Trump-tilhengeren Elon Musk deler ut millioner for å få amerikanere til å stemme. Er det lovlig?

14 hours ago 4



Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB

Er du registrert til å stemme i en av de amerikanske vippestatene? Da kan du være med i trekningen av én million dollar – hver dag frem mot valget.

Publisert: 21.10.2024 19:22

Kortversjonen

Det var oktober 2015, og Elon Musk hadde på seg en grå dressjakke som nesten gikk i ett med stolen.

– Jeg blander meg minst mulig inn i politikk, sa han i en paneldiskusjon om teknologi i regi av magasinet Vanity Fair.

Noen minutter tidligere hadde han sagt at han heller ikke hadde så sterke meninger om amerikanske politikere – med ett unntak.

– Jeg håper at Donald Trump ikke blir republikanernes presidentkandidat. Det hadde ikke vært bra. Det hadde vært flaut.

Ni år er gått, og både Elon Musk og USA har gjennomgått mye på den tiden. Verdens rikeste mann har nå kastet seg inn i Trumps valgkamp med enorm iver og enda større pengegaver.

Forvandlingen var total da Musk stilte opp på scenen sammen med Trump i Butler, Pennsylvania 5. oktober i år – nøyaktig én måned før presidentvalget. Iført en svart Trump-cap oppfordret Musk alle til å stemme på den republikanske kandidaten. Han tegnet også et skremmebilde av demokratene.

– De vil ta fra deg ytringsfriheten. De vil ta fra deg retten til å bære våpen. De vil ta fra deg stemmeretten, sa han til havet av Trump-tilhengere.

Donerte 800 millioner kroner

Elon Musk er i dag en av Donald Trumps største donorer. Hvorfor? Utad sier han at han frykter for landets fremtid og at den ulovlige innvandringen til USA ødelegger landet. Andre årsaker kan være at han tror at selskapene hans vil være bedre tjent med Trump som president fordi han kan få lavere skatt og flere kontrakter med det amerikanske forsvarsdepartementet og selskaper som Boeing, mener eksperter.

I tremånedersperioden mellom juni og september donerte Musk rundt 800 millioner kroner til America PAC, organisasjonen han stiftet i mai for å drive valgkamp for Trump.

Elon Musk stilte opp på et valgmøte i Folsom, Pennsylvania, i helgen, iført en gullfarget «Make America Great Again»-caps. Foto: Rachel Wisniewski, Reuters / NTB

Musk legger også ut en jevn strøm av Trump-vennlig feilinformasjon og sterke påstander hver eneste dag til sine 201 millioner følgere på nettstedet X, tidligere kjent som Twitter. Selskapet fikk nytt navn etter at Musk kjøpte det for rundt 480 milliarder kroner i 2022.

De siste ukene har Elon Musk funnet en annen måte å hjelpe Trump på: Ved å dele ut penger direkte til velgerne.

Deler ut én million daglig i loddtrekning

Først kunngjorde han at han vil gi 47 dollar (rundt 500 kroner) i en slags vervepremie. For hver registrerte velger i en av vippestatenevippestateneEn stat i USA hvor det er usikkert hvilken kandidat som vil vinne valget, fordi støtten til de to største partiene er omtrent lik. man får til å signere et opprop fra America PAC, får man denne pengesummen, kunngjorde Musk 7. oktober.

Oppropet går ut på å bevare retten til å ytre seg og til å bære våpen.

Nylig ble summen hevet til 100 dollar (1100 kroner) for hver velger i den viktige vippestaten Pennsylvania man klarer å overtale til å signere dette oppropet.

Og nå i helgen gikk milliardæren ytterligere et skritt lenger i å lokke til seg Trump-velgere:

Lørdag kunngjorde han at han gir én million dollar (11 millioner kroner) hver dag frem mot valgdagen 5. november til en av de registrerte velgerne som har signert oppropet.

Loddtrekningen har skapt mye oppstyr. Mange lurer også på om det er lovlig.

En av dem som lurer, er Pennsylvanias guvernør. Demokraten Josh Shapiro sa på TV-programmet Meet The Press søndag at han var «dypt bekymret» over måten Musk lokker velgerne med penger på. Han la til at dette trolig var noe som måtte etterforskes.

Pennsylvania-guvernør Josh Shapiro reagerer kraftig på at Elon Musk vil dele ut en million dollar daglig til velgere som signerer et Trump-vennlig opprop. Foto: Quinn Glabicki, Reuters / NTB

– Helt klart ulovlig

Andre er enda tydeligere.

– Dette er helt klart ulovlig, skriver juristen og valgrettseksperten Rick Hasen på nettsiden Election Law Blog.

Hasen viser til flere brudd på den amerikanske straffeloven som er ment å forhindre korrupsjon i det amerikanske valgsystemet. Selv om Musk ikke ber om noe annet enn at registrerte velgere skal signere et opprop, mener juristen at det i virkeligheten er en måte å kjøpe stemmer på.

– Hvem kan skrive under på oppropene? Bare registrerte velgere i vippestater, og det er det som gjør det ulovlig, skriver Hasen, som er professor ved UCLAs juridiske fakultet.

Også juristen og forfatteren Seth Abramson er sikker på at Musk bryter loven. Han mener at milliardæren skaper en «nasjonal krise».

– Hvis Pennsylvania er den avgjørende delstaten i november, og Trump vinner den med liten margin, vil Musk bokstavelig talt ha etterlatt fysiske bevis for forbrytelsen han begikk for å stjele valget, skriver han på X.

Musk selv gir uttrykk for å ta anklagene med stor ro.

I en melding på X kommenterte han guvernør Shapiros uttalelser søndag med et smilefjes med hevet øyenbryn.


Har du spørsmål om valgkampen? Her kan du få siste nytt fra presidentvalget 2024 og stille våre reportere spørsmål om det du måtte lure på.

Lurer du på hvem som leder racet mot Det hvite hus? Her får du oppdatert status fra meningsmålingene i USA.

Read Entire Article