Trump fortalte om dramatisk helikoptertur. De som var med, sier det er løgn.

1 month ago 38



Donald Trump hevder at han var i en helikopterulykke med Kamala Harris’ gamle kjæreste. Men de to har aldri fløyet sammen.

Donald Trump truer med å saksøke The New York Times, etter avisens artikler om at han fortalte usannheter om et helikopterhavari. Foto: Alex Brandon, AP/NTB
  • Gunnar Kagge

Publisert: 11.08.2024 15:30

Kortversjonen

– Jeg kjenner Willie Brown godt. Vi var faktisk sammen i en nødlanding med helikopter. Vi trodde det kunne være slutten, sa Donald Trump.

Han holdt en pressekonferanse torsdag i et forsøk på å komme på offensiven i valgkampen.

Historien hørtes dramatisk ut. Trump fortsatte å med fortelle at Brown «sa forferdelige om Kamala Harris».

Brown (90) er tidligere ordfører i San Francisco og var kjæreste med presidentkandidat Kamala Harris midt på 1990-tallet.

Historien om helikopteret kom da Trump ble spurt om hvorvidt Harris fikk hjelp av den tidligere kjæresten. Da Brown var ordfører og Harris en ung aktor med politiske ambisjoner, ga han henne prestisjefylte tillitsverv.

Denne historien har dukket opp hver gang Harris stiller til valg, som et eksempel på hvordan hun kom seg oppover i politikken.

Willie Brown var en viktig politiker i California på 1990-tallet, han var kjæreste med Kamala Harris og anklages for å ha hjulpet henne med å klatre i politikken. Bildet er fra en begravelse i mai i år. Foto: Carlos Avila Gonzalez, AP/NTB

Snakket han om gal Brown, eller en annen svart politiker?

Willie Brown er blitt 90 år gammel. I en samtale med The San Francisco Chronicle avviser Brown blankt at han noen gang har fløyet helikopter med Donald Trump. Like klar er han, når han benekter at han har baktalt den tidligere kjæresten.

Brown sier at han møtte Trump noen ganger. Men han har aldri fløyet helikopter med ham.

Én mulighet er at Trump blander menn med samme etternavn.

Han var nemlig på helikoptertur med Californias tidligere guvernør Jerry Brown i 2018. Dette var mens Trump var president, og helikopteret nødlandet ikke.

Mens Willie Brown er afroamerikansk, er Jerry Brown hvit.

I 2018 inspiserte Donald Trump skadene etter skogbranner i California. Da fløy han og guvernør Jerry Brown (til høyre) i helikopter, med Browns arvtager Gavin Newsom (til venstre). Foto: Evan Vucci, AP/NTB

The New York Times skriver at Trump en gang fløy helikopter med en svart politiker fra California, og det helikopteret måtte nødlande. Nå 95 år gamle Nate Holden forteller til avisen at han var med Trump i et helikopter tidlig på 1990-tallet.

Holden satt i bystyret i Los Angeles, da Trump var interessert i noen prosjekter i byen. Litt ut i flyturen skrek piloten «Hold kjeft! Hold kjeft!»

Hydraulikken hadde sviktet.

– Donald ble hvit som snø, han skalv, husker Holden.

Etter Trumps pressekonferanse ringte Holden til Willie Brown, og lurte på hva i all verden den tidligere presidenten snakket om.

De to spøkte med at Trump ikke ser forskjell på afroamerikanere, selv om Brown er 1,70 meter høy og skallet, mens Holden er 15 centimeter høyere og har hår.

Brown selv spøker til The New York Times:
– Jeg vil ikke konkludere med at han ikke ser forskjell på svarte, for jeg ville ikke likt det om han tror at jeg er Beyoncé.

På sitt sosiale nettverk insisterer Trump på at historien er sann. Han hevder det finnes dokumentasjon, men har ikke gitt den videre. Foto: Donald Trumps post på «Truth Social»

Truer med å saksøke

Da The New York Times publiserte intervjuet med Willie Brown, ringte Trump til redaksjonen.

Den tidligere presidenten insisterte på at historien er sann. Og han truet med å saksøke avisen.

Trump hevder at det finnes dokumentasjon på historien, men har ikke gitt den til avisen. På det sosiale nettverket sitt, skriver han:

«Hvorfor kan ikke den radikalt venstrevridde New York Times skrive riktig og rettferdig om meg.»

I fjor ga Trump ut en bok med brev han har fått gjennom årene. En av bidragsyterne er Willie Brown. Da skrev Trump: «Vi var faktisk gjennom en nødlanding med helikopter sammen. Det var litt skremmende for oss, men takk og lov gikk det bra».

Read Entire Article