– Trusselen fra organisert kriminalitet i Norge har aldri vært høyere, og den er økende. Vi ser også at de kriminelle nettverkene i økende grad samarbeider med hverandre.
Det var beskjeden fra Ole Jørgen Arvesen, leder for etterforskningsavdelingen på KriposKripos tirsdag denne uken.
, til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) da de besøkteGrunnen til at Støre prioriterte kaffe på Kripos fremfor klimaforhandlingene i Baku denne dagen, var at regjeringen har økt politiets budsjetter med ti prosent til neste år. 2,4 milliarder skal gå spesifikt til å bekjempe kriminelle nettverk, som i økende grad blir transnasjonale , ifølge politiet. Pengene brukes blant annet til å opprette 53 nye stillinger hos Kripos.
– Det er ikke Tveita-gjengen lenger, hvor de var en kompisgjeng som kjente hverandre. I dag ser vi at trusselen mot samfunnsstrukturer er større. Kriminaliteten griper dypere inn i dag enn hva den gjorde tidligere, sier Kripos-sjef Kristin Kvigne til Støre og Mehl.
Les også: Dette er de svenske gjengene som inntar Norge
– Fram til nylig har man alltid tenkt at terror er en større trussel enn organisert kriminalitet. Men for et par år siden har Europol
i sine vurderinger satt organisert kriminalitet som den høyeste trusselen mot samfunnsstrukturene, bryter Ketil Haukaas inn, assisterende sjef ved Kripos.I sin siste rapport om kriminelle nettverk har Kripos for første gang gradert to slike nettverk som en «meget høy» trussel mot Norge.
Mer konkret vil ikke Kripos være om hvem disse to gruppene er.
– Jeg kan naturlig nok ikke si hvilke nettverk dette er, fordi da vil vi jo si hvem vi går etter. Det vil vi ikke at de skal vite, sier Arvesen.
Rapporten lister opp de kriminelle nettverkene som utgjør størst trussel mot Norge:
- Profesjonelle narkotikanettverk
- Bedragerimiljøer som utnytter smutthull i velferds-, skatt- og lånesystem
- Aktører i fiskerinæringen
- Menneskesmuglere som misbruker asylsystemet
Kripos har tatt inn 75 kriminelle nettverk i årets trusselvurdering. Det finnes flere enn det, men nettverkene er valgt ut fordi politiet har nok informasjon om dem til å gjøre en grundig vurdering.
Det er primært snakk norske aktører med internasjonale tilknytninger, men også enkelte som opererer fra utlandet med Norge som nedslagsfelt.
– Mange av disse nettverkene er godt etablerte og har vært aktive over flere år, men det observeres også nye nettverk, sier Ole Jørgen Arvesen.
– Et ytterligere problem er at statlige aktører bruker kriminelle som stedfortredere til å gjøre anslag. Det har vi sett både i Danmark og Sverige. Det gjør at vi må øke vårt samarbeid med etterretning og sikkerhetstjenester, sier Arvesen.
Han mener regjeringens satsing mot organisert kriminalitet er viktig.
– Svenske kolleger forteller meg at politiet hos dem er kommet i hendelsesmodus. De løper stort sett etter kriminalitet som allerede er skjedd. Her i Norge har vi ennå en mulighet til å ha en annen inngang på dette. Havner vi i hendelsesmodus, da ...
– Da ligger vi bakpå, fullfører Støre, og fortsetter:
– Ulf Kristersson
sier til meg at dette er den svenske sporten de er minst stolte av. Dette er en enormt prestisjenederlag for en velferdsstat som Sverige. Derfor er det meget viktig at norsk politi beholder det lille forspranget dere har overfor de kriminelle, sier han.– At to kriminelle nettverk for første gang blir gradert som meget høy trussel, er det et signal om at myndighetene har vært bakpå kriminalitetsutviklingen?
– Ikke nødvendigvis, mener statsministeren:
– Det at politiet har klassifisert dem slik, er et tegn på at de vet hva som foregår, og at etterforskningen fører fram. Når vi sier at kriminaliteten er grenseoverskridende, er det naturlig at den defineres som en høy trussel.
LES OGSÅ: – Hver dag jekker vi ungdom ut av krim
– Det har vært mye fokus fra regjeringen på økt satsing mot ungdomskriminalitet og organisert kriminalitet. Er det en reaksjon på det at Frp, som er Norges største parti, lykkes godt med sin retorikk?
– Én ting er å lese meningsmålinger, en annen ting er å forstå samfunnet vi lever i. Kriminelle nettverk er en samfunnstrussel. Regjeringen er opptatt av å sette inn riktige tiltak mot den trusselen. Hva andre partier går opp og ned på, får være en helt annen diskusjon, sier Støre.
Dette er ikke ny politikk fra regjeringen, mener Mehl.
– De to siste årene har vi hatt en økende trussel fra organisert kriminalitet. Dette har ligget i våre prioriteringer hele veien. Nå har vi skjerpet regelverket for ungdomsstraff, og lagt fram en stortingsmelding om økonomisk kriminalitet som ble vedtatt før sommeren. Og vi ønsker å senke terskelen for å inndra midler fra kriminelle, sier hun.