Trump inntok New York: Samlet sitt «super-team»

2 hours ago 4



Hun har glimret med sitt fravær i så godt som hele valgkampen, men natt til mandag kom tidligere førstedame Melania Trump (54) på valgmøte for ektemannen, i ikoniske Madison Square Garden i New York.

– Hallo New York. Det er herlig å være tilbake i vår hjemby. Verdens vakreste og mest fantastiske Metropolis, sa Melania Trump, og fikk jubel tilbake:

«We love you», skrek publikum, og fru Trump fortsatte:

– Forretninger i hele New York sliter med økende priser, økende utgifter og forverret sikkerhet. Men denne byen har skapt de mest fryktløse ledere som vil forandre verden. New York trenger sin magi tilbake.

 Thomas Nilsson / VGSAMMEN PÅ SCENEN: Melania Trump, og hennes ektemann. Foto: Thomas Nilsson / VG

Rett etterpå kom Donald Trump på scenen, ga sin kone et kyss på begge kinn, hvisket henne noe i øret og strøk henne på rumpa.

– Jeg er så glad for å være tilbake her i byen jeg elsker, og å se alle dere her, det er fantastisk, sa Trump.

– Jeg er så glad for at vi hadde min vakre kone her. Jeg er så stolt av henne. Tenk at hun har en bok som topper bestselgerlister. Selv om jeg var nervøs da den kom ut, i tilfelle det stod noe stygt om meg.

Så holdt han en to timer lang tale med mange velkjente elementer.

Mer om talen lenger ned i saken, men først:

Hvorfor i alle dager holder Trump valgmøte i New York? Her har ingen republikaner vunnet siden Ronald Reagan i 1984.

Sier han kan snu det

Gang på gang i denne valgkampen har Trump hevdet at han vil gjøre det samme som Reagan, men en sammenstilling av ulike målinger viser at Kamala Harris leder i New York delstat med 54 mot 39 prosent.

Likevel har Trump både holdt et overraskende valgmøte i Bronx, og samlet nylig sine tilhengere på Long Island.

I Madison Square Garden på Manhattan, der New York Knicks spiller basketball og vår egen Mats Zuccarello i mange år spilte ishockey for New York Rangers, var det stappfullt.

 Thomas Nilsson / VGIKONISK ARENA: Madison Square Garden. Foto: Thomas Nilsson / VG

19.500 hadde fått plass inne, og ifølge arrangøren var det minst like mange som ble stående igjen utenfor.

VG dro inn som publikum, og ventet i over fire timer for å få plass.

Katie Cericola (30) hadde dratt fra New Jersey, og ofret hele dagen og hele kvelden for å få sett Trump.

– Både i New Jersey og her i New York kjenner jeg mange som skal stemme Trump denne gangen, og jeg ser mange flere Trump-flagg i hagene til folk enn i det forrige valget. Jeg tror Trump kan klare å «flippe» det og vinne her, sier hun.

 Thomas Nilsson / VGTRUMP-FAN: Katie Cericola. Foto: Thomas Nilsson / VG

Angie fra øvre Manhattan har med seg både et israelsk og et amerikansk flagg, og er sikker på at Trump vinner.

– Ulovlige migranter tar alle jobbene, og matvarene er så dyre i butikken at folk ikke har råd til å dra og handle. Så klart folk i New York også er forbannet, sier hun.

 Thomas Nilsson / VGELSKER TRUMP: Angie fra Manhattan. Foto: Thomas Nilsson / VG

William Connor (56) er en såkalt «Super-Trumper» som jevnlig drar på valgmøter, og de tolv timene var ingenting mot et rally som hadde tatt ham et døgn i strekk, forteller han.

– Det er verdt det litt ekstra i dag, for nå fikk vi se hele familien. For en fantastisk gjeng, skulle ønske de kunne adoptere meg. Jeg har alltid beundret Trump, sa han.

 Thomas Nilsson / VGSUPER-TRUMPER: William Connor. Foto: Thomas Nilsson / VG

Banket løs på Harris

Ekspresidenten brukte som vanlig knallhard skyts mot Kamala Harris, som han beskrev som «en person med svært lav intelligens».

Han hevdet at Harris, og president Joe Biden, egentlig bare er nikkedukker, som styres av en ondsinnet, indre sirkel i Det demokratiske partiet, som han omtalte som Amerikas «interne fiende».

