Trumps hjelpeløse hjelpere

1 month ago 17



Donald Trumps senatskandidater sliter tungt i vippestatene. – Kan trekke Trump med seg i fallet.

 Andy Barron
«BURNING MAN». Sam Brown (R) overlevde en eksplosjon i Afghanistan. Nå møter han tøff motstand som senatskandidat i Nevada. Foto: Andy Barron

Publisert 12.09.2024 11:42

I den ene vippestaten etter den andre kjemper republikanske kandidater for en plass i senatet.

Samtlige gjør det dårlig. Dårligere enn demokratene og dårligere enn Donald Trump.

Det kan vise seg å bli et kjempeproblem for republikanerne. De upopulære senatskandidatene kan komme til å trekke med seg Trump i fallet.

Mer om det litt lenger nede.

Nevada

 Maya Alleruzzo / AP
I TJENESTE. Sam Brown hilser på spesialsoldater i 2010, to år etter angrepet som nesten kostet ham livet. Foto: Maya Alleruzzo / AP

Aller verst står det til i Nevada. Der sliter Trump-favoritten Sam Brown tungt på målingene. 

Den tidligere offiseren ble rammet av en veibombe i Afghanistan og har fått mye respekt for hvordan han lever med alvorlige brannskader. 

Men Brown har ikke klart å utnytte sin dramatiske historie politisk. Bare 40 prosent av velgerne i Nevada sier at de vil stemme på Brown.

Det er 10 prosentpoeng mindre enn den demokratiske rivalen Jacky Rosen. Og det er 7 prosent dårligere enn Donald Trumps oppslutning i Nevada.

Og det siste er et betydelig problem for Trump, som rett og slett risikerer å bli «smittet» av Brown.

– Når Brown ligger så langt bak forsvinner mye av engasjementet på republikansk side. Noe som igjen kan ramme Trump, sier TV 2s valganalytiker Terje Sørensen.

– Han kan trekke med seg Trump i fallet, så å si?

– Ja. Husk at amerikanerne stemmer i mange valg samtidig. Så hvis du mister troen på senatskandidaten din kan det fort ende med at du ikke går og stemmer. Noe som går ut over de andre kandidatene, sier Sørensen. 

Som tabellen over viser, en lang rekke av Trumps senatskandidater ligger lang bak på målingene. Langt bak sine demokratiske rivaler og langt bak Trump, målt i oppslutning. 

Selv i relativt sikre stater som Ohio og Montana gjør de røde vennene til Donald Trump det ekstra dårlig.

Faren er at den lave oppslutningen fører til redusert engasjement og svakere oppslutning i de andre valgene. Dette kalles «down ballot-effekten».

Trumps støtte virker ikke lenger

 Evan Vucci
TRUMPS MANN I MICHIGAN. Republikanernes senatskandidat Mike Rogers hilser på Donald Trump. Foto: Evan Vucci

I Michigan sliter den tidligere Trump-kritikeren Mike Rogers med mye svakere oppslutning enn Donald Trump. 

Trump har stilt seg bak den nyfrelste Trump-supporteren, uten at det ser ut til å hjelpe Rogers, som akkurat nå kan se langt etter et sete i senatet i Washington D. C. 

 Rebecca Droke / AP
TRUMPS MANN I PENNSYLVANIA. Senatskandidat Dave McCormick på scenen sammen med Donald Trump i Johnstown, Pennsylvania i august. Foto: Rebecca Droke / AP

I Pennsylvania ligner situasjonen veldig på den i Michigan. Dave McCormick har tatt imot Trumps støtte og har stått på scenen sammen med ham – men ligger langt bak på målingene. 

Mens Trump fortsatt kjemper om å vinne Pennsylvania ligger McCormick langt bak. Han er altså ikke i posisjon til å hjelpe Trump over kanten.

– Her må Trump trekke lasset helt alene, sier Terje Sørensen.

 Ross D. Franklin
TRUMPS KVINNE I ARIZONA. Donald Trump introduserte Kari Lake på scenen, da hun forsøkte å bli valgt til guvernør i Arizona i 2022. Foto: Ross D. Franklin

I Arizona gjør det tidligere nyhetsankeret Kari Lake nok et forsøk på å vinne et valg. Sist tapte hun kampen om å bli guvernør. Nå prøver hun å bli senator.

Men den 54 år gamle kvinnen, som i stor grad har brukt Trump som en modell for sitt politiske image, ligger an til å tape for sin demokratiske rival.

Hun ligger langt bak Trump.

Og hun er i ferd med å gå tom for penger.

I en jevn valgkamp kunne Trump hatt bruk for lokale kandidater som kunne hjelpe ham med de siste små prosentpoengene. Den støtten ser han ut til å mangle nå.

– Kan dette føre til at Trump taper hele valget?

– Ja, dette kan bli en avgjørende faktor, sier Terje Sørensen.

Read Entire Article