

KOMMENTAR: Om Kolstad-prosjektet mot formodning skulle lykkes, er det én mann som må opp i sokkel i Trondheim.

Publisert: 26.09.2024 07:41

TRONDHEIM SPEKTRUM: Maken til intensitet, engasjement og vinnervilje.

De første minuttene mot Zagreb onsdag kveld var Sander Sagosen tilbake på toppnivå.

2-2-scoringen, hans andre for kvelden, ble hamret inn med ren og skjær vilje. Han var nest sist på ballen på Kolstads tredje og fjerde scoring. Nytt Sagosen-mål da Kolstad gikk opp i 7-4.

Dette var scener som vi håpet å se ofte etter hjemkomsten, men de har kommet litt for sjelden. Sagosen har ikke spilt opp mot sitt beste. Under OL ble det mer synlig enn noen gang.

En ti episoder lang TV-serie kan gi en forklaring på hvorfor.

Sander Sagosen var svært påskrudd fra start, men måtte ta plass på benken etter en skade i første omgang. Han ble senere sendt til sykehus. Foto: THERESE ALICE SANNE

I TV 2-dokumentaren «Blø for drakta» får vi et tett innblikk i hva som har foregått siden den optimistiske ideen om å skape Europas beste håndballag på Kolstad ble klekket ut.

Noe av det er beundringsverdig, positivt og vakkert. Som den voldsomme lojaliteten den sympatiske superstjernen Sander Sagosen har til prosjektet.

Noe annet er skikkelig vondt. For eksempel situasjonen samme Sagosen settes i. Den er ubehagelig å se på.

I et møte med Kolstad-toppene, før han bestemte seg for å vende hjem fra tyske Kiel, sa Sagosens agent dette:

– Jeg og Sander ønsker å forsikre oss om at alt er på plass for å drive klubben på lang sikt, ikke bare for et korttidsprosjekt.

Sander Sagosen er den ubestridt viktigste personen i hele Kolstad-prosjektet. Her fra onsdagens kamp mot Zagreb. Foto: THERESE ALICE SANNE

Sander selv sier:

– Økonomien må være bunnsolid hvis jeg skal ta med meg familien hjem.

Svarene han fikk overbeviste tydeligvis Sagosen. Klubbsjef Jostein Sivertsen sa blant annet at «alle bedrifter vi snakker med, er dritgira».

Og dermed ble Sagosen en brekkstang for også å hente flere verdensstjerner.

Det tok imidlertid ikke lang tid før de økonomiske realitetene ble kjent.

– Det er nesten så jeg tenker at det er starten på slutten for Kolstad-satsingen, uttaler klubbsjef Sivertsen i TV-serien når de dramatiske lønnskuttene blir tema.

Populære Kolstad-spillere i Trondheim Spektrum etter at seieren mot Zagreb var sikret onsdag kveld. Foto: THERESE ALICE SANNE

– Vi ble forespeilet noe som vi ikke er i nærheten av å få oppfylt, sier keeper Torbjørn Bergerud, som legger til:

– Vi føler oss løyet til.

– Man føler seg litt bondefanget, sier Magnus Abelvik Rød, som nå har forlatt klubben.

Flere spillere i serien er tydelige på at de føler seg lurt. Flere har enten dratt eller gitt beskjed om at de vil gjøre det. Sagosen har ikke gjort noen av delene.

Han står last og brast med prosjektet og har et intenst ønske om at dette skal lykkes. Slik vi så i handling de ti minuttene før han måtte ut med skade onsdag kveld.

Kolstad-sjef Jostein Sivertsen. Foto: THERESE ALICE SANNE

Kolstads superstjerne sier i TV-dokumentaren at han hadde gått god for prosjektet, og at han dermed føler på et ekstra ansvar. Naturligvis gjør han det.

Jostein Sivertsen sier rett ut at Kolstad-prosjektet hadde vært over om Sagosen hadde reist da klubben måtte ty til lønnskutt.

Presset på ham er ekstremt, og det har vært slik i lang tid.

Og da kan vi spørre: Hvordan har det vært for ham å bære alt dette ansvaret på sine skuldre? Det handler om klubbens fremtid, de ansattes jobber, lagkompisenes lønnsutbetalinger, sponsorenes gevinster.

Dette har ikke vært problematisert i særlig grad så langt, men det er ikke unaturlig om nettopp den mentale påkjenningen dette innebærer kan ha påvirket de sportslige prestasjonene etter hjemkomsten.

Kolstad-trener Christian Berge. Foto: THERESE ALICE SANNE

– Det kan det gjøre, erkjente trener Christian Berge etter Zagreb-kampen onsdag kveld.

– Det skal Sander få lov til å svare på selv, men at han har stått i mye i løpet av det siste året, er helt åpenbart, sier Sivertsen.

Etter storspill i starten av kampen måtte Sander Sagosen ut med skade i førsteomgangen mot Zagreb. Foto: THERESE ALICE SANNE

Kravet han stilte om at økonomien måtte være bunnsolid ble aldri innfridd. Klubbledelsen ser ikke ut til å ha informert ham om at prosjektet sto på leirføtter allerede fra start.

Ut fra scenene TV-serien presenterer, ser det ikke pent ut.

Totalinntrykket er at det står enda dårligere til med Kolstad-økonomien enn det vi har fått inntrykk av gjennom klubbledelsen og mediene så langt.

Seieren mot Zagreb var helt nødvendig, både for å henge med i Champions League og for å opprettholde entusiasmen.

Et skår i gleden var at tre tusen seter sto tomme i Trondheim Spektrum. De usolgte billettene skulle ha gitt sårt tiltrengte midler i klubbkassa.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli. Foto: Glen Musk

Men skulle dette mot formodning lykkes, hvis satsingen opprettholdes over flere sesonger og drømmen om Champions League-gull en gang skal gå i oppfyllelse, er det ingen tvil om hvem som skal få den største hyllesten.

Det er han som kan ha ofret både sportslig utvikling og høyere lønninger for å skape et håndballeventyr i Trondheim, som etter praktspill ble sendt til sykehus med skade onsdag kveld:

Den allerede suverene posisjonen til Sander Sagosen styrkes ytterligere gjennom dokumentarserien om Kolstad.

Read Entire Article