Ellers lovet Trump å vinne valget med klar margin, skape en «ny gullalder for Amerika», og hevder at han skal deportere alle ulovlige migranter.

Utviste migranter som krysser grensen på nytt skal fengsles i ti år, dersom Trump får makten.

– Og jeg vil innføre dødsstraff til alle migranter som dreper en amerikansk statsborger, sier Trump, til øredøvende jubel fra sine egne.

 Thomas Nilsson / VGNEVEN I VÆRET: Trumps signatur-trekk. Foto: Thomas Nilsson / VG

Trump hadde med seg sønnene Eric og Donald Jr., og som sin far har de en hang til å ta i litt:

– Kongen av New York skal ta tilbake byen han har skapt. Jeg har kjørt hit fra Trump Tower og sett gatene i New York flomme over av røde MAGA-caps, sier Donald Jr.

– Nesten 200.000 forsøkte å komme seg inn i denne arenaen i dag. Gatene er stappfulle i alle retninger. Så stor er kjærligheten for Donald Trump i verdens beste by, sier Eric.

Hans kone Lara Trump er en av lederne i Det republikanske partiet.

– Husker dere da Trump dukket opp i The Bronx? Vet dere hvilken republikaner som sist holdt valgmøte der? Ronald Reagan het han, og han snudde New York til rødt, sier hun.

 Thomas Nilsson / VGI TYKT OG TYNT: Eric og Lara Trump. Foto: Thomas Nilsson / VG

Trump sa på scenen at nattens arrangement var det største noensinne i MAGA-bevegelsens historie.

Men i i juni hevdet Trump riktignok at over 100.000 fulgte hans «Mega-MAGA-rally» på en strand i New Jersey, der VG også var til stede blant publikum.

VG hadde fotograf også utenfor Madison Square Garden, der de som ikke fikk plass inne, kunne følge arrangementet på storskjerm.

Der var det kaotisk og livlig, men umulig å anslå nøyaktig hvor mange som deltok.

Både tilhengere og motstandere av Trump hadde møtte opp:

Samlet MAGA-toppene

Uansett hvor mange som var til stede i New York, eller om valgmøtet vil påvirke utfallet av valget i delstaten, så var det en maktdemonstrasjon fra Trumps team.

Over 20 talere holdt innlegg før ekspresidenten, blant dem kjendiser som TV-psykologen Dr. Phil, den tidligere fribryteren Hulk Hogan og ikke minst «verdens mest vellykkede kapitalist», som Elon Musk ble introdusert som.

– Amerikas fremtid blir fantastisk. Vi skal nå utrolig høyder. Men det blir en hard kamp, så dere må få venner og familie til å dra ut og stemme. Stem tidlig! Dere må ut og stemme, sa Musk, som er blitt en fullblods Trump-aktivist.

 Thomas Nilsson / VGSTOR STJERNE: Tesla-gründer Elon Musk. Foto: Thomas Nilsson / VG

De politiske toppene i Det republikanske partiet fikk også slippe til.

Trumps kandidat til å bli visepresident, JD Vance, sa han «har verdens enkleste jobb», for alt han må gjøre er å minne folk på hvordan det var sist Trump var president.

Som sjefen, omtalte han motstander Harris i svært nedsettende ordelag:

– Kamala Harris ble spurt om hun ville gjort noe annerledes enn Biden, og svarte: «Jeg kommer ikke på noe». Det burde vært hennes slagord, for det er ingen som vet hva hun står for, mener Vance.

 Thomas Nilsson / VGGJORDE NARR AV HARRIS: JD Vance Foto: Thomas Nilsson / VG

MAGA-stjerner som kongressmedlemmet Elise Stefanik og tidligere presidentkandidat Vivek Ramaswamy, holdt taler der de gikk til harde angrep på migranter, og mente at Trump kan vinne New York, grunnet sinne mot migrant-bølgen som har splittet byen.

– Jeg sier det til Main Stream Media: New York er Trump-country. Bare se på galskapen som Harris og Biden har brakt til USA og til gatene her i New York: En sverm ulovlige, kriminelle migrante, sier Stefanik.

– Jeg er sønn av lovlige migranter til USA, og kan si at man ikke kan bryte loven på vei inn. Så når vi vinner skal vi har tidenes største massedeportasjon, sier Ramaswamy.

 Gisle Oddstad / VGPÅ VEI HJEM: Vivek Ramaswamy. Foto: Gisle Oddstad / VG
Read Entire Article