Tusenlappene fløy da Erling (80) startet med nettdating. Så begynte han å lure: – Dette er jo litt flaut

1 month ago 19



 Han begynte med nettdating.

Foto: Charlotte Førde Skomsøy / Aftenposten

I sommer fikk hverdagene til Erling (80) en ny piff: Han begynte med nettdating.

På en nettside møtte han profiler som dette. Han trodde de var ekte kvinner i Norge.

Erling var ute etter et forhold og villig til å betale litt for å bli kjent med en kvinne. Tusenlappene fløy. Men så begynte han å stusse.

Aftenposten laget den falske profilen Arild (64) på samme nettsted. Henvendelsene rullet inn. Og vi prøvde å avtale et møte med kvinnene.

«Erling» (80) prøvde å få til et møte med en kvinne han chattet med. De hadde faktisk blitt enige om det. Men så lett var det ikke.

Publisert: 24.08.2024 09:48

Kortversjonen

«Erling» (80) starter som vanlig dagen med å lage seg kaffe, så logger han seg på pc-en. Hver gang er han spent på om en kvinne ønsker det samme som ham: et forhold.

– Jeg var ute etter å treffe en kvinne på 65 pluss.

Han trodde han chattet med ekte kvinner på nettstedet Mysfin.

Ofte er hyggelige meldinger blitt sendt til ham før han våkner. Noen går rett på sak:

«Jeg synes det er veldig kinky å ha sex i badekaret, men det har jeg dessverre ikke hjemme. Derfor har jeg lyst til å prøve det. Har du badekar? blunkeemoji»

«Erling» bor i Sør-Norge, er skilt, høyt utdannet og har vært leder i næringslivet. Selv om han har venner, barn og barnebarn er det noe som mangler. Kanskje han kan finne en å få besøk av, dele kulturinteressen med? Erling er ikke hans virkelige navn, han ønsker ikke å bli gjenkjent.

– Dette er jo litt flaut.

– Det blir for dumt at jeg skal sitte her alene, men jeg er ikke så tøff i sosiale sammenhenger.

Fikk massiv respons

Derfor føles det mer overkommelig å bli kjent med noen gjennom nettdating. Han syntes at de mest kjente nettstedene var tungvinte. Derfor bestemte han seg for å prøve lykken på datingsiden Mysfin, som han fant etter googlesøk.

Der trenger han ikke å tegne medlemskap, bare lage en profil – og betale mellom 16 og 52 kroner for hver melding han sender. Men betalingsmåten er litt komplisert. Man betaler for et visst antall kreditter. Nye medlemmer får 50 kreditter, det holder bare til én kort melding.

Han ser imidlertid at det bare er å klikke på en «kredittpakke» når det er behov for å chatte mer. Han har lagt inn et kredittkort på nettsiden.

Bilde av kjøpe av kreditter på Mysfin. Én melding koster 16–52 kroner, eller 50–150 kreditter.Slik ser det ut når man kjøper kreditter på Mysfin. Én melding koster 16–52 kroner, eller 50–150 kreditter. Foto: Skjermdump

80-åringen blir overveldet over responsen. Han blir håpefull når han mottar meldinger som:

«God morgen, Erling. Hvordan har du det i dag? Har du stått opp enda eller er jeg tidlig ute nå?»

«Jeg synes ikke at vi bare skal vente med ting, vi får vel ta litt av gangen tenker jeg? Du får ha en god natt. Klem».

«Ja vi får da sørge for at det går fremover i det minste. Jeg vil da mest med deg fysisk. Klem»

I løpet av to uker i sommer får han kontakt med rundt 100 kvinner som viser stor interesse for akkurat ham. Alle bor i Norge, tror han.

«Liker eldre menn»

Det begynner med uskyldig hyggelig og høflig prat. Han reagerer ikke på norsken, folk skriver ofte kjapt og enkelt i meldinger. Men etter to-tre dager begynner han å lure. Ikke minst fordi det renner inn tilbud av mer seksuell karakter. Han anslår at han fikk omtrent 50 slike «tilbud», fra kvinner i ulike aldre. Og noen er svært unge.

– En av dem var 19 år. Mange kvinner i 20–30-årene var veldig interessert i meg. Det var ikke måte på, jeg var best i verden. Jeg begynte å lure, er jeg så tiltrekkende, da? Hva ser de i en mann på 80? Flere skriver at de «liker eldre menn».

Han viser dem at han ikke er klar for sånt. Til en kvinne på 42, som vil ha et «ekte kjærlighetsforhold», skriver han: «Ehm. hvor kommer dette fra. jeg er 80».

Erling synes også at det er rart at sykepleiere og psykologer har tid til å chatte med ham i arbeidstiden sin.

Håp blir til tvil

Han får god tone med og vil gjerne treffe en 63-åring. Kan det bli noe mer? Men hun holder tilbake, vil at de skal chatte litt til først. Dermed blir det flere meldinger, flere belastninger på kredittkortet.

