Trønderske kunstnere skal lage premiene til Ski-VM

1 week ago 8



Målet er at premiene ikke bare skal stues bort i et skap.

– Noen følger drømmene sine og jobber hardt for å nå dem. Det gjelder både kunstnere og idrettsutøvere, sier Cathrine Hovdahl Vik og Elisabeth Høsflot Klæbo ved K.U.K. Foto: Annemona Grann
  • Annemona Grann

    Annemona Grann

Publisert: 27.09.2024 09:25

K.U.K., tok tidlig kontakt med VM-komiteen og lanserte ideen om å involvere kunstnere til utforming av premier.

Nå er seks kunstnere plukket ut til å lage hvert sitt kunstverk som blir premier under Ski-VM i Granåsen neste år.

– Vi synes det er viktig at flere enn frivilligheten og idretten involveres i Ski-VM. Og premier bør jo være noe som både er varig og attraktivt, så da tenkte vi det var på sin plass å engasjere kunstfeltet lokalt, sier Cathrine Hovdahl Vik, kunstnerisk leder for K.U.K.

Marius Amdam, Julie Ebbing og Håvard Løvnes laget kunstverk som premier til prøve-VM. Foto: Annemona Grann

– Det handler om å skape en varig verdi. For selv om premien er et symbol på noe du har oppnådd er det jo viktig at den ikke bare har en verdi i det du mottar den, tilføyer Høsflot Klæbo.

Vil skape engasjement og ringvirkninger

Det er kunstnerne Håkon Bleken, Anne-Karin Furunes, Kjell Erik Killi-Olsen, Marius Amdam, Julie Ebbing og Tuda Muda som skal lage kunstpremiene. Flere av dem er allerede i gang, og noen av dem sto bak kunstpremiene under prøve-VM i Trondheim i mars i år.

Skihopper Eirin Kvandal mottok et kunstverk av Marius Amdam under Raw Air i Granåsen onsdag 13. mars. Foto: THERESE ALICE SANNE / Adresseavisen

– Det er flere ulike grener i hver idrett under Ski-VM og det lages seks ulike kunstverk. Og med det skal vi sørge for at de som er så gode at de kommer på pallen flere ganger får et nytt verk for hver premiering, sier Hovdahl Vik, og legger til:

– Kunstnerne står helt fritt til å lage det uttrykket de vil, men det skal ikke være noe støtende i motivet. Det skal være noe for alle, uansett bakgrunn.

– Hva er en typisk premie under et ski-VM?

– Det er ofte ting som lages lokalt, men mye blir nok bare plassert inne i et skap og som man ikke ser verdien av i etterkant. Det kan være fjelltopper i metall, en tøyfigur eller en tre-kjelke. Det er mye fint, men det er ikke alt som er like bruksvennlig, sier Elisabeth Høsflot Klæbo, daglig leder for K.U.K.

Premie-kunstverkene lages i en størrelse som gjør det mulig for utøverne å frakte dem i en koffert. Og hvert kunstverk laget i et opplag på 100 eksemplarer.

Inkludering

Kommunikasjonssjef for Ski-VM i Trondheim, Gro Eide, påpeker at det både er spesielt og fint med kunst som premier. Hun sikter til betydningen av å inkludere flere prestasjonsområder i et mesterskap som har fokus på drømmene vi alle har, både på sportslig og kunstnerisk side.

 Gro Eide Foto: Christine Schefte

– Jeg har vært med på en del premieutdelinger, og for det første skal premier inspirere den som får det og som har nådd et mål. Og samtidig skal det være bærekraftig og holdbart, noe som er det viktigste fotavtrykket for Ski-VM neste år.

– Vi skal bli tidenes mest bærekraftige Ski-VM, og kunst som premier er en del av dette, avslutter Eide.

Read Entire Article