Tror barn vil lure seg rundt Instagram-aldersgrense: – Ikke så vanskelig som voksne tror

1 week ago 11



Regjeringen rykket knallhardt ut i oktober: Snart skal det bli 15-års grense for å bruke sosiale medier i Norge.

– Barn skal beskyttes fra skadelig innhold på sosiale medier. Dette er store techgiganter satt opp mot små barnehjerner, sa statsminister Jonas Gahr Støre til VG.

Planen var å først innføre en forsiktig grense, hvor bare folk over 15 kan samtykke til bruk av sine personopplysninger på internett. Men planen er klar også for å endre loven, og få på plass en teknisk aldersverifisering.

Nå rykker Forbrukerrådet ut med en rapport om kommersiell utnytting av barn og unge på nett. Der er konklusjonen den motsatte av regjeringens. Forbrukerrådet advarer kraftig mot en teknisk alderssperre som vil holde barn ute av sosiale medier.

– Det vil stenge veldig mange ute, også voksne, sier sjefen i Forbrukerrådet.

Ville ikke stenge sentrum

– Denne rapporten er en grundig gjennomgang av hva som kan skje hvis man innfører aldersgrenser med såkalt aldersverifisering. Det advarer vi mot, sier Inger Lise Blyverket, som er direktør i Forbrukerrådet.

Hun mener en aldersgrense er vanskelig å gjennomføre teknisk. Men også at mange voksne vil bli ekskludert av en sånn løsning. Og at man også vil nekte barn deltagelse i både sosiale og politiske sammenhenger.

Statsminister Jonas Gahr Støre mener det er på høy tid med strenge regler for barns bruk av sosiale medier.

– Det er lite sannsynlig at vi ville ha sperret av hele Oslo sentrum for barn og unge, fordi det fantes kriminelle elementer der. Da setter man i verk håndheving av det regelverket man har, og man utvikler et regelverk som treffer, sier Blyverket.

Hun mener det er vanskelig å avgrense hva som er sosiale medier, og mener en alderssperre kan gjøre at barn flytter seg til andre og uregulerte konkurrenter.

– Det kan godt hende at barn og unge overføres til andre plattformer som er enda dårligere, moderert og ivaretatt, og hvor det er enda mer destruktivt innhold, sier hun.

– Hvis barn blir kasta ut av Facebook, Instagram og TikTok, så havner de på enda verre sosiale medier?

– Ja, det kan selvfølgelig være en mulig konsekvens.

Vil ha balanse

– Dette må vi utgreie før vi kommer med en løsning, svarer barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) overfor NRK.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).

Kjersti Toppe og regjeringen jobber med å innføre aldersgrenser i sosiale medier. Men i første omgang får vi ikke en teknisk sperre.

Foto: Agnieszka Iwanska / NRK

Toppe ivrer for en alderssperre, men nevner blant annet retten til deltagelse i samfunnet og personvern som viktige områder å utrede først.

Det er en balanse mellom ulike forhold og verdier, sier Toppe.

Det er ikke nytt at en tenker aldersgrense når det er ting og forhold som kan være skadelig for en hel barnegruppe. Det står vi fortsatt på, og vi jobber med hvordan vi kan få det til på den beste måten, sier statsråden.

– Sperrer man ikke da barn og unge ute av samfunnsdebatten?

– Barn har jo en grunnlovsfestet rett til deltakelse, rett til informasjon og ytringsfrihet. Men dette kommer. Vi må få til at det skjer på den beste måten. Ellers så vil det jo være helt opp til foreldrene eller barna sjøl, sier Toppe.

Mulig å lage regler

I stedet for en teknisk aldersgrense, hvor folk må legge fram BankID, legitimasjon, eller en annen form for bekreftelse på at de er over 15 for å åpne sosiale medier, ber Forbrukerrådet om bedre regulering av tjenestene og selskapene som står bak dem.

– Vi ber rett og slett om at man forbyr massiv overvåkning på nett, at man forbyr avhengighetsskapende mekanismer, at man sørger for at myndigheter håndhever det regelverket vi har i dag. Og at de sanksjonene faktisk svir, sier forbrukerdirektør Blyverket.

Hun mener det er fullt mulig å lage regler som begrenser de store teknologiselskapene.

– Men da må man være villig til å gjøre det. Og hvis noe er regulert så kan også tilsynsmyndighetene si: Dette er ulovlig. Så kan de fatte vedtak om bøter og annen type straff.

Omgår aldersgrenser

En annen bekymring er hvorvidt barn og unge vil lure seg unna aldersgrensa, på den ene eller andre måten.

– Det er helt åpenbart at disse verifiseringsløsningene vil antageligvis skape flere problemer enn de løser. Det kan virke som en besnærende løsning på et stort problem, men for veldig mange vil det enten bety at de ikke får sine grunnleggende rettigheter ivaretatt, eller at det blir større forskjeller mellom barn, sier Blyverket.

Inger Lise Blyverket er administrerende direktør i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådets Inger Lise Blyverket ber om et forbud mot massiv overvåking og avhengighetsskapende mekanismer på nett.

Foto: Aslak Borgersrud

– Det er nok ikke så vanskelig som veldig mange av oss voksne tror.

– Dermed får du en skolegård hvor halvparten av ungene er på sosiale medier, og halvparten er det ikke?

– Det er jo det vi alle egentlig ønsker å unngå, sier Blyverket.

Kan komme i 2025

Kjersti Toppe forteller at regjeringen nå jobber med en aldersgrense i personvernlovgivningen, mens arbeidet med en teknisk alderssperre ligger noe fram i tid.

– Jeg håper i hvert fall vi kan si noe mer om dette til våren, sier Toppe.

Publisert 14.11.2024, kl. 06.01

Read Entire Article