En annen kvinne i samme alder blir snurt når han utfordrer henne på hvor vanskelig det er å avtale et møte, selv om de hadde blitt enige om det. Hun skriver:

«Jeg føler ikke du er rimelig med meg nå, hvordan skal jeg plutselig komme med forslag i løpet av kvelden når jeg ikke var forberedt på dette?»

Han spør når hun vil komme med et forslag, da svarer hun:

«Dette kom som en sjokkerende nyhet for meg, så jeg synes jeg bør få tid til å tenke over det i hvert fall.»

I to uker hadde forventningene bygd seg opp. Skapt håp om at et nytt vennskap og forhold er mulig sent i livet.

– Du trodde at du snakket med ekte kvinner i Norge?

– Ja, jeg gjorde jo det. Jeg hadde et håp om å treffe noen, og så var jeg nok litt nysgjerrig også. Det er jo spennende.

Møt Arild Jonsen (64) fra Alvdal

Aftenposten laget nettdating-profilen «Arild Jonsen (64) fra Alvdal» for å ettergå datingtjenesten Mysfin Foto: Aftenposten

Det er ikke rart at Erling trodde han skulle møte ekte mennesker på Mysfin. Annonser for tjenesten som blant annet publiseres på Facebook, henvender seg til voksne menn som bor i Norge. «Finn Nye Venner og Chatpartnere Blant Nordmenn» og «Hvem Vil Du Finne i Nærheten?» står det i annonsene. Reklamebildene viser yngre kvinner. Bildene ser ut til å være laget ved hjelp av kunstig intelligenskunstig intelligensKunstig intelligens (KI): Teknologi som gjør det mulig for datamaskiner å utføre oppgaver som vanligvis krever menneskelig intelligens, som å gjenkjenne bilder eller forstå språk. I tillegg til at bildene i Mysfins annonser ser KI-genererte ut, har vi sjekket bildene på tjenesten «AI or not», som konkluderer med at de sannsynligvis er KI-genererte. (KI).

For å finne ut hvordan nettstedet fungerer, oppretter Aftenposten en profil. Vi kaller ham Arild Jonsen fra Alvdal. Ingen heter det i Norge. Men nettstedet ba ikke om bevis på hvem han er.

Arild oppgir at han er 64 år, singel, har «mer enn tre barn» og er interessert i kjærlighet eller flørt med kvinner i alderen 18–80 år i Innlandet fylke. Vi laster opp et profilbilde fra et nettsted som lager bilder av folk som ikke finnes.

Det tar ganske nøyaktig ett sekund fra profilen blir lagret til den første meldingen tikker inn.

«Så, Arild Jonsen, du har ikke sagt så mye om hva du leter etter på denne siden. Er det kanskje ekte kjærlighet eller bare midlertidig spenning? Uansett hva det er, er jeg villig til å se hva det kan føre til», skriver Lind (56). Foto: Skjermdump

I løpet av den første dagen får Arild 40 meldinger. De fleste oppgir at de bor i Innlandet. Aldersspennet er fra 23 til 66 år.

Det skrives mye om hvor vanskelig det er for menn å «matche» med kvinner på datingtjenester som Tinder. Men på Mysfin strømmer meldingene inn.

Rare navn og norskengelsk

Skal man tro responsen Arild fikk, er veldig mange kvinner i Innlandet på sjekker’n. Men meldingene kan ha litt rart språk. Enkelte uttrykk virker som en dårlig oversettelse fra engelsk. «Jeg er all ører», for eksempel. («I’m all ears.»)

Brukernavnene er tidvis også snodige. Som for eksempel Brystsug_Jørgensen og Brønnøysundregistren.

Kvinnene som kontakter Arild, smigrer ham for å få ham til å svare. Mange er tilsynelatende svært oppildnet av Arilds portrettbilde. Flere av dem hinter om fysiske møter.

Alvdal ligger ved riksvei 3. Det var litt under 800 innbyggere på tettstedet i 2023, ifølge Statistisk sentralbyrå. Det forhindrer ikke en av kvinnene fra å gå seg vill der.

Generelt viser det seg at profilene bare er opptatt av å få brukerne til å sende nye meldinger. Selv de som sier at de raskt vil møtes fysisk, går over til å hale ut samtalen når Arild svarer positivt.

En dag lar vi Arild bli en skikkelig «gammel gris», som kun søker kvinner i alderen 18–25 år. Likevel renner meldingene inn.

Pengene renner ut

Erling (80) begynner etter hvert å lure på om 63-åringen han snakker med, er ekte. Han spør henne rett ut: «Er dette ki eller er du ekte?» Hun svarer: «Selvfølgelig jeg ekte. Er du ikke ekte du?»

Det hadde gått litt fort i svingene da han registrerte seg på Mysfin. Han håpet å treffe noen kjapt. Derfor hadde han bare huket av for at han aksepterer at profilene er fiktive, «som ikke kan møtes i virkeligheten». Etter hvert innser han at han burde ha tatt seg tid til å lese nettstedets vilkår.

Nå har Erling lest dette. Og slettet profilen sin. Men på to hektiske sommeruker rakk 80-åringen å bruke drøyt 22.000 kroner.

– 1000 kroner forsvinner på et blunk, altså. Det er fort gjort å bli oppslukt av dette, det var som om jeg forsvant i en annen verden.

– Hva føler du nå?

– Lettelse. Nå har jeg kommet meg ut av dette her.

Han humrer, kan ikke annet.

Alt Aftenposten har sett på nettstedet, tyder på at alle profilene som tar kontakt er såkalte chatboterchatboterChatboter, forkortet boter: Dataprogrammer som er laget for å simulere en samtale med et menneske.. Nettstedet ser ut til å bruke KI for å la dem føre samtaler med brukere.

«Erling» føler seg delvis lurt, men er lettet over at han har fått slettet profilen sin på nettstedet. Foto: Charlotte Førde Skomsøy

Stjålne profilbilder

Aftenpostens undersøkelser viser at profilbildene på Mysfin ikke ser ut til å være laget med KI-verktøy. Men de er trolig stjålet fra ekte personers kontoer på sosiale medier.

Vi sjekker profilbildene til 30 profiler med verktøyet PimeyesPimeyesPimeyes er et verktøy som gjenkjenner ansikter på bilder. Det bruker KI-teknologi for å finne andre bilder av samme person på nettet.. Vi bruker også omvendt bildesøkomvendt bildesøkOmvendt bildesøk er å bruke ulike verktøy - bl.a. Googles bildesøk - til å søke med et bilde for å finne ut hvor det er publisert på nettet. for å se om vi finner bildene på det åpne nettet.

Slik finner vi den virkelige identiteten til fem profiler. En kvinne som angivelig er en 36-åring fra Gran, er født i Tyrkia og jobber med teater i et sentraleuropeisk land. En 25-åring fra Trysil er en amerikansk kvinne med en aktiv Onlyfans-profilOnlyfans-profilOnlyfans er en abonnementsbasert netttjeneste. Tjenesten er hovedsakelig brukt av sexarbeidere som produserer pornografisk innhold. (Kilde: Wikipedia). Hun som presenteres som en 37-årig hijabkledd kvinne fra Kongsvinger er en amerikansk moteskaper.

Hvem eier og driver Mysfin?

Et selskap i Bulgaria, Logic Marketing SLTD, står oppført som eier. Det eier også mange lignende nettsteder i Skandinavia. Flere av dem har navn som lyder merkelig på norsk: Fintid, Kostid, Eksmys, Vakkervenn og Kukost.

Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med selskapet. Det oppgitte telefonnummeret er ikke i bruk. E-postadressen ga en feilmelding. Vi har også kontaktet en israelsk mann som står oppført som eier av selskapet, uten å få svar.

Føler Erling seg lurt?

– Ja, delvis. Men jeg har jo gått med på dette selv. Men jeg har da lært noe, at det kan være en del svindel på disse nettstedene.

Marita Skjuve

Forsker ved Sintef

Marita Skjuve ved Sintef forsker på relasjonene mellom menneske og maskin. Hun sier til Aftenposten at boter boterEn chatbot er et dataprogram som er laget for å simulere en samtale med et menneske. Kilde: Store norske leksikon har eksistert på datingplattformer i mange år. Men med dagens lett tilgjengelige teknologi kan KI-baserte boter ta svindel på datingplattformer til et nytt nivå.

– Om man ikke vet at det er en mulighet for at det kan være KI-er som roter rundt inne på en side, vil jeg si at det er veldig vanskelig for et utrent øye å oppdage det, understreker Skjuve.

Forbrukerrådet: Ulovlig markedsføring

Forbrukerrådet har ikke registrert henvendelser om Mysfin, men er godt kjent med at svindlere bruker nettdating for å lure folk.

Det er lov å tilby og å ta betalt for dating og flørting med virtuelle profiler. Men villedende markedsføring er forbudt. Aftenposten har vist Forbrukerrådet eksempler på hvordan Mysfin markedsfører seg på Facebook.

– Markedsføringen kan enkelt sagt ikke inneholde uriktige opplysninger, eller utelate viktige opplysninger som forbrukerne trenger for å ta informerte valg, skriver juridisk seniorrådgiver Nora Wennberg Gløersen til oss.

Villedende markedsføring kan klages inn til Forbrukertilsynet som kan gi selskapet en bot.

Gløersen mener brukere bør merke seg at selskapet i Bulgaria forbeholder seg retten til å bruke alle personlige data du deler på datingsiden «til kommersielle formål, publisering på partnernettsteder og til andre formål». Dette kan bli misbrukt.

– Formålet med dette kjærlighetsskuespillet er å få tak i to ting fra deg: penger og personopplysninger.

De gir seg ikke

Etter at «Arild» sluttet å skrive til profilene på Mysfin, kom det stadig nye meldinger. De som først hadde vært veldig avvisende til å møtes, sendte nå ting som dette:

«Har alltid fantasert om å bli bundet og pisket, (ikke så blodet renner..) Men litt hardt hvis du forstår meg rett? Det er kjempespennede, lurer nå på om du vil hjelpe meg?»

«Var det du som ville kose deg med meg snart eller? Ta kontakt!

[To dager senere]

Det ser ut som om du har blitt litt opptatt? eller sitter du med kuken i hånden?»

Read Entire Article