Tror journalister kommer til Geiranger på grunn av bråket rundt Marius Borg Høiby

1 month ago 19



GEIRANGER (Aftenposten): Skandalen med kronprinsessens sønn kan ha fått flere medier til å dra til prinsessebryllupet i Geiranger. Samtidig står dekningen av bryllupet i sterk kontrast til forrige gang prinsessen giftet seg.

Både nasjonal og internasjonal presse har samlet seg i Geiranger for å få med seg hver minste detalj om brudeparet. Foto: Siri Øverland Eriksen

Publisert: 31.08.2024 07:00

Kortversjonen

Bak sperringene på brygga i Geiranger står en salig blanding av lokalbefolkning, cruiseturister og pressefolk fra Norge og Europa.

– Was soll ich machen!? (hva skal jeg gjøre!?) roper en tysk TV-journalist som har kommet vekk fra fotografen sin i kaoset.

Alle venter på brudeparet Märtha Louise og Durek Verrett som har tatt båt fra Ålesund og skal hilse på folket.

– Vi bryr oss ikke så mye om kjendisene. Det er de kongelige vi er interessert i, sier fotograf Aasta Nunn.

Hun og mannen driver et bildebyrå i London og fotograferer kongelige over hele verden. Bildene selger hun til ukeblader i Tyskland, USA, Spania og Frankrike. Hun fotograferte i det forrige bryllupet til prinsessen i 2002 og lurte lenge på om det var verdt å ta turen til Geiranger etter at bilderettighetene ble solgt.

– Jeg har vært veldig spent på hva vi ville få, for jeg har sittet litt på gjerdet for å se det an. Og torsdag kveld var det jo litt trasig når de ikke kom ut for å hilse på oss, men jeg håper det blir bedre og bedre, sier Nunn.

1 av 3Foto: Siri Øverland Eriksen / Aftenposten

– Elsk/hat-forhold

Mange pressefolk har kommet til Geiranger for å dekke bryllupet. Bryllupets PR-general Simon Valvik bekrefter at det er 146 akkrediterte journalister.

– Listen har skutt fart, det er enda flere som kommer til å delta lørdag. Det er svenske og norske medier, studentaviser og noen redaksjoner som har oppjustert antallet.

Valvik forteller at det var enkelte medier i utlandet som ikke kommer til Geiranger likevel.

– De ønsket å benytte seg av eksterne bilde og videobyrå for å dekke deres behov når det gjelder bryllupet. Det er nok en kombinasjon av at informasjon kom sent og fordi det var blitt inngått en eksklusiv avtale med Hello, sier han.

Det tyske ukebladet Bunte, som både har nettavis og ukentlig magasin, har sendt fire medarbeidere til Geiranger. De var ikke i tvil om at de skulle dra for å dekke bryllupet.

– Vi bestemte oss for at vi skulle dra hit allerede i mai og vi har ikke angret. Vi kommer jo ikke til å få se så mye som Hello og Netflix, men så lenge brudeparet dukker opp i ny og ne, er vi fornøyd, sier journalist og kongehusekspert Larissa Jerger i Bunte.de.

Hun forteller at lesertallene deres tyder på stor interesse for bryllupet.

– Jeg tror det er litt elsk/hat-forhold til brudeparet blant leserne. De opplever dem som interessante og underholdende, samtidig som de kan være polariserende, sier hun til Aftenposten.

Larissa Jerger i Bunte.de forteller at de tyske leserne elsker å lese om norske kongelige. Foto: Siri Øverland Eriksen

Tror bråk tiltrekker medier

Jerger tror at flere medier, særlig noen tyske magasiner, er i Geiranger på grunn av den siste tidens bråk rundt kronprinsessens sønn Marius Borg Høiby.

– Min personlige mening er at den saken har endret en del. Den har gitt dette bryllupet et ekstra lag, hvor trist det enn lyder, så har det gjort denne hendelsen mer interessant.

Jerger forteller at tyskerne elsker å lese om kronprinsesse Mette-Marit fordi de ser på henne som en autentisk, vanlig person.

– Vi kan se tårer og glede hos henne, hun var en av oss og nå er hun kronprinsesse. Det viser at alle kan klare det. Det vi merker er at veldig mange har mye sympati for henne nå og hva hun står i.

Kristi Marie Skrede er en av flere NRK-medarbeidere som dekker bryllupet på Sunnmøre. Foto: Siri Øverland Eriksen / Aftenposten

Stor kontrast til 2002

TV 2 har flere titalls medarbeidere på plass og skal sende direkte i ti timer på lørdag. NRK har ti medarbeidere på plass i Geiranger og også mannskaper på desken i Oslo og Ålesund.

– Vi mener at det er en stor nyhetshendelse at den fjerde i arverekken til tronen gifter seg, og det skal vi dekke bredt, sier redaktør for NRK Direkte Katrine Hammerstad.

Men dekningen står i kontrast til prinsesse Märtha Louises bryllup med Ari Behn i 2002. Da fulgte 1,4 millioner seere vielsen direkte på TV. Lørdag sender NRK direkte i to bolker utover ettermiddagen på selve bryllupsdagen.

– Så det er jo en bred og omfattende dekning, men vi kjører ikke en sånn maratonsending på samme måte som vi ville gjort hvis det for eksempel var kronprinsparet, sier Hammerstad.

 I Ålesund ble Märtha Louise og Durek Verrett møtt av lokalbefolkningen og et stort pressekorps. Foto: Marte Gundersen

Bilderettighetene er solgt til Hello Magazine, og Netflix lager dokumentar om brudeparet. NRK-redaktøren sier at de gjerne skulle hatt mer tilgang, men at de ikke har tatt ned dekningen sin på grunn av det.

– Nei, jeg vil ikke si vi har tatt det ned. Dette har vært den linjen vi har vurdert og lagt oss på, siden vi begynte å planlegge dette. Vi mener jo at det gjenspeiler vesentligheten i dette.

– Jeg jobbet ikke i NRK i 2002, da var bakteppet og prinsesse Märtha Louises formelle tilknytning til kongehuset også en helt annen, men folk vil være opptatt av dette i morgen, sier Hammerstad.

NRK forteller at interessen blant lesere og seere har økt opp mot bryllupsdagen.

– Jeg tror det blir stor interesse, det er jo den store dagen.

Read Entire Article