Så lenge regjeringen ikke vil røre små distriktsflyplasser, må folk og flyselskaper betale mer.
Publisert: 09.10.2024 17:48
Dette er en lederartikkel. Lederen gir uttrykk for Aftenpostens syn. Sjefredaktør og politisk redaktør har ansvar for innholdet.
I en sen time, under det borgerlige stortingsflertallets tautrekking om 2016-budsjettet, ble flypassasjeravgiften besluttet. Det er en særavgift på flyreiser og kom først og fremst fordi stortingsflertallet trengte penger. Klimaeffekten er usikker.
Det som er sikkert, er at den bidrar med omtrent to milliarder kroner i inntekter til staten. Neste år blir det mindre. Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å senke avgiften fra 85 til 60 kroner på reiser innenriks og til Europa.
Dette vil i prinsippet gjøre flybilletter billigere. Men samtidig varsler regjeringen at prisen flyselskapene betaler for å bruke landets flyplasser, skal opp.
Over en femårsperiode skal disse prisene økes såpass at det kriserammede flyplasselskapet Avinor skal reddes. Avinor sliter fordi folk ikke flyr like mye som før pandemien.
Det beste for sektoren ville være økt flytrafikk. Men det beste for samfunnet er strengt tatt om folk flyr mindre. I hvert fall er det positivt med en nedgang i unødvendige businessreiser for møter som like gjerne kan gjennomføres på Teams.
Det er sånn sett grunn til å håpe at Avinor vil fortsette å slite. Regjeringens plan skal forhindre konkurs, men vil nok måtte bety at passasjerene alt i alt må belage seg på dyrere flybilletter. Lettelsen i flypassasjeravgiften kommer neppe til å veie opp for prisøkningen i lufthavnavgiftene. Flyselskapene og passasjerene kommer til å betale mesteparten av regningen for at Avinor sliter. Slik bør det også være.
Det går an å se for seg andre løsninger.
Høyre ønsker å stimulere til økt taxfree-salg og slik øke Avinors inntekter. Som om ikke Norges alkoholsubsidierte flytilbud er absurd nok allerede.
NHO Luftfart ønsker at politi, helse og forsvar skal betale for bruk av Avinors tjenester. Som om ikke disse sektorene har nok av mer fornuftige ting å bruke penger på.
Regjeringen skal ha ros for ikke å ha latt seg lokke dit. Gitt regjeringens politiske mål er planen fornuftig. Men enda mer fornuftig ville det være å se på Avinors utgiftsside.
Avinor bruker en god del penger på å drifte distriktsflyplasser med skrint passasjergrunnlag. Flere av dem ligger ganske kort unna andre små flyplasser. Hadde man kvittet seg med noen av dem, ville Avinor vært langt bedre stilt.
Men regjeringen vil ikke røre flyplasstrukturen med ildtang. Hensynet til å unngå bråk med distriktene kommer først. Da er dyrere flybilletter for alle prisen å betale.