Tror City og Haaland risikerer nedrykk: – En sportslig skandale

2 weeks ago 12



– Noen av anklagene er alvorlige. Man kan bare spekulere, men det er vanskelig å se for seg annet enn at de blir flyttet ned, sier Harry Arne Solberg, som er professor hos NTNU og ekspert på fotballøkonomi.

Den lyseblå delen av Manchester holder pusten fra og med mandag. Da starter høringen på de mye omtalte 115 anklagene som er rettet mot Manchester City, klubben Erling Braut Haaland bøtter inn mål for.

Anklagene dreier seg i stor grad om brudd på de økonomiske reglene i Premier League i perioden 2009 til 2018. De lyseblå har hele veien bedyret sin uskyld.

I den nevnte perioden løftet klubben Premier League-pokalen tre ganger.

– Med så lang liste med anklager skal det godt gjøres å bli frikjent på alle punkter. Det kommer mest an på hvor mye de blir dømt for. Det er nærleggende å tro at de blir flyttet ned en divisjon eller to. Det ligger i kortene, sier Solberg.

Dette beskyldes de for

Blant beskyldningene er at klubben overrapporterte sponsorinntekter og inngikk ulovlige sponsoravtaler.

I tillegg anklages klubben for å ha gitt tidligere manager Roberto Mancini dobbel lønn i det skjulte.

De anklages også for ikke å ha samarbeidet under etterforskningen, men i stedet vært et hinder underveis. Hele 35 av anklagene skal dreie seg om dette.

– Det er ikke noe vi snakker om (i garderoben). Jeg er glad for at det begynner, og det kommer til å bli snakket mye om. Vi får se. Alle er uskyldige inntil det motsatte er bevist, understreket manager Pep Guardiola på en pressekonferanse nylig.

Det er ventet en avgjørelse fra Premier League på nyåret og høringen skal vare i ti uker, ifølge BBC.

 Premier League - West Ham United v Manchester City

FOKUSERT: Pep Guardiola hevder laget kun fokuserer på det sportslige i en ellers turbulent tid for Manchester City.

Foto: Hannah McKay / Reuters

– Det blir kontroversielt uansett

NRKs fotballskribent, Thore Haugstad, tror konsekvensene blir store dersom Manchester City dømmes på flere punkter. Han omtaler også den omfattende saken som unik i Premier Leagues historie.

– Hvor stor risikoen er for nedrykk, bot eller poengtrekk, er spekulasjoner. Det er verdt å merke seg at høringen kommer til å være lukket, så vi får ikke innsikt i saken med mindre ting lekkes, sier Haugstad.

Thore Haugstad, NRKs fotballskribent.

STORE KONSEKVENSER: Fotballskribent Thore Haugstad er en av flere som mener Manchester City kan vente seg knallhard straff om de blir funnet skyldig.

Han mener uansett hva som skjer i forbindelse med høringen, så vil det oppstå bråk i bakkant.

– Det blir kontroversielt uansett hva dommen blir. Om de frifinnes, kommer det trolig konspirasjonsteorier og folk vil si at de har sluppet unna igjen. Om de blir funnet skyldig, er det en sportslig skandale. Det vil sende en skygge over de årene med suksess og titler. Det står ekstremt mye på spill for Premier League, mener fotballskribenten.

NTNU-professor Harry Arne Solberg påpeker at Rangers ble straffet nådeløst da de ble dømt til å betale en betydelig skattesum de ikke hadde midler til å betale.

Klubben gikk så konkurs og ble flyttet ned fire divisjoner i Skottland.

– Da var det ingen kjære mor. Mange klubber i Skottland tapte millioner på dette, siden Celtic og Rangers var de to store klubbene, forklarer han.

Eksperten mener det kan få en snøballeffekt dersom City skulle frifinnes på alle punkter.

– Man kan bli fristet til å gjøre det samme, og med det fortsetter en allerede aggressiv klubbdrift, sier Solberg.

Premier League - Manchester City v Wolverhampton Wanderers

I TRØBBEL: Manchester Citys klubbledere står overfor en nervepirrende tid. Her representert av styreleder Khaldoon Al Mubarak og administrerende direktør Ferran Soriano.

Foto: Lee Smith / Reuters

Oddsmarkedet med klar beskjed

Det har lenge blitt spekulert i hvordan klubben eventuelt kan straffes dersom de blir funnet skyldig på én eller flere anklager.

– Det er en sak som har pågått i mange år, og jeg mener det er selvsagt at alle spørsmål blir besvart. Det er på tide å få klarhet i saken. Når høringen er gjennomført vil det bli offentliggjort en avgjørelse, og da vil alle spørsmål som dere ønsker at jeg skal svare på bli det, sa Premier League-sjef Richard Masters til BBC nylig.

Det er ingen tvil om at oddsmarkedet følger nøye med på hva som skjer i den lyseblå delen av Manchester. Ifølge Norsk Tippings oversikt, er det «bare» åtte lag som er mer sannsynlig for å havne på sisteplass i serien.

Lag som Bournemouth, Crystal Palace og West Ham gis større muligheter for å holde seg i det gjeve selskap enn Haaland &co.

Premier League - West Ham United v Manchester City

STJERNEGALLERI: Erling Braut Haaland feirer et av sine mange mål med Ruben Dias, Bernardo Silva, Jeremy Doku og Manuel Akanji.

Foto: Hannah McKay / Reuters

Spillerflukt?

Haugstad mener at Premier League kommer til en viss grad tapende ut av høringen, uansett hvordan den ender.

– Bare det at vi som følger fotballen må ha den saken hengende over gjør at det er en spesiell sesong, og det blir en juridisk kontrovers inn mot våren. Mange synes det er urettferdig at Everton fikk straff så tidlig. Hvis Everton får poengstraff, mens City går fri, så vil mange si City har best advokater, mener Haugstad.

– Det er en fæl sak for PL og alle som følger den, fortsetter han.

Han kommer likevel med en påminnelse om at det er langt fra sikkert at City er ferdig som toppklubb dersom de skulle bli flyttet ned til nivå to i England. Han tror ikke at det nødvendigvis blir en spillerflukt.

– Det handler mer om Pep blir eller ikke, da kan du vinne titler igjen innen ett år. Det er viktig å huske uansett straff, så kommer de til å havne på beina igjen veldig kjapt, sier Haugstad.

Publisert 16.09.2024, kl. 05.36

Read Entire